Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας

Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα κακοκαιρίας μετά το καλοκαίρι βρίσκεται η χώρα, ενώ ειδικά η Νότια Ελλάδα βρίσκεται εν αναμονή του μεσογειακού κυκλώνα που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει έντονα τον ελλαδικό χώρο από τις πρωινές ώρες αύριο. Σήμερα θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι σε μεγάλο μέρος της χώρας, στο πλαίσιο του κύματος κακοκαιρίας, που ονομάστηκε «Ξενοφών». Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο (κυρίως στην ανατολική και στη νότια) και στην Κρήτη. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις Κυκλάδες και προς το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά, συμπεριλαμβανομένων της Αττικής και της Εύβοιας. Οι άνεμοι πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις, εντάσεως στο Αιγαίο 6-7 και το πρωί τοπικά 8 μποφόρ, και στο Ιόνιο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ. Βαθμιαία μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα πνέουν με ένταση στο Ιόνιο 6-7 και στο Αιγαίο 5-6 μποφόρ.

Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας-1

Σκάφη παραδομένα στην κακοκαιρία.

Παράλληλα, περιμένουμε σημαντική μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική από το απόγευμα της Παρασκευής. Το φαινόμενο θα είναι πιο έντονο στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν και λασποβροχές.

Ο μεσογειακός κυκλώνας είχε ήδη σχηματιστεί στο Λιβυκό πέλαγος, νότια και δυτικά της Κρήτης και αναμενόταν να κινηθεί βόρεια σήμερα και να αρχίσει να επιδρά στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο και στην Κρήτη από το πρωί του Σαββάτου. Η πορεία του κυκλώνα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, οι ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξή του και ανανεώνουν τα μοντέλα για την κατεύθυνσή του, άρα απαιτείται συνεχής ενημέρωση.

Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας-2

Σταδιακά από χθες το απόγευμα άρχισε η άρση απαγόρευσης του απόπλου.

Πάντως, με τα δεδομένα μέχρι χθες το βράδυ, ο μεσογειακός κυκλώνας αναμένεται να ακολουθήσει ανατολική – βορειοανατολική πορεία, επηρεάζοντας με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολύ θυελλώδεις ανέμους μεγάλο τμήμα της Νότιας Πελοποννήσου και της Κρήτης το πρωινό του Σαββάτου, στη συνέχεια την Αττική, την Εύβοια και τις Κυκλάδες και μέχρι το πρωί της Κυριακής τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα Δωδεκάνησα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα τρία «πόδια» της Πελοποννήσου και τα Κύθηρα θα βρεθούν αύριο το μεσημέρι κοντά στη διαδρομή του κυκλώνα. Στο Μυρτώο πέλαγος αναμένεται να πνέουν άνεμοι έως και 10 μποφόρ. Βεβαίως, όσο κινείται ανατολικότερα ο κυκλώνας τόσο θα χάνει και σε ισχύ. Το φαινόμενο αναμένεται να εγκαταλείψει τον ελλαδικό χώρο το βράδυ της Κυριακής, συνεχίζοντας εξασθενημένος προς τα τουρκικά παράλια.

Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας-3

Σπασμένα κλαδιά δένδρων, χθες, σε πάρκο στο Αιγάλεω.

Για αύριο Σάββατο προβλέπεται πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στην Εύβοια και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σταδιακά θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι, οι οποίοι στο Νότιο Ιόνιο θα φθάσουν το μεσημέρι τα 8-9 μποφόρ. Την Κυριακή θα συνεχιστούν οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ θα πνέουν ισχυρότατοι νότιοι άνεμοι, πιθανώς σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) στα νότια πελάγη.

Ο «Ξενοφών» μπήκε, πάντως, πολύ δυναμικά, με απότομη και μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. Χαρακτηριστικό είναι πως οι μέγιστες ριπές ανέμου έφτασαν χθες στην Παξιμάδα Καρύστου τα 140 χλμ./ώρα, στο χωριό Ρωμανός (Πάτρα) 111 χλμ./ώρα, στη Μονεμβασιά 108 χλμ./ώρα, στην Πεντέλη 108 χλμ./ώρα, στη Σαμοθράκη 103 χλμ./ώρα, στη Χίο (Βέσσα) 100 χλμ./ώρα και στην Αράχωβα 98 χλμ./ώρα.

Επελαύνει το πρώτο κύμα κακοκαιρίας-4

Προσπάθειες απάντλησης υδάτων από ένα ιστιοφόρο στο λιμάνι της Ραφήνας. 

Tα πρώτα χιόνια

Χθες τα ξημερώματα έπεσαν τα πρώτα χιόνια στον Oλυμπο (καταφύγιο Κάκκαλος), όπου το θερμόμετρο έπεσε από τους 6 βαθμούς Κελσίου στους -6 βαθμούς, καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι. Είναι πολύ νωρίς να πέσει το πρώτο χιόνι στις 26 Σεπτεμβρίου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή