Τα ρομποτικά έπιπλα, λύση για τα πολύ μικρά διαμερίσματα

Τα ρομποτικά έπιπλα, λύση για τα πολύ μικρά διαμερίσματα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι Αμερικανοί στριμώχνονται όλο και σε μικρότερα διαμερίσματα, ένα ερώτημα γεννάται: δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να επιπλώσεις ένα πολύ μικρό διαμέρισμα;

Ναι υπάρχει. Κι η απάντηση φυσικά είναι τα ρομπότ. Μέσα σε ένα στούντιο πρότυπο στο Γιουτζίν, ένα κτίριο με 844 μονάδες στο Γουέστ Σάιντ του Μανχάταν, υπάρχει μία μονάδα που μοιάζει με ελβετικό σουγιά και είναι σαν μικρή ντουλάπα με δύο πλευρές και πολλά διαμερίσματα. Ονομάζεται Ori και μπορεί να ενεργοποιηθεί με φωνητικές εντολές («Aλέξα πες στον Ori να στρώσει το κρεβάτι μου»), με το πάτημα ενός μαύρου τετράγωνου κουμπιού ή με μία εφαρμογή για το έξυπνο κινητό. Το έπιπλο γλιστρά μέσα και έξω από το δωμάτιο.

«Οι μονάδες μας γίνονται όλο και μικρότερες», λέει η Μαρία Μάσι, αντιπρόεδρος ανάπτυξης της Brookfield Properties στην οποία ανήκει το Γιουτζίν. Τα ρομποτικά έπιπλα, λέει, μπορεί να βοηθήσουν τους ενοικιαστές να μείνουν στα διαμερίσματά τους επί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης κάτι τέτοιο μπορεί να δικαιολογήσει την αύξηση της τιμής των ενοικίων για διαμερίσματα που δεν διαθέτουν ξεχωριστό υπνοδωμάτιο. «Χρησιμοποιείς τον χώρο με διαφορετικό τρόπο στο πέρασμα της ημέρας» λέει η Μάσι. «Δεν χρειάζεσαι, πλέον, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο».

Ο Σανκαρσάν Μέρθι, πρώην μηχανικός της Tesla και του Apple Watch, έχει μία διαφορετική ιδέα: Βάλε τα πάντα στην οροφή. Ο Αντριου Φρίντμαν πρόσφατα μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο. Είναι κυβερνητικός σύμβουλος στη χρήση της νόμιμης μαριχουάνας. Πληρώνει 2.600 δολάρια τον μήνα για ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου στο Bumblebee του Starcity και διαθέτει ένα κρεβάτι το οποίο κατεβαίνει από την οροφή.

Προφανώς υπάρχει κάποιος λόγος που δεν έχουμε επιτρέψει στα ρομπότ να κυριαρχήσουν στα έπιπλα του σπιτιού μας. Τι θα συμβεί αν υπάρξει μία διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος; Αραγε θα πρέπει να κοιμηθούμε πάνω στο χαλί της γιόγκα; Τα έπιπλα Ori είναι αρκετά ελαφρά ώστε να μπορούν να μετακινηθούν με το χέρι. Ο Μέρθι υποστηρίζει ότι η εναλλακτική λύση που προτείνει το Bumblebee είναι μία ηλεκτρική γεννήτρια ή προσφέρει μία αναβάθμιση με αρκετή σωρευμένη ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα επί αρκετές φορές σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Ομως τα έπιπλα που κρέμονται από το ταβάνι γεννούν και πολλά ερωτήματα ασφάλειας. Ο Μέρθι ισχυρίζεται ότι πέρασε πολλά χρόνια κάνοντας πειράματα στο σπίτι του και στο εργαστήριο και ότι σχεδίασε πολλούς αισθητήρες ασφάλειας. Ακόμα και οι πιο ενθουσιώδεις κατασκευαστές, όμως, προσεγγίζουν τα ρομποτικά έπιπλα με προσοχή. Η Μάσι ισχυρίζεται ότι η Βrookefield μετασκευάζει τις υπάρχουσες μονάδες ώστε να «σηκώνουν» την νέα τεχνολογία, όπως είναι τα κρεβάτια του Μέρθι. Τα πάντα σήμερα είναι ψηφιακά.

Τα ρομποτικά έπιπλα Bumblebee ή Ori δεν διατίθενται στους πελάτες απευθείας. Οι κατασκευαστές και οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων μπορούν να τα αγοράσουν και οι ενοικιαστές σε κάποιες πόλεις μπορούν να τα δοκιμάσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή