Κυνηγώντας «ζωάκια» στην κοίτη του Κηφισού

Κυνηγώντας «ζωάκια» στην κοίτη του Κηφισού

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες γίνονται «τα μάτια» της πολιτείας προστατεύοντας τα ποτάμια από παρεμβάσεις ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες στο ενδεχόμενο μιας πλημμύρας. Ειδικοί από έξι χώρες ανέπτυξαν πλατφόρμες και ηλεκτρονικές εφαρμογές για κινητά και τάμπλετ που θα κινητοποιήσουν τον απλό κόσμο αλλά και επιστήμονες για την καταγραφή στοιχείων για τις κοίτες και τη στάθμη των ποταμών, με πρώτα παραδείγματα τον Κηφισό στην Ελλάδα και τον Δούναβη στη Ρουμανία.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα Scent συμμετέχουν φορείς, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες από Ελλάδα, Ρουμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισραήλ και Ιρλανδία και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. (πρόγραμμα Horizon 2020). Συντονιστής είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. «Τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ε.Ε. αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αξία τα “παρατηρητήρια πολιτών”, οι πλατφόρμες που ενεργοποιούν τους πολίτες για την παροχή στοιχείων σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, από την κατάσταση των δρόμων έως την περιβαλλοντική προστασία μιας περιοχής», εξηγεί ο διευθυντής του ΕΠΙΣΕΥ, Αγγελος Αμδίτης. «Η αξία αυτού του διαύλου βρίσκεται στη μαζικότητα: οι πολίτες μπορούν να βρίσκονται εκεί όπου δεν είναι πάντα οι Αρχές».

Το πρόγραμμα Scent έχει ως αντικείμενο τα πλημμυρικά φαινόμενα στους ποταμούς. «Η ιδέα λοιπόν είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες για τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με την εικόνα που επικρατεί», λέει ο κ. Αμδίτης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2016 και θα ολοκληρωθεί σε ένα έτος. Πριν από λίγες ημέρες έγινε η δοκιμή μιας εφαρμογής για τον Κηφισό με κρυμμένα «ζωάκια». «Πρόκειται για ένα εργαλείο με τη μορφή παιχνιδιού. Ο χρήστης βλέπει έναν χαρακτήρα “κρυμμένο” σε κάποιο σημείο και αν τον φωτογραφίσει κερδίζει πόντους. Οι χαρακτήρες τοποθετούνται από την εφαρμογή στα σημεία από τα οποία μας ενδιαφέρει να έχουμε εικόνα». Οι εικόνες που συγκεντρώνονται έρχονται να συμπληρώσουν τα στοιχεία που συλλέγει η Περιφέρεια (η οποία είναι εταίρος του ευρωπαϊκού προγράμματος). «Ετσι δημιουργείται μια δυναμική εικόνα για τα σημεία όπου μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα, για παράδειγμα να έχουν πέσει βράχια μέσα στην κοίτη του ποταμού ή για την άνοδο της στάθμης του». Κατόπιν η πλατφόρμα διαθέτει τα στοιχεία στις Αρχές, ειδοποιώντας για τυχόν προβλήματα. «Η λογική του προγράμματος είναι να δημιουργήσει εργαλεία που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα ποτάμια, εκτός Ελλάδας και Ρουμανίας», λέει ο κ. Αμδίτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή