Στέγης Ιδρύματος Ωνάση: Η βεντάλια της σύγχρονης δημιουργίας

Στέγης Ιδρύματος Ωνάση: Η βεντάλια της σύγχρονης δημιουργίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ίδια εξερευνητική διάθεση συνεχίζει και τη σεζόν που μόλις ξεκινά η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, χθες, έχει και πάλι ένα μεγάλο εύρος καλλιτεχνικών δράσεων και εκδηλώσεων, που καλύπτουν όλη τη βεντάλια της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας.

Στο θέατρο ξεχωρίζουν η παράσταση «Το σώσε» του Εκτορα Λυγίζου (10-21/10), με έναν δυναμικό θίασο της σύγχρονης αθηναϊκής σκηνής, το «Bubble jam» του Ντάνιελ Βέτζελ των Rimini Protokoll (24/11-21/4, Εφηβική Σκηνή), το «Ithaca, our Odyssey» της Κριστιάν Ζαταΐ (29/11-2/12), το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» του Εντουαρντ Αλμπι, σε μετάφραση Τζένης Μαστοράκη και σκηνοθεσία Μαρίας Πανουργία, με τον Κωνσταντίνο Αβαρικιώτη και τη Λένα Κιτσοπούλου (10-23/10) και, βέβαια, η «Δίκη» του Κριστιάν Λούπα (6-10/3), με τον εφιάλτη του καφκικού του Γιόζεφ Κ. να γίνεται ακαριαία ο εφιάλτης της Ευρώπης.

Στον χορό, πολυαναμενόμενη είναι η παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «New Piece I – Since she» (18-21/12), που έγινε σε συνεργασία με την ομάδα της Πίνα Μπάους στο Βούπερταλ, ενώ το φεστιβάλ «Body politics» (26-30/10), με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά, θα παρουσιάσει έξι παραστάσεις γύρω από το σώμα ως όχημα αλληλεγγύης και αποδοχής του Αλλου. Ξεχωρίζουν, επίσης, το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων (1-2/3), η παράσταση «Faded» του Ιωάννη Μανταφούνη (12-14/4) και το «O Medea» του Trajal Harrell (30/5-2/6).

Η μουσική, ασφαλώς, καταλαμβάνει περίοπτη θέση, δίνοντας και πάλι τον τόνο της αναζήτησης, του πειραματισμού και των αφιερωμάτων σε μορφές του 20ού αιώνα, όπως ο Γιώργος Απέργης (3/11) και ο Olivier Messiaen (4-7/3). Μεταξύ άλλων, θα ακούσουμε το «Χους εις χουν» του Μιχάλη Σιγανίδη (12-14/10) και τις «Συμφωνικές μινιατούρες» του Δημήτρη Παπαδημητρίου (15-16/2), το «Επος του Γκιλγκαμές» από τον Λιβανέζο Ζαντ Μούλτακα (19-20/4), ενώ θα επαναληφθούν η «Γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού», σε συνεργασία με το Πάντρειο Πανεπιστήμιο (23 και 31/1 και 6/2), το Bing Bang Festival (25-26/5) και το Tectonics in Athens (7-9/6).

Στις πάντοτε επιδραστικές «Λέξεις και Σκέψεις», θα ακούσουμε τη συζήτηση του εμβληματικού Γερμανού σκηνοθέτη Βέρνερ Χέρτζογκ με τον Πολ Χόλντενγκρεϊμπερ (15/4), ενώ στο «Blockchain» θα ακούσουμε διανοητές, καλλιτέχνες και χάκερ σε μια συζήτηση για την αντίσταση και την αφομοίωση που χαρακτηρίζει την τεχνολογία blockchain και τα bitcoins (8-10 και 16-17/2).

Στον κινηματογράφο περιμένουμε με ανυπομονησία τον «Οίκτο» του Μπάμπη Μακρίδη, σε σενάριο του ιδίου και του Ευθύμη Φιλίππου, με πρωταγωνιστές ξεχωριστά ονόματα της υποκριτικής, ενώ στα εικαστικά βρίσκουμε τις «ΑΝΤΙ-θέσεις της Αθήνας» (26/10-9/12), σε συνεργασία με την Μπιενάλε της πρωτεύουσας και το έργο «Sweat» της Αλις Ποτς, που αναδεικνύει το εναλλακτικό μέλλον του design. Τέλος, στα ψηφιακά προγράμματα, θα συνεχιστεί σε όλη τη σεζόν η σειρά εκδηλώσεων «Commons/Uncommons», για τον διαμοιρασμό και την οικειοποίηση και τη συνεισφορά στα κοινά και άντληση από αυτά, ενώ το «Crafting the Future» (1-2/2) θα αναζητήσει τις νέες αξίες για το μέλλον της μόδας και του ντιζάιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή