Κλίμα έντασης μεταξύ Κοτζιά και ΑΝΕΛ

Κλίμα έντασης μεταξύ Κοτζιά και ΑΝΕΛ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αψιμαχία ανάμεσα στον Νίκο Κοτζιά και τους ΑΝΕΛ οδήγησαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών για την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την παρούσα Βουλή και η επ’ αυτού αντίδραση του κόμματος του Πάνου Καμμένου, μέσω του εκπροσώπου του. Χθες, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του κ. Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, έγινε απολύτως σαφές ότι η κυβέρνηση θεωρεί πως παρά τις ενστάσεις του κ. Καμμένου έχει καθαρό ορίζοντα, εντός του οποίου φιλοδοξεί να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Και τούτο, διότι κατά τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση, ακόμα και αν κατατεθεί πρόταση μομφής, είναι δυνατόν να σταθεί με ψήφους από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών και ορισμένων από τους ΑΝΕΛ.

Συγκεκριμένα, χθες, ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι «η πλειοψηφία για την έγκριση αυτής της συμφωνίας υπάρχει. Είναι και δεδηλωμένη δημόσια από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα Ποτάμι και από πολλούς μεμονωμένους βουλευτές». Ο υπουργός Εξωτερικών προσδιόρισε, επίσης, τον Ιανουάριο ως χρονικό σημείο ολοκλήρωσης των διαδικασιών στην ΠΓΔΜ και έναρξης των κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών στην Ελλάδα. Πρέπει να πραγματοποιηθούν δύο, μία για την κύρωση της πρόσκλησης ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και μια για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης, ο οποίος επιτέθηκε σε προσωπικό επίπεδο στον υπουργό Εξωτερικών. «Οσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό», είπε. Ο κ. Κοτζιάς απάντησε μέσω συνεργατών του, οι οποίοι επισήμαιναν ότι «την κυβερνητική συνεργασία υπονομεύουν αποκλειστικά και μόνο εκείνοι που απειλούν διαρκώς ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση και όχι όσοι λένε ότι αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει το έργο της με τη λήξη της τετραετίας».

Η αντίδραση των ΑΝΕΛ, έστω και σε χαμηλό επίπεδο, στις δηλώσεις του κ. Κοτζιά, υποδηλώνει, προφανώς, τις αβεβαιότητες που υπάρχουν στη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι η στάση που θα τηρήσει ο κ. Καμμένος, όταν η συμφωνία των Πρεσπών έλθει στη Βουλή, δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Ηδη ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές και υπολογίζεται ότι σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής, υπάρχει ικανός αριθμός ανεξαρτήτων οι οποίοι θα κρατήσουν την κυβέρνηση μέχρι τουλάχιστον τον Μάιο το 2019, κάτι που παραμένει και το βασικό εκλογικό σενάριο. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος έχει ήδη εκφράσει τις διαφωνίες του με τη γραμμή που έχει χαράξει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, ενώ την κυβερνητική πλειοψηφία, σε περίπτωση πρότασης μομφής, δύσκολα δεν θα στηρίξει η Κατερίνα Παπακώστα, η οποία είναι πλέον υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανησυχία

Χθες, ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίησε ότι οι συζητήσεις του με τον κ. Μάας κινήθηκαν σε ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων, από τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι ζητήματα που αφορούν την Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, με αφορμή τις συζητήσεις Κοσόβου – Σερβίας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η μέθοδος της λύσης των διαφορών ανάμεσα στις δύο χώρες αφορά αποκλειστικά αυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή