Ο δρόμος προς τη χρεοκοπία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν χρεοκόπησε η χώρα, έκπληκτοι οι Ελληνες ανακάλυψαν δεκάδες οργανισμούς του Δημοσίου που μόνο στόχο είχαν το βόλεμα ημετέρων, ενώ πολλοί υποψιάζονταν ότι ήταν οχήματα για τη διαφθορά υπουργών και παρατρεχάμενων. Τελικώς, ως τέκνο της ανάγκης ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια να κλείσουν, εν μέσω οιμωγών και αγώνων για το «σημαντικό έργο» που αυτές προσέφεραν. Ετσι, ενώ το κράτος δεν είχε να πληρώσει για τις γάζες στα νοσοκομεία, κάποιοι (ανάμεσά τους και όλα τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) επιχειρηματολογούσαν πόσο σημαντικό είναι για την εθνική οικονομία να υπάρχει οργανισμός για την αργιλόμαζα (δηλαδή τον πηλό) και κρατικά πωλητήρια χαλιών στο Σύνταγμα.

Τα «παλαιό πολιτικό σύστημα» τιμωρήθηκε επειδή και με τέτοιες πρακτικές «χρεοκόπησε» τη χώρα. Με την έλευση της Πρώτης Φοράς Αριστεράς, όλοι άρχιζαν να ελπίζουν ότι τα μνημόνια θα καταργηθούν με ένα νόμο κι ένα άρθρο, και δεν θα υπήρχε λόγος να κλείσουν τα δαπανηρά και χωρίς αντικείμενο σχήματα του Δημοσίου. Για την ακρίβεια σταμάτησε και η καταμέτρησή τους. Σήμερα δεν γνωρίζουμε καν πόσες κρατικές εταιρείες και δημόσιοι οργανισμοί έκλεισαν και τι κάνουν τα υπόλοιπα. «Στο τέλος του 2015 το ερώτημα “τελικά πόσοι είναι οι φορείς και οι οργανισμοί του Δημοσίου” παραμένει αναπάντητο…» («Αγνοούνται 600 κρατικοί φορείς και οργανισμοί», Καθημερινή, 6.12.2015).

Το πρόβλημα με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ότι αδιαφορούν για τις σπατάλες του κράτους. Είναι ότι προσθέτουν κι άλλες. Ετσι, ενώ ο Δήμος Αθηναίων κατάρτισε με κόπο ένα Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης της πρωτεύουσας (και με τις υπογραφές 17 υπουργών) οι κ. Χρήστος Σπίρτζης και Αλέκος Φλαμπουράρης έφτιαξαν έναν νέο οργανισμό του Δημοσίου με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» για να κάνει αυτό που ξεκίνησε ο Δήμος Αθηναίων. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος διορίστηκε ο κ. Νίκος Μπελαβίλας, γνωστός από τους αγώνες του για να παραμείνει ρημαδιό το Ελληνικό, ενώ διορίστηκαν στο Δ.Σ. επτά ακόμη εκλεκτοί του γκουβέρνου.

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση ανοίγει πεδίο προσλήψεων λαμπρό, που θα πληρώσουν οι βαριά φορολογούμενοι Ελληνες, και –γιατί να το αποκλείσουμε;– μια ακόμη εστία διαφθοράς. Οχι κατ’ ανάγκην των σημερινών υπουργών, αλλά και όσων θα ακολουθήσουν. Τα λεφτά είναι πολλά και γι’ αυτόν το λόγο μέχρι και άγιοι (σαν τον κ. Σπίρτζη και σαν τον κ. Φλαμπουράρη) κολάζονται.

Η σημερινή κυβέρνηση τίποτε δεν έμαθε και τίποτε δεν διδάχθηκε από τον κατήφορο του ελληνικού κράτους. Με τα ίδια κόλπα και τις ίδιες πομπώδεις διακηρύξεις επαναλαμβάνει τα παλιά κόλπα του πολιτικού συστήματος για ίδιον όφελος· το οποίο, ελπίζουμε, να είναι μόνο πολιτικό. Ο δρόμος προς τη χρεοκοπία παραμένει ανοιχτός και αυτή η κυβέρνηση τον κάνει πιο βατό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή