Μποϊκοτάζ ΜΜΕ ζητεί η Ακροδεξιά στην Αυστρία

Μποϊκοτάζ ΜΜΕ ζητεί η Ακροδεξιά στην Αυστρία

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τριβές στο εσωτερικό της αυστριακής κυβέρνησης προκαλεί η ιδέα του υπουργείου Εσωτερικών, που ελέγχεται από το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), να αποκλείονται από την ενημέρωση εχθρικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ. Ο καγκελάριος της χώρας, Σεμπάστιαν Κουρτς, χαρακτήρισε απαράδεκτη την πρόταση. Δύο από τις τρεις βασικές εθνικές εφημερίδες δημοσίευσαν χθες λεπτομέρειες ηλεκτρονικής επιστολής προς εκπροσώπους της αστυνομίας με αποστολέα το υπουργείο Εσωτερικών, στην οποία συνιστούσαν ενημέρωση συγκεκριμένων εφημερίδων με «τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία». Η ίδια επιστολή κατηγορούσε τις εφημερίδες Kurier, Der Standard και Falter για αρνητική κάλυψη των δραστηριοτήτων του υπουργείου και της αστυνομίας.

«Κάθε περιορισμός στην ελευθεροτυπία είναι απαράδεκτος», σχολίασε ο Κουρτς, αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στα δημοσιεύματα. «Ο αποκλεισμός ή το μποϊκοτάζ επιλεγμένων μέσων δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα στην Αυστρία. Αυτό ισχύει για όλους όσοι είναι υπεύθυνοι επικοινωνίας σε όλα τα υπουργεία και όλους τους κρατικούς θεσμούς», υπογράμμισε. Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως το email είναι αυθεντικό, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και συνιστά πρόταση, όχι εντολή. Το ακροδεξιό FPO είναι επικριτικό απέναντι σε κάποια ΜΜΕ και τον περασμένο Φεβρουάριο ο ηγέτης του και αντικαγκελάριος, Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, κατηγόρησε τον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα ORF ότι ψεύδεται. Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για αστείο, αλλά δέχθηκε να πληρώσει αποζημίωση στον τηλεπαρουσιαστή, του οποίου τη φωτογραφία είχε ποστάρει μαζί με την ανάρτηση και ζήτησε συγγνώμη.

Σκληρή ατζέντα

Οι δύο εταίροι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποφύγουν σημαντικές συγκρούσεις στο εσωτερικό της αυστριακής κυβέρνησης. Το βασικό στοιχείο που ενώνει τα κόμματα του Κουρτς και του Στράχε είναι η σκληρή ατζέντα στον τομέα του νόμου και της τάξης, καθώς και στο μεταναστευτικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή