Μεγάλη αναταραχή στις αγορές της Ιταλίας μετά τη συμφωνία για το έλλειμμα

Μεγάλη αναταραχή στις αγορές της Ιταλίας μετά τη συμφωνία για το έλλειμμα

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίναξη των ιταλικών αποδόσεων και ισχυρές απώλειες στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο είχε ως αποτέλεσμα η χθεσινή συμφωνία της κυβέρνησης της Ιταλίας για μεγάλη αύξηση των δημοσίων δαπανών στον προϋπολογισμό του 2019, που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έλλειμμα ύψους 2,4% του ΑΕΠ.

H απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,25% από το 2,888% που έκλεισε χθες, με τη διαφορά απόδοσης (spread) μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων να αυξάνεται στις 270 μονάδες βάσης.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο δείκτης FTSE MIB κατέγραψε απώλειες πάνω από 4,2%.

Σημειώνεται ότι τα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό έχουν οδηγήσει σε σύγκρουση με την Ε.Ε., με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει στο τηλεοπτικό δίκτυο της Γαλλίας BFM TV πως «δεν υπάρχει κανένα όφελος από μια κρίση μεταξύ της (Ευρωπαϊκής) Επιτροπής και της Ιταλίας και ότι κανένας δεν θα ωφεληθεί γιατί η Ιταλία είναι μια σημαντική χώρα της ευρωζώνης. Ωστόσο δεν ωφελεί επίσης αν η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες και δεν μειώνει το χρέος της το οποίο παραμένει εκρηκτικό».

Κι αυτό γιατί μπορεί το έλλειμμα να υπολογίζεται σε κάτω από 3% που είναι το «ταβάνι» που θέτει η Ε.Ε. ωστόσο πρόκειται για μια σημαντική αύξηση συγκριτικά με το έλλειμμα ύψους 1,6% που ήταν ο στόχος για το 2018. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή