Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες που είχαν αρχικά εμφανίσει. Η πτώση τους αυτή οφειλόταν στην απάντηση του Πεκίνου προς τους νέους δασμούς 10%, που είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επί κινεζικών εισαγωγών 200 δισ. δολ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε έως και 0,2% και έκλεισε με άνοδο 0,1%, όταν έγινε αντιληπτό ότι τα αντίμετρα της Κίνας ήταν πιο ήπια από όσο αναμενόταν. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με οριακή πτώση 0,03%, στη Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 0,51%, στο Παρίσι ο CAC 40 με άνοδο 0,28%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB με άνοδο 0,55% και στη Μαδρίτη ο IBEX με +0,46%.

Στην αμερικανική αγορά πριν από το κλείσιμο οι δείκτες επίσης κινούνταν ανοδικά, με τον Dow Jones να ενισχύεται 0,79% και 0,68% ο S&P 500. Θετικό αντίκτυπο στο κλίμα της συνεδρίασης είχε η άνοδος των τιμών των μετοχών των Apple και Αmazon. Οι επενδυτές εκτίμησαν πως η βλάβη από την όξυνση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου είναι πιο περιορισμένη από όσο εκτιμούσαν αρχικώς. Το ότι οι ΗΠΑ διάλεξαν να επιβάλουν σε πρώτη φάση δασμούς 10% και όχι υψηλότερους, καθώς και το ότι η Apple, όπως και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, εξαιρέθηκαν από τον κατάλογο των εισαγόμενων κινεζικών εξαρτημάτων, καθησύχασε τους επενδυτές. Ο κ. Τραμπ θα υπερδιπλασιάσει τους δασμούς από τη νέα χρονιά, θέλοντας να δώσει χρονικό περιθώριο στις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. «Οι επενδυτές αισθάνονται άνετα αγοράζοντας μετοχές, επειδή συνειδητοποιούν ότι το περασμένο εξάμηνο ο εμπορικός πόλεμος δεν είχε σοβαρή επίπτωση στην αμερικανική οικονομία εν γένει», παρατηρεί ο διαχειριστής κεφαλαίων της Kingsview Asset Management Πολ Νόλτε.

Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων σημείωσαν χθες δραστική πτώση λόγω προσδοκιών ότι ο νέος προϋπολογισμός θα εναρμονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για δημοσιονομική πειθαρχία. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων υποχώρησαν 11 μονάδες βάσης στο 2,76%. Το ευρώ ενδυναμώθηκε 0,06% προς το δολάριο στο 1,169 δολ. Τέλος, το Βrent ανήλθε κατά 83 σεντς, στα 78,88 δολάρια το βαρέλι, λόγω ανησυχιών ότι ο ΟΠΕΚ δεν θα μπορέσει να αυξήσει την παραγωγή ως αντιστάθμισμα στη μείωση των προμηθειών από το Ιράν.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή