Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μετ’ εμποδίων αλλά καλά», απαντά ο κ. Νίκος Βλάχος, πρόεδρος των οινοποιών Νεμέας, της μεγαλύτερης οινοποιητικής ζώνης της χώρας, στην «κλασική» ερώτηση για τα αποτελέσματα του τρυγητού. Ακούγεται φανερά ανακουφισμένος. «Η χρονιά ήταν περίεργη, όμως τελικά η σοδειά ποιοτικά ήταν πολύ καλή. Με τις βροχές και τις υγρασίες όλο το καλοκαίρι περιμέναμε τα χειρότερα, αλλά ευτυχώς διαψευστήκαμε», συμπληρώνει. Ο τρύγος του Αγιωργίτικου φέτος αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας με μικρές απώλειες όσον αφορά την ποσότητα, λόγω ασθενειών που προέκυψαν από την αυξημένη υγρασία. «Και επειδή η παραγωγή φέτος θα είναι μικρότερη από πέρυσι και οι αμπελουργοί θα πάρουν καλύτερες τιμές. Θα ανταμειφθεί ο κόπος τους», λέει.

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες-1

Δύσκολο χαρμάνι

Τριάντα χιλιάδες στρέμματα σταφύλι Αγιωργίτικο από τα οποία οι 25.000 στη ζώνη ΠΟΠ Νεμέας, και 34 συνολικά οινοποιεία – εκ των οποίων τα 29 παρασκευάζουν και εμφιαλώνουν επώνυμα κρασί Ονομασίας Προέλευσης ακολουθώντας αυστηρά τις προδιαγραφές, ενώ ταυτόχρονα αρκετά οινοποιούν μεγάλες ποσότητες για να πωληθούν ως χύμα, φτιάχνουν ένα περίπλοκο και δύσκολο χαρμάνι: Κάθε χρόνο οι αμπελουργοί πιέζουν για καλύτερες τιμές, οι ιδιώτες οινοποιοί καλύτερο σταφύλι και ο συνεταιρισμός είναι αναγκασμένος να σώζει την παρτίδα με όποιο κόστος, αφού υποχρεωτικά θα «πάρει» όλα τα σταφύλια που θα φτάσουν στην παραλαβή του οινοποιείου.

Την ίδια στιγμή, η άνοδος του τουρισμού στην Πελοπόννησο φέρνει όλο και περισσότερους εραστές του οίνου στην περιοχή. «Μένουν άναυδοι όταν πηγαίνουν στα οινοποιεία και δοκιμάζουν τα κρασιά», λέει ο κ. Βλάχος. «Δεν μπορούν να πιουν πολύ όμως γιατί μετά θα πρέπει να οδηγήσουν έως το Ναύπλιο ή στο Λουτράκι για να διανυκτερεύσουν. Εδώ δεν υπάρχουν καταλύματα», προσθέτει σκωπτικά.

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες-2

Εως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί ο τρύγος του Αγιωργίτικου, «μια ποικιλία με τεράστιες δυνατότητες και δυναμική», όπως λέει ο κ. Γ. Παρασκευόπουλος. «Φέτος βιαστήκαμε να τελειώσουμε πριν αρχίσουν οι καταιγίδες», αναφέρει η Βασιλική Παλυβού.

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες-3

Χρειάζονται να γίνουν πολλά λέει ο πρόεδρος του οινοποιητικού συνδέσμου Νεμέας, ο οποίος μετρά μόλις τέσσερα έτη ζωής. Τα προηγούμενα χρόνια οι οινοποιοί δεν έβρισκαν λόγο να συνασπιστούν.

Ένα διάλειμμα

Ο ήλιος φώτιζε λαμπρός τα αμπέλια στη Νεμέα την προηγούμενη Κυριακή, όμως αρκετοί αμπελουργοί έκαναν ένα μικρό διάλειμμα, περιμένοντας να στεγνώσουν τα κτήματα πριν μπουν να συνεχίσουν τον τρύγο. «Τις επόμενες μέρες πρέπει να βιαστούμε και να τελειώνουμε μην αρχίσουν οι καταιγίδες», λέει η Βασιλική Παλυβού από το ομώνυμο Κτήμα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν ο καιρός ήταν ευνοϊκός για τον τρύγο, δεν θα είχε χρόνο για ξεναγήσεις. Το τμήμα του αμπελώνα της οικογένειας κοντά στο οινοποιείο, 150 στρέμματα Αγιωργίτικο φανερώνει όλη τη φιλοσοφία. Από το κάτω μέρος του αμπελώνα παίρνουμε τα σταφύλια που κάνουμε τη φρέσκια Νεμέα, στη μέση τα σταφύλια για την απλή Νεμέα και πάνω πάνω την premium Νεμέα που τη λέμε “Αμμος” γιατί βλέπετε το έδαφος είναι αμμώδες» διηγείται, όσο ανεβαίνει το υψόμετρο, τόσο το σταφύλι γίνεται ποιοτικότερο.

Στη Νεμέα τελειώνει ο τρύγος, αλλά όχι οι ίντριγκες-4

Το Κτήμα Παλυβού διαθέτει ιδιόκτητο αμπελώνα και παίρνει μικρές ποσότητες από άλλους αμπελουργούς αποφεύγοντας την τριβή που συνεπάγεται αυτή η διαπραγμάτευση. Ομως, πολλά οινοποιεία χρειάζεται να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες από ανεξάρτητους αμπελουργούς. Η μόνη λύση σύμφωνα με τον Γιάννη Παρασκευόπουλο, οινοποιό και έναν εκ των δύο ιδιοκτητών της Γαίας Οινοποιητική, είναι να δημιουργηθεί μια τοπική διεπαγγελματική έτσι ώστε οινοποιοί και αμπελουργοί να συμφωνούν το εύρος των τιμών με συγκεκριμένες προδιαγραφές. «Το Αγιωργίτικο είναι μια ποικιλία με τεράστιες δυνατότητες και δυναμική. Είναι κρίμα να υπάρχει αυτή η κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή