Καθοριστικής σημασίας η ρωσική παρουσία στη Συρία

Καθοριστικής σημασίας η ρωσική παρουσία στη Συρία

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική παρουσία στα πεδία μαχών του συριακού εμφυλίου είχε ο ρωσικός στρατός, με το υπουργείο Αμυνας της χώρας να ανακοινώνει στις αρχές του μήνα ότι περισσότεροι από 63.000 Ρώσοι στρατιωτικοί «εξασφάλισαν μάχιμη εμπειρία» στη χώρα, μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Σε βίντεο του ρωσικού υπουργείου, που μετέδωσε το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού αποκαλύπτει ότι ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν 39.000 επιχειρήσεις, καταστρέφοντας 121.466 «τρομοκρατικούς στόχους» και εξοντώνοντας περισσότερους από 86.000 «μαχητές του εχθρού».

Η μάχιμη παρουσία της Ρωσίας στη Συρία βοήθησε το καθεστώς Πούτιν να «σβήσει» από τη μνήμη του τις δεινές εμπειρίες των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Τσετσενία, όπου η έλλειψη οργάνωσης του στρατεύματος και η διαφθορά του καθεστώτος Γέλτσιν διόγκωσαν χωρίς ουσιαστικό λόγο τις απώλειες και στα δύο στρατόπεδα του εκεί εμφυλίου πολέμου. Η μικρή κλίμακα των «περιφερειακών διενέξεων» της Ρωσίας στη Γεωργία και στην Ουκρανία, δεν είχε επιτρέψει στο μεταξύ στις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις -και στον ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό- να αποδείξουν την αξία τους. Το στίγμα του Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980, όπου μία φιλικά προσκείμενη κυβέρνηση στην Καμπούλ στάθηκε ανίκανη να εμποδίσει την καθεστωτική αλλαγή, παρά τη μαζική αμυντική βοήθεια από τη Μόσχα, «ξεπλύθηκε» στα μέτωπα της Συρίας. Οι ιδιαίτερες συνθήκες του συριακού εμφυλίου, όπως η ανθεκτική φύση του μπααθικού καθεστώτος, η δημοτικότητα του προέδρου Ασαντ και η απέχθεια της συριακής μεσαίας τάξης προς τους ισλαμιστές, επέτρεψαν στη ρωσική βοήθεια να μεταβάλει τα δεδομένα υπέρ της Δαμασκού.

Από την έκθεση του κ. Σοϊγκού απουσιάζει, όμως, κάθε αναφορά για ρωσικές στρατιωτικές απώλειες, αλλά και για τον αριθμό των Σύρων αμάχων, που σκοτώθηκαν από ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντικυβερνητικού Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα το Λονδίνο, τουλάχιστον 7.928 άμαχοι και 10.069 μαχητές έχουν σκοτωθεί από ρωσικές επιχειρήσεις εναέριων βομβαρδισμών.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αποκαλύπτει στο επίμαχο βίντεο ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν «δοκιμάσει» 231 τύπους οπλικών συστημάτων στη Συρία, στα οποία περιλαμβάνονται αεροσκάφη, πύραυλοι εδάφους – αέρος και τηλεκατευθυνόμενοι πύραυλοι τύπου Κρουζ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν ως στόχο μόνο «τρομοκρατικές δυνάμεις», Σύροι εξόριστοι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη καταδιώκουν κυρίως μέλη «συμβατικών αντιστασιακών οργανώσεων» και αμάχους. Η μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στα πεδία των μαχών εμφυλίων πολέμων, όμως, δικαιολογεί την ουσιαστική αδυναμία των ρωσικών δυνάμεων να ξεχωρίσουν μεταξύ ισλαμιστών μαχητών και μελών «εγκεκριμένων» από τη Δύση αντιστασιακών οργανώσεων.

Επιθεωρητές εγκλημάτων πολέμου του ΟΗΕ έχουν υποστηρίξει ότι ρωσικά και συριακά αεροσκάφη έχουν βομβαρδίσει νοσοκομεία, σχολεία και υπαίθριες αγορές, που τελούν υπό την προστασία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δαμασκός και Μόσχα αρνούνται επίμονα ότι έχουν προβεί σε τέτοιες ενέργειες.

Θάνατοι αμάχων

Την ίδια στιγμή, η υπό αμερικανική διοίκηση δυτική συμμαχία, που μάχεται κατά του Ισλαμικού Κράτους έχει ανακοινώσει ότι διεξήγαγε 29.826 επιχειρήσεις εναέριου βομβαρδισμού στη Συρία και στο Ιράκ, μετά τον Αύγουστο του 2014. Η συμμαχία εκτιμά ότι οι βομβαρδισμοί της έχουν προκαλέσει -άθελά της- τον θάνατο 1.059 αμάχων. Τον αριθμό αυτό αμφισβητεί η οργάνωση Airwars, που εκτιμά ότι οι νεκροί άμαχοι από δυτικές αεροπορικές επιδρομές κυμαίνονται μεταξύ 6.500 και 10.000, σύμφωνα πάντα με το BBC.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή