Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μία τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Μία τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις συνθήκες ασφυξίας για τους διαβιούντες στην προσφυγική υποδομή της Μόριας περιέγραψε ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στις τραγικές συνθήκες υγιεινής ο κ. Παυλόπουλος είπε πως μια τουαλέτα αντιστοιχεί σε 70 άτομα και ένα ντους σε 90, ενώ σημείωσε ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως και επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.

Μιλώντας στον Σκάι εκτίμησε ότι τα παιδιά παρότι προέρχονται από πόλεμο τυγχάνουν της χειρότερης δυνατής φροντίδας.

Είπε ότι υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του στην «Κ», ο ψυχίατρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» Αλεσάντρο Μπαρμπέριο -που έχει συμπληρώσει οκτώ μήνες βοηθώντας πρόσφυγες και μετανάστες έξω από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας στη Λέσβο- ανέφερε:

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Φοβάμαι ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν».

Ο υπερπληθυσμός στη Μόρια (υπολογίζεται ότι ζει εκεί τριπλάσιος αριθμός ατόμων από τη δυναμικότητα του κέντρου φτάνοντας τις 9.000 συνολικά) οδηγεί τους ανθρώπους στα όριά τους. Χρειάζεται να περιμένουν έως και τρεις ώρες στην ουρά για το συσσίτιο επί τρεις φορές την ημέρα.

Στους νεοεισερχόμενους δίνονται κουβέρτες και ένα καλοκαιρινό αντίσκηνο στο οποίο θα κληθούν να περάσουν τον χειμώνα. Στήνουν το κατάλυμά τους σε ελαιώνα, πλάι σε απορρίμματα, καθώς δεν περισσεύει άλλος χώρος.

Με την παραμικρή αφορμή μπορεί να ξεσπάσει ένταση που γρήγορα θα κλιμακωθεί, όπως συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα όταν κάποιοι διαφώνησαν για το πώς θα μοιραστεί ένα πακέτο τσιγάρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή