Εύθραυστος συμβιβασμός για το Ιντλίμπ

Εύθραυστος συμβιβασμός για το Ιντλίμπ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν μη τι άλλο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφεραν να φέρουν, έστω και για μία ημέρα, στο ίδιο μήκος κύματος τις ΗΠΑ και το Ιράν, την κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ και την ένοπλη συριακή αντιπολίτευση. Ολοι οι εμπλεκόμενοι στη συριακή κρίση χαιρέτισαν χθες τη συμφωνία που πέτυχαν το βράδυ της Δευτέρας, ύστερα από πέντε ώρες εξαντλητικών συνομιλιών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Τουρκίας γύρω από την τύχη του Ιντλίμπ. Πολλοί είναι αυτοί που διερωτώνται, ωστόσο, αν πρόκειται για την αρχή του τέλους της συριακής κρίσης ή για μια ακόμη σύντομη ανάπαυλα, που θα δώσει τη θέση της σε νέους κύκλους αιματοχυσίας.

Με ανακοίνωσή του, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καλωσόρισε χθες τη ρωσοτουρκική συμφωνία, η οποία προβλέπει αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 15-20 χιλιομέτρων στο Ιντλίμπ και αποχώρηση των «ακραίων» τζιχαντιστικών στοιχείων, με αντάλλαγμα τον τερματισμό των βομβαρδισμών από τον συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, τονίζεται ότι η συριακή κυβέρνηση θα συνεχίσει «να αγωνίζεται εναντίον της τρομοκρατίας μέχρι την απελευθέρωση και της τελευταίας ίντσας συριακής γης, είτε με στρατιωτικές επιχειρήσεις είτε με τοπικές συμφωνίες συμφιλίωσης».

Με συγκρατημένους τόνους, επικρότησαν τη συμφωνία Ερντογάν – Πούτιν τα υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Χάικο Μάας καλωσόρισε μεν τη συμφωνία, υπενθύμισε ωστόσο ότι υπήρξαν και στο παρελθόν πολλές συμφωνίες αναστολής των εχθροπραξιών που παραβιάστηκαν, σε διάφορες περιοχές της Συρίας.

Διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι η συμφωνία του Σότσι εμπεριέχει εγγενείς δυσκολίες, με πρώτη εκείνη που αφορά τον διαχωρισμό μεταξύ «ακραίων» τζιχαντιστών, που πρέπει να απομακρυνθούν από το Ιντλίμπ και «νόμιμης» αντιπολίτευσης. Πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αισιοδοξία του, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «η μετριοπαθής αντιπολίτευση» θα μείνει στον τελευταίο μεγάλο θύλακο των αντικαθεστωτικών. «Εάν χανόταν το Ιντλίμπ, δεν θα υπήρχε πια αντιπολίτευση στη Συρία», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία «θα ενισχύει περαιτέρω» τις στρατιωτικές δυνάμεις της σε 12 σημεία ελέγχου, στην περιοχή.

Η Wall Street Journal εκτιμά ότι η συμφωνία του Σότσι αποτέλεσε σημαντική διπλωματική επιτυχία του Ερντογάν, την οποία υποβοήθησε η ενεργητική παρέμβαση της κυβέρνησης Τραμπ, που απειλούσε, το τελευταίο διάστημα, με χρήση βίας εναντίον του καθεστώτος Ασαντ σε περίπτωση σαρωτικής επίθεσης στο Ιντλίμπ. Οσο για την υπαναχώρηση Πούτιν, η αμερικανική εφημερίδα εκτιμά ότι ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε σε πρώτη μοίρα την επιδίωξή του να φέρει στην τροχιά του την Τουρκία και να βάλει σφήνα στο ΝΑΤΟ, σε μια στιγμή όπου οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον βρίσκονται στο ναδίρ.

Σοβαρές αμφιβολίες για την υλοποίηση της συμφωνίας εκφράζει η Independent. Στη σχετική ανάλυση υπενθυμίζονται οι προηγούμενες συμφωνίες για «ζώνες αποκλιμάκωσης» στο Χαλέπι και στην Ανατολική Γούτα, που παραβιάστηκαν από τον συριακό στρατό και τη ρωσική αεροπορία με το επιχείρημα ότι οι εν λόγω συμφωνίες δεν κάλυπταν τους τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα (συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα). Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ τόνισε χθες ότι το τραγικό επεισόδιο με την κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστικού αεροσκάφους δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση της συμφωνίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή