Πιο κοντά από ποτέ οι δύο Κορέες

Πιο κοντά από ποτέ οι δύο Κορέες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωθηση στην ειρηνευτική διαδικασία που είχε αποτελματωθεί, παρά τις ελπίδες που γέννησε η συνάντηση κορυφής του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν τον περασμένο Ιούνιο, έδωσε η επίσκεψη του Νοτιοκορεάτη προέδρου Μουν Τζάε Ιν στην Πιονγιάνγκ.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψη, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν σειρά μέτρων με κεντρικό στόχο τη μετατροπή της κορεατικής χερσονήσου σε «μια ειρηνική γη, απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές».

Στην τρίτη συνάντησή του με τον Κιμ μέσα σε έξι μήνες, ο Μουν κατάφερε να του αποσπάσει τη δέσμευση ότι θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών κινητήρων πυραύλων στο Ντογκτσάνγκ- Ρι, όπως και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων στην ίδια περιοχή, παρουσία παρατηρητών από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες.

Επιπλέον, η Βόρεια Κορέα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά το κεντρικό εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών, στο Γιονγκμπιόν, εφόσον οι ΗΠΑ προχωρήσουν και αυτές σε εποικοδομητικές κινήσεις – κάτι που πιθανότατα παραπέμπει σε χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Πιονγιάνγκ.

Διεθνείς αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το πρακτικό αντίκρισμα των δεσμεύσεων Κιμ, εκτιμώντας ότι οι εγκαταστάσεις που πρόκειται να κλείσουν άμεσα είναι γηρασμένες και μάλλον ανενεργές. Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι πρόκειται για χειρονομίες καλής θελήσεως, που θα επιτρέψουν στον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο να πιέσει τον Αμερικανό ομόλογό του για αναθέρμανση της ειρηνευτικής διαδικασίας με τον Κιμ. Ο Μουν Τζάε Ιν θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ τις επόμενες ημέρες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Κιμ συναντήθηκε με τον Τραμπ στην ιστορική σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο, όταν ανέλαβε τη δέσμευση για πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Eκτοτε όμως η προσέγγιση Πιονγιάνγκ – Ουάσιγκτον ανεστάλη και ο Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενος έλλειψη προόδου. Χθες, πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης Κιμ – Μουν, χαρακτηρίζοντας «καταπληκτική» την απόφασή τους να εργασθούν για την από κοινού διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών εντάσεων (εκκένωση φυλακίων, τερματισμός γυμνασίων στη μεθόριο και σε μια θαλάσσια ζώνη), να ενεργοποιήσουν εκ νέου την κοινή βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ και να καταρτίσουν σχέδιο για τη συνένωση των σιδηροδρομικών και οδικών τους δικτύων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή