Σιγή ιχθύος από το Βερολίνο στην πρόταση για τις συντάξεις

Σιγή ιχθύος από το Βερολίνο στην πρόταση για τις συντάξεις

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο δύσκολο έδαφος της Γερμανίας δοκίμασε χθες ο υπουργός Οικονομικών τα κυβερνητικά επιχειρήματα για τη μη περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και φάνηκε ότι ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και το αποτέλεσμα αβέβαιο.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με την αντίδραση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συναντήθηκε στο Βερολίνο ο κ. Τσακαλώτος, στις ελληνικές προτάσεις για τις συντάξεις, πηγή του περιβάλλοντος του υπουργού περιορίστηκε να πει ότι ο κ. Τσακαλώτος «εξέθεσε τις απόψεις της κυβέρνησης και υπάρχει ενδιαφέρον για συζήτηση». Σύμφωνα με την εκτίμηση της πηγής, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί «από τη συζήτηση και την πειστικότητα των επιχειρημάτων» της κυβέρνησης, κάτι που κατά την ίδια σημαίνει ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

Ο κ. Τσακαλώτος συναντήθηκε με τον κ. Σολτς και τον επίτροπο Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στο περιθώριο της συνάντησης του δικτύου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Ecofin Ministerial Meeting), όπου συμμετείχε ως παρατηρητής.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Τσακαλώτος εξέθεσε την άποψη της κυβέρνησης ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέραν του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και για το έτος 2019 και για τα επόμενα χρόνια. Το ακριβές μέγεθος του χώρου αυτού συζητείται και θα συνεχίσει να συζητείται με τους θεσμούς, ανέφερε το υπουργείο.

Ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα ήταν θετικό να ξεκινήσει μια συζήτηση για το πώς θα αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο χώρος αυτός, όχι μόνο για το 2019 αλλά και για τα επόμενα χρόνια έως το 2022.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Newpost, ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι η κυβέρνηση θα θέσει τα επιχειρήματά της στο «υψηλότερο πολιτικό επίπεδο» και προσέθεσε ότι «πιστεύουμε πως η λογική θα επικρατήσει».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν από το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, αλλά η αναφορά αυτή του κ. Τσακαλώτου παραπέμπει ενδεχομένως και σε σύνοδο ηγετών της Ε.Ε. Ο ίδιος πάντως ξεκίνησε χθες με το «δυσκολότερο» εταίρο και είναι πιθανό να έχει και άλλες επαφές σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Στη συνέντευξή του υποστήριξε ότι η μείωση των συντάξεων δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, δηλαδή δεν επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Επιπλέον, είπε ότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθεί μέρος των αντιμέτρων, που είναι στοχευμένα προς την κοινωνία και φιλικά προς την ανάπτυξη, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις. Ακόμη και το ΔΝΤ, είπε, αρχίζει να παραδέχεται ότι θα υπερβούμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ όχι μόνο το 2018, αλλά και τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2022.

Μιλώντας για το παρελθόν είπε ότι τον Ιούλιο του 2015, όταν ο ίδιος ανέλαβε υπουργός, η αίσθησή του ήταν ότι οι Ευρωπαίοι ήταν έτοιμοι να αναλάβουν το κόστος του Grexit και έκτοτε δεν μεσολάβησε κάτι που να τον κάνει να αλλάξει γνώμη για εκείνη την περίοδο. Είπε ακόμη ότι μία από τις αδυναμίες της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο, ήταν ότι αυτό που θεωρούσε η ίδια ως ρίσκο για την Ευρωζώνη και επομένως διαπραγματευτικό όπλο γι’ αυτήν, δηλαδή το Grexit, αποτελούσε επιθυμία του κ. Σόιμπλε. «Είναι σωστό αυτό που λένε ότι ο κ. Σόιμπλε είναι πιο ευρωπαϊστής από την κ. Μέρκελ. Αλλά υποστηρίζει μια πιο μικρή Ευρωζώνη», είπε.

Μιλώντας για τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό είπε ότι «όσον αφορά τις πολιτικές μας απόψεις, είναι αυτονόητο ότι έχουμε και διαφωνίες και ταυτίσεις, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή