H Eνωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος γιορτάζει 70 χρόνια προσφοράς και συνεχίζει

H Eνωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος γιορτάζει 70 χρόνια προσφοράς και συνεχίζει

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο γλυκός καιρός στον κήπο του Jefferson House, την επίσημη κατοικία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, την περασμένη Πέμπτη, εναρμονιζόταν πλήρως με τη «γλυκιά» επέτειο μιας δυναμικής οργάνωσης. Η Eνωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος, γνωστή ως AWOG, γιόρτασε τα πρώτα της 70 χρόνια σε μια βραδιά με πολλές αναμνήσεις και συγκινήσεις και οικοδεσπότες τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ και τη σύζυγό του Μαίρη, επίτιμη πρόεδρο της οργάνωσης.

«Οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων είναι τα θεμέλια των διμερών μας σχέσεων με την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Πάιατ στην ομιλία του, στην οποία αναφέρθηκε στο μεγάλο φιλανθρωπικό έργο της γυναικείας οργάνωσης. «Κάνουμε εξαιρετική δουλειά με τις κυβερνήσεις μας που συνεργάζονται, με τις εταιρείες μας που συνεργάζονται, αλλά πραγματικά, εκείνο που κάνει τη σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας ξεχωριστή είναι οι δεσμοί μεταξύ των ανθρώπων».

Οι σχέσεις και η προσφορά του ενός προς τον άλλον βρίσκονται στην «καρδιά» της Eνωσης Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος, την οποία η πρόεδρός της, Μπέσι Σιούτας-Βασιλοπούλου, χαρακτήρισε στον λόγο της ένα «ανθρώπινο success story». Επί 70 χρόνια, η κοινωνική προσφορά των μελών της AWOG έχει αποδέκτες δεκάδες οργανώσεις και καλούς σκοπούς. Συγχρόνως, τα μέλη της οργάνωσης έχουν αναπτύξει μεταξύ τους ισχυρούς δεσμούς και φιλίες ζωής.

H Eνωση Αμερικανίδων Γυναικών Ελλάδος γιορτάζει 70 χρόνια προσφοράς και συνεχίζει-1

Μέλη της επιτροπής οργάνωσης της εκδήλωσης των 70 χρόνων και η πρόεδρος της AWOG. Από αριστερά: Μαίρη Λάτση-Αμβράζη, Τζέιν Μπίζος, Μπέσι Σιούτας-Βασιλοπούλου και Ιωάννα Καλυβάκη.

Η ιστορία της οργάνωσης ξεκινά το 1948, τη χρονιά που φθάνει στην Αθήνα η Λουκρητία Λουίζ ντελ Βάγιε Γκρέιντι, σύζυγος του τότε πρέσβη των ΗΠΑ, Χένρι Γκρέιντι. Στην Αθήνα, η Γκρέιντι ανακηρύσσεται η πρώτη γυναίκα επίτιμη δημότης της πόλης. Συναντά επίσης τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζορτζ Μάρσαλ, ο οποίος επισκέπτεται την πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει την πορεία του σχεδίου του για οικονομική ενίσχυση της Ευρώπης. Εκείνη έχει την εξής ιδέα: να φέρει κοντά τις Αμερικανίδες που ζουν στη χώρα και να μελετήσει τον ρόλο τους σε αυτήν. Εκείνος συμφωνεί ότι τα μέλη μιας οργανωμένης ομάδας θα μπορούσαν να έχουν ρόλο «Πρεσβευτών Καλής Θελήσεως».

Σήμερα η οργάνωση συνεχίζει πολλές από τις δραστηριότητες που έχει ήδη αναπτύξει, προσθέτοντας παράλληλα και νέες. Το ετήσιο χριστουγεννιάτικο μπαζάρ παραμένει μία από τις πιο εμβληματικές εκδηλώσεις της, ενώ από το 2007 μέλη της AWOG ράβουν και παραδίδουν τα Heart Pillows, μαξιλάρια σε σχήμα καρδιάς, σε γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή.

O εορτασμός των 70 χρόνων ήταν αποτέλεσμα ομαδικής εργασίας από τα μέλη της ειδικής επιτροπής για την οργάνωση της βραδιάς Μαίρη Λάτση-Αμβράζη, Τζέιν Μπίζος, Τζόρτζια Μαρκέτος και Ιωάννα Καλυβάκη, καθώς και την κ. Σιούτας-Βασιλοπούλου. Σημαντική συμβολή στην επιτυχία της εκδήλωσης είχαν, επίσης, η ταμίας της AWOG Στέισι Χάρις-Παπαιωάννου και η βοηθός ταμίας Μαρία Ασημακοπούλου.

Μια συλλεκτική έκδοση για τα 70 χρόνια, που επιμελήθηκε η Τζέιν Μπίζος, δόθηκε στους παρευρισκόμενους στο τέλος της βραδιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή