Βρετανικός Τύπος: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για το Brexit

Βρετανικός Τύπος: Κατέρρευσε το σχέδιο της Μέι για το Brexit

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν σήμερα τελειωμένες τις προτάσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit μετά την ταπείνωση, όπως την χαρακτήρισαν, ενώπιον των ηγετών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουργκ.

Υστερα από το δείπνο στο Σάλτσμπουργκ, οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα πιέσουν για μια συμφωνία για το Brexit τον επόμενο μήνα, αλλά προειδοποίησαν τη Μέι ότι, εάν δεν κάνει παραχωρήσεις στο εμπόριο και στα ιρλανδικά σύνορα έως τον Νοέμβριο, είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας χωρίς μια συμφωνία.

Για τα βρετανικά μέσα, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο.

«Έσπασε το Brexit σου», ανέφερε στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Daily Mirror.

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφία του Reuters με την Μέι, ντυμένη με ένα κόκκινο σακάκι, να στέκεται προφανώς αμέτοχη και απομακρυσμένη από την ομάδα των κουστουμαρισμένων ανδρών-ηγετών της ΕΕ.

«Ταπεινωμένη η Μέι», ανέφερε η εφημερίδα Guardian.

«Ταπείνωση για τη Μέι», ήταν ο τίτλος στην πρώτη σελίδα των Times.

«Διαψεύσθηκαν οι ελπίδες της Μέι για το Σάλτσμπουργκ καθώς οι ηγέτες της ΕΕ απορρίπτουν τη συμφωνία του Τσέκερς», ανέφερε δημοσίευμα των Financial Times. «Ντροπιαστική απόρριψη για την πρωθυπουργό στο Σάλτσμπουργκ», σύμφωνα με το BBC.

Η Sun προχώρησε ακόμα παραπέρα: «Οι γκάνγκστερ του Ευρώ αιφνιδιάζουν τη Μέι», αναφέρει τίτλος της εφημερίδας, μαζί με μια περιπαικτική φωτογραφία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπου εμφανίζονται ως Αμερικάνοι γκάνγκστερ με όπλα.

Ο Μακρόν δήλωσε ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις της Μέι για το Brexit, γνωστό ως σχέδιο Τσέκερς – από το όνομα της εξοχικής πρωθυπουργικής κατοικίας όπου το σχέδιο συμφωνήθηκε από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο – είναι «απαράδεκτες».

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου, αν και λίγα πράγματα είναι ξεκάθαρα: μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συμφωνία για το διαζύγιο, οι αντίπαλοι της Μέι παραμονεύουν και κάποιοι αντάρτες έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν μια πιθανή συμφωνία για το Brexit.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι θέλουν μια συμφωνία διαζυγίου, μολονότι υπάρχει περιορισμένος χρόνος εάν το βρετανικό και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είναι να επικυρώσουν μια συμφωνία έως τις 29 Μαρτίου. Η όποια συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από τους Βρετανούς βουλευτές.

Το περιοδικό Spectator χρησιμοποίησε τον τίτλο: «Έσκασε το Τσέκερς: Η καταστροφή της Τερέζα Μέι στο Σάλτσμπουργκ».

«Η Μέι θα είναι η μοναδική στα χρονικά της ιστορίας εάν επιβιώσει ως πρωθυπουργός για πολύ ακόμα από τέτοιου μεγέθους αναποδιές», έγραψε ο Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Πέστον.

Ο πρώην υπουργός της Μέι για το Brexit, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, έχει δηλώσει ότι έως και 40 βουλευτές από το Συντηρητικό Κόμμα θα καταψηφίσουν τα σχέδια της πρωθυπουργού για το Brexit.

Εάν μια ενδεχόμενη συμφωνία απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πιθανότητα να αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία, καθυστερώντας το Brexit ή οδηγώντας σε ένα ακόμα δημοψήφισμα.

Εάν αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία, η χώρα θα μετακινηθεί από το καθεστώς απρόσκοπτου εμπορίου με την ΕΕ στις τελωνειακές ρυθμίσεις που ορίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για τα ξένα κράτη.

Πολλοί επικεφαλής επιχειρήσεων και επενδυτές υποστηρίζουν ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα αποδυναμώσει τη Δύση, θα προκαλέσει πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές και θα μπλοκάρει τις εμπορικές αρτηρίες. Οι υποστηρικτές του Brexit ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους φόβοι είναι υπερβολικοί και ότι η Βρετανία μακροπρόθεσμα να ευημερήσει.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή