Ν.Δ.: «Απόβαση» ΕΛΚ στην Αθήνα

Ν.Δ.: «Απόβαση» ΕΛΚ στην Αθήνα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα (kick off) της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, παραμονές του κρίσιμου συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ελσίνκι στις 7 και 8 Νοεμβρίου, όπου οι διεκδικητές του χρίσματος θα κονταροχτυπηθούν για τη θέση του Spitzenkandidat, δηλαδή για την ηγεσία της επόμενης Κομισιόν. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Ν.Δ. (και η ΟΝΝΕΔ) εξασφάλισαν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ (YEPP) στην Αθήνα, από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» και υποψήφιοι για το χρίσμα.

Η εξασφάλιση του γεγονότος από μόνη της, λίγα 24ωρα πριν από την τελική μάχη που θα κρίνει ποιος θα μπει στην επίσημη προεκλογική κούρσα του ΕΛΚ για την κεφαλή της Κομισιόν, δεν είναι μόνο συμβολική. Είναι ουσιαστική. Κι αυτό διότι βάζει τη Ν.Δ. στον κεντρικό χάρτη των εξελίξεων στο ΕΛΚ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί συστηματικά γέφυρες με τη νέα γενιά των Ευρωπαίων κεντροδεξιών πολιτικών, ενώ αυξάνει την προοπτική επιρροής που θέλει να έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. μέσα στην πολιτική του ομάδα, πολλώ δε μάλλον ως εν αναμονή πρωθυπουργός. Η σχέση, άλλωστε, είναι αμφίδρομη, καθώς ούτε το ΕΛΚ έχει κρύψει –μέσω δηλώσεων, αλλά και με συντονισμό του επικεφαλής της καμπάνιας του Ντάρα Μέρφι με τη Ν.Δ.– ότι ποντάρει στον κ. Μητσοτάκη για μια νίκη στην Ελλάδα, νίκη που παράγοντες του ΕΛΚ δεν έχουν κρύψει με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι αντιμετωπίζουν ως νίκη του φιλοευρωπαϊκού μετώπου κατά του λαϊκισμού.

Την ίδια ώρα, η διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα, όπου θα μετάσχουν 250 σύνεδροι από ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ΟΝΝΕΔ και της νέας ηγεσίας της (Κώστας Δέρβος). Δεν πρέπει, εξάλλου, να λησμονείται ότι η ΟΝΝΕΔ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της YEPP και παραδοσιακή δύναμη στους κόλπους της, έχοντας εκλέξει στο παρελθόν δύο προέδρους και δύο αντιπροέδρους στο προεδρείο της οργάνωσης. Μάλιστα, το βασικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η ψηφιακή οικονομία, τομέας στον οποίο «ποντάρει» πολλά ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Σημειώνεται ότι η Nεολαία του ΕΛΚ (YEPP) έχει ρόλο στην τελική ψηφοφορία για τον Spitzenkandidat, καθώς το νέο προεδρείο της και διοικητικό συμβούλιο που θα εκλεγούν στο συνέδριο της Αθήνας –συνολικά 14 πρόσωπα– θα έχουν 7 ψήφους στην ψηφοφορία του Ελσίνκι (όπου η Ν.Δ. διαθέτει 16 ψήφους). Ενδεικτικό της σημασίας της Νεολαίας του ΕΛΚ είναι ότι το επιτελείο του κ. Γιούνκερ ομνύει μέχρι σήμερα σε αυτήν, καθώς, το 2014 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του.

Και ο Μαργ. Σχοινάς

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός, ότι το «παρών» θα δώσει στο συνέδριο της YEPP στην Αθήνα ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Εξάλλου, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδει ο τρίτος όροφος της Πειραιώς στο γεγονός είναι ότι στο συνέδριο θα απευθύνει ομιλία και ο κ. Μητσοτάκης. Αναμένονται κι άλλες υψηλές παρουσίες, μεταξύ των οποίων παράγοντες του ΕΛΚ, αλλά και επίτροποι, ενώ βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η παρουσία όσων μέχρι εκείνη τη στιγμή θα είναι υποψήφιοι για το χρίσμα. Υπενθυμίζεται ότι επισήμως «παρών» στην κούρσα έχει δηλώσει ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και προσωπικός φίλος του κ. Μητσοτάκη. Μέχρι την 1η Νοεμβρίου, πάντως, δεν αποκλείεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του και ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ. Η παρουσία του ενός από τους υποψηφίους στην Αθήνα, θα σήμαινε υποχρεωτικά και την παρουσία ακόμη κάποιου άλλου. Κι αυτό διότι οι υποψήφιοι χρειάζονται τις ψήφους της YEPP στο Ελσίνκι, αλλά την ίδια ώρα περιμένουν από τη Νεολαία να «τρέξει» την προεκλογική καμπάνια για τον Μάιο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή