Μακρόν: Δεν είναι αρκετή η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν

Μακρόν: Δεν είναι αρκετή η πολιτική κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν είναι αρκετή» η πολιτική των κυρώσεων και περιορισμού των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν διαμήνυσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να συγκροτηθεί από κοινού ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διαχείριση της κρίσης. 

Ολα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν σκοπό να αποτρέψουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, διαμήνυσε ο Γάλλος πρόεδρος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, τόνισε  ότι παρότι συμφωνεί με τους στόχους του Αμερικανού προέδρου – ακόμα και να διαφωνούν με την πυρηνική συμφωνία – «νομίζω ότι πρέπει να οικοδομήσουμε μαζί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που να μην καταλήγει απλώς σε κυρώσεις και περιορισμούς».

Ο Τραμπ είπε όσοι δεν συμμορφώνονται με τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν, θα υποστούν τις συνέπειες στέλνοντας ένα εμφανές μήνυμα στους Ευρωπαίους σχετικά με τις προσπάθειες να «σώσουν» τη συμφωνία του 2015, σύμφωνα με την οποία το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Κατήγγειλε δε για άλλη μία φορά τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι βοήθησε τη χώρα αυτή να «σπείρει το χάος» καθώς της παρείχε μια «γραμμή εισροής χρημάτων». 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τον Tραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε για τον πολλαπλασιασμό βαλλιστικών πυραύλων από ομάδες που είναι σύμμαχοι με το Ιράν. «Στη Μέση Ανατολή, η βαλλιστική βοήθεια που παρέχεται στη Χεζμπολάχ και το Χουθά (Λιβάνου) είναι μια νέα και ανησυχητική εξέλιξη και πρέπει να σταματήσει πριν αποσταθεροποιήσει μια ήδη τεταμένη περιοχή», τόνισε ο Μακρόν. 

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα οργισμένη με την ΕΕ, τη Ρωσία και την Κίνα που στις αρχές της εβδομάδας ανακοίνωσαν το σχέδιό τους για τη σύσταση ενός «μηχανισμού» που θα διευκολύνει τις συναλλαγές με το Ιράν, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή