Οι ροές στα νησιά και στον Εβρο έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές του 2017

Οι ροές στα νησιά και στον Εβρο έχουν ήδη ξεπεράσει αυτές του 2017

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδια στιγμή που το μεταναστευτικό αποτελεί το κύριο θέμα διχασμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας, στην ελληνική Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας για μία ακόμη φορά απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση της αντιπολίτευσης αυτοκαταγγελλόμενος για τις συνθήκες στη Μόρια. Παράλληλα, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του κόμματος, ότι υιοθετούν τον ακροδεξιό λόγο όταν αναφέρονται στη με κάθε τρόπο «θωράκιση των συνόρων».

«Ποιος είπε πρώτος ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι δύσκολη και πολλές φορές οριακή; Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και το είπε τον Μάιο, όταν υπήρχαν πάρα πολλές δυσκολίες και εκτύλιξε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Βίτσας μιλώντας στη Βουλή και επανέλαβε για μία ακόμη φορά τη φράση «εξαρτόμαστε από τις ροές». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, «αυτή τη στιγμή –δηλαδή μέχρι 31 Αυγούστου 2018– οι ροές στην Ελλάδα –στα νησιά και στον Εβρο– έχουν ήδη ξεπεράσει τις ροές του 2017».

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, δεσμεύτηκε για την αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορές στην ενδοχώρα τονίζοντας ότι ήδη στα νησιά βρίσκονται άνθρωποι γι’ αυτό τον σκοπό. «Ομάδα ειδικών, αλλά και στελεχών του υπουργείου, βρίσκεται στα νησιά», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στις επιστροφές στην Τουρκία, οι οποίες είναι πολύ δύσκολες, όπως σημείωσε. «Ηδη προχωράμε στη μεγαλύτερη, ει δυνατόν, συνεργασία μαζί με τις αστυνομικές αρχές για να πολλαπλασιαστούν οι επιστροφές, που είναι, όπως σας είπα, το πιο δύσκολο πράγμα το οποίο αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες της Ευρώπης».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης στη ομιλία του ζήτησε από τον υπουργό να απαντήσει συγκεκριμένα για τους λόγους που η κυβέρνηση έχει αφήσει μετανάστες και κατοίκους να υφίστανται τη… Μόρια. «Η Μόρια σήμερα αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο της ανθρώπινης εξαθλίωσης και της κυβερνητικής ανικανότητας. Είχατε στη διάθεσή σας και χρόνο και χρήμα για να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση», τόνισε και αποκάλεσε τον κ. Βίτσα και την κυβέρνηση αποτυχημένους και τον κάλεσε να ανακοινώσει δραστικές λύσεις. Ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τη κυβέρνηση για αδιαφάνεια στη διαχείριση των κονδυλίων για το προσφυγικό, αλλά και αδράνεια. «Φύλαξη συνόρων, δεν έχετε αξιοποιήσει ούτε ένα ευρώ από τις εκατοντάδες που έχετε στη διάθεσή σας για προμήθεια εξοπλισμού γύρω από τη φύλαξη των συνόρων», επισήμανε.

Χαρακτηριστικό, πάντως, του συναγερμού που έχει σημάνει στην κυβέρνηση μετά τη διεθνή κατακραυγή για τις εικόνες στη Μόρια είναι το γεγονός ότι άνθρωποι από το γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν μεταβεί επειγόντως στα πέντε νησιά-πύλες όπου υπάρχουν hotspots, δηλαδή σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, προκειμένου να οργανώσουν τις διαδικασίες μεταφοράς, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στην «Κ». Υπενθυμίζεται ότι για το αμέσως προσεχές διάστημα προγραμματίζεται η μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Επιστροφές στην Τουρκία

Αλυτο πρόβλημα, πάντως, φαίνεται πως παραμένουν οι επιστροφές στην Τουρκία, οι οποίες δεν πραγματοποιούνται παρά το γεγονός ότι πρόσφατα έχει αλλάξει η σχετική νομοθεσία ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Σήμερα στη Λέσβο αναμένεται να βρεθεί η Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από κλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ, ενώ θα επισκεφθεί και τη Μόρια σύμφωνα με το πρόγραμμά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή