Και χωρίς κρατική παρέμβαση οι μισθοί αυξάνονται, λέει ο ΣΕΒ

Και χωρίς κρατική παρέμβαση οι μισθοί αυξάνονται, λέει ο ΣΕΒ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κανονικότητα στη σχέση μισθών και παραγωγικότητας, που έχει επιτευχθεί στην αγορά εργασίας το τελευταίο διάστημα, απειλεί η πιθανή επαναφορά βλαπτικών πρακτικών του παρελθόντος, όπως η διαμόρφωση μισθών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες της οικονομίας. Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο, στο οποίο υποστηρίζει πως και χωρίς κρατική παρέμβαση οι μισθοί αυξάνονται, όσο και η παραγωγικότητα. Κατά συνέπεια, σημειώνει ο σύνδεσμος, οι προωθούμενες παρεμβάσεις απειλούν όχι μόνο να εκτροχιάσουν την παρούσα αναιμική ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και να δυναμιτίσουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων, των τραπεζών και του κράτους στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων και χρηματοδότησης.

Και υπογραμμίζει πως ένα σημαντικό τμήμα των επιχειρήσεων είναι υπερχρεωμένο και προκειμένου να επιβιώσει, και μαζί του οι τράπεζες, πρέπει να αναδιαρθρωθεί αξιοποιώντας και εργαλεία όπως για παράδειγμα η υπερίσχυση μιας επιχειρησιακής σύμβασης έναντι μιας κλαδικής.

Αναλυτικά, ο ΣΕΒ επισημαίνει πως η εγχώρια αγορά εργασίας, ύστερα από μία 10ετία παρατεταμένης ανισορροπίας μεταξύ μισθών και παραγωγικότητας, η οποία αντιστράφηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης λόγω και των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, βρίσκεται σήμερα σε μια υγιή κανονικότητα.

Ετσι, αναφέρει, οι μεταβολές στους μισθούς συμβαδίζουν grosso modo με τις μεταβολές στην παραγωγικότητα. Και συγκεκριμένα, οι μισθοί ανά ώρα εργασίας αυξήθηκαν το 2017 κατά 0,6% και το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 1,1%, έχοντας μειωθεί κατά μέσο ετήσιο όρο 1,3% την τριετία 2014-2016 και 4,6% την προηγούμενη τριετία 2011-2013. Ειδικά το 2013 μειώθηκαν 7,0% λόγω της μείωσης και του κατώτατου μισθού. Τα εισοδήματα των μισθωτών σε πραγματικούς όρους στηρίχθηκαν κατά τι από τον αρνητικό πληθωρισμό (από το γ΄ τρίμηνο του 2013 και μέχρι το 2016). Βέβαια, ο πληθωρισμός το 2017 επανήλθε σε θετικό πρόσημο (+1,1%), επηρεαζόμενος από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου αλλά και την ανάκαμψη της δραστηριότητας στην παγκόσμια οικονομία. Ο θετικός πληθωρισμός εξουδετέρωσε στην ουσία τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών (+0,6%) του 2017, με τους μισθούς σε πραγματικούς όρους να μειώνονται κατά 0,5%, συγκρατώντας, έτσι, και την ιδιωτική κατανάλωση (+0,1% το 2017 και +0,4% το α΄ εξάμηνο του 2018). Το ίδιο διάστημα, η παραγωγικότητα σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 0,1%, ενώ το α΄ εξάμηνο του 2018 η παραγωγικότητα αυξάνεται κατά 1,1% και οι αμοιβές κατά 0,9%.

Με αφορμή την επίσπευση της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού που ψηφίστηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΕΒ ανοίγει το θέμα για το ποιοι παράγοντες καθορίζουν το ύψος των μισθών σε μια ελεύθερη, ανταγωνιστική οικονομία και υποστηρίζει ότι η κανονικότητα στη σχέση μισθών και παραγωγικότητας που έχει επιτευχθεί απειλείται, στον βαθμό που παγιωθούν εκ νέου βλαπτικές πρακτικές του παρελθόντος στην αγορά εργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή