Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά

Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά

6' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Churros για πρωινό, δείπνο σε αγροικία και άλλες γαστρονομικές εκπλήξεις.

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Βαρκελώνης επηρεάστηκε από τις γειτονικές μεσογειακές και ευρωπαϊκές κουλτούρες, από τη θάλασσα και τα βουνά, αλλά και από την ίδια την πολυτάραχη ιστορία της. Είναι μια πόλη όπου οι παλαιότερες παραδόσεις και οι πιο πρωτοποριακές μαγειρικές τάσεις συνυπάρχουν αρμονικά – μερικές φορές ακόμη και κάτω από την ίδια στέγη. Εκτός από την καταλανική κουζίνα, στη Βαρκελώνη θα βρείτε και εστιατόρια που εκπροσωπούν κουζίνες από όλη την περιφέρεια, με αυτά από τη Χώρα των Βάσκων και τη Γαλικία να κατέχουν ξεχωριστή θέση στη γαστρονομία της πόλης. Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα εστιατόρια που χρησιμοποιούν στην κουζίνα τους αποκλειστικά φρέσκα εποχικά προϊόντα. Η περιήγηση σε μερικά από τα καλύτερα στέκια στη Βαρκελώνη θα σας προσφέρει αξέχαστες γευστικές απολαύσεις από το πρωινό μέχρι το δείπνο.

ΔΥΝΑΤΟ ΠΡΩΙΝΟ

Churrería Layetana

Το ιδανικό μέρος για πρωινό καφέ και κολατσιό είναι η Churreria Layetana. Άνοιξε το 1975, κάνει υπέροχα και ελαφριά xurros (ντόνατ πασπαλισμένα με ζάχαρη) και porras – γλυκίσματα παρόμοια με τα churros, αλλά ζυμωμένα με μαγιά και μεγαλύτερα σε μέγεθος. Βρίσκεται στην Παλιά Πόλη, στη γειτονιά El Born, κοντά στο Μουσείο Πικάσο. O χώρος είναι απλός και θα συναντήσετε ανθρώπους της γειτονιάς και εργαζομένους που έρχονται για καφέ ή ζεστή σοκολάτα με «xurros» (στα καταλανικά) και porras.

|| Via Laietana 46, El Born  

Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά-1

Churros για πρωινό

Bar Gelida

Ένα ιστορικό εστιατόριο της πόλης είναι το Bar Gelida. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 ήταν το στέκι των φιλάθλων της FC Barcelona, οι οποίοι περίμεναν στη στάση που βρίσκεται ακριβώς απέξω το λεωφορείο για να πάνε στο γήπεδο. Σήμερα είναι ένα μικρό παλιομοδίτικο, αλλά γοητευτικό μέρος, στην ενδιαφέρουσα και «πολυπρόσωπη» συνοικία L’Eixample, όπου μπορείτε να έρθετε για πρωινό, μεσημεριανό, τάπας ή για ένα γρήγορο ποτό. Εδώ η μέρα αρχίζει με το παραδοσιακό μενού για πρωινό esmorzar de forquilla, που περιλαμβάνει πιάτα με λουκάνικο, πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια, χυμούς και καφέ. Μας άρεσαν επίσης οι ομελέτες και τα σάντουιτς.  

|| Comte de Urgell 75 (στη συμβολή με την Carrer de la Diputacio), L’Eixample

ΠΛΟΥΣΙΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ  

Can Pineda

To Can Pineda, μια πρώην κάβα και καντίνα εργατών, έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου σε μια πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση, καθώς σερβίρει νόστιμα πιάτα, με καταλανικές, γαλλικές και ιταλικές επιρροές, βασισμένα σε άριστης ποιότητας εποχικά και τοπικά προϊόντα. Βρίσκεται στα όρια της περιοχής El Clot, μιας από τις παλιότερες γειτονιές της πόλης, και έχει ρουστίκ διακόσμηση με χαρακτηριστικά μπλε πλακάκια. Η επιχείρηση είναι οικογενειακή και για τα μενού επιλέγονται υλικά υψηλής ποιότητας, όπως αρακάς από τη Χώρα των Βάσκων, λευκή τρούφα από το Πιεμόντε της Ιταλίας, βόειο κρέας Καταλονίας, μύδια Carril από τη Γαλικία. Το αγαπημένο μας πιάτο είναι το guisantes lagrima, γλυκά, τρυφερά και ζουμερά μπιζέλια μαγειρεμένα με κομμάτια ζαμπόν και μπέικον, σκόρδο και φρέσκο δυόσμο. Το εστιατόριο διαθέτει ένα εντυπωσιακό κελάρι με περισσότερες από 200 ετικέτες κρασιών.

|| Carrer de Sant Joan de Malta 55, Sant Marti

Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά-2

Ταπας θαλασσινών στο El Raco del Mariner (Φωτογραφία: Malte Jaeger/laif)

 

El Racó del Mariner

Το El Raco del Mariner ήταν κάποτε ένα από τα αγαπημένα στέκια της Barceloneta: μια μικρή καντίνα όπου έτρωγαν οι ψαράδες και οι λιμενεργάτες της περιοχής. Με την ανάπλασή της ήρθε και η μετακόμιση του Raco del Mariner στην ανερχόμενη συνοικία Port Forum. Τα φαγητά του, ωστόσο, παραμένουν σταθερή αξία, με σήμα κατατεθέν τα τάπας με θαλασσινά (καραβίδες, αστακούς, αχηβάδες, καλαμάρια, χταπόδια, σαρδέλες και αντσούγιες). Ίσως το πιο κλασικό πιάτο είναι το morralla (ποικιλία από τηγανητά ψαράκια), αλλά περιζήτητα είναι και τα σιγομαγειρεμένα ψάρια, θαλασσινά και οστρακοειδή με κόκκινη σάλτσα (σαν στιφάδο), οι σούπες, ένας τύπος σουφλέ με αστακό, οι μουρούνες και τα καλογερόψαρα, όπως και τα πιάτα με ρύζι. Πολλοί παλιοί θαμώνες έρχονται ακόμα για το φαγητό του, παρά την απόσταση.

|| Port Forum Carrer Port Esportiu, Local 1, Villa Olimpica

ΔΕΙΠΝΟ ΑΞΙΩΣΕΩΝ

Can Travi Nou

Όπως οι περισσότερες αγροτικές περιοχές της Ευρώπης, η καταλανική ύπαιθρος είναι διάσπαρτη με παλιές αγροικίες. Παρότι βρίσκονται μακριά από πόλεις και χωριά, αρκετές masies, όπως λέγονται στα καταλανικά, έχουν μετατραπεί σήμερα σε εστιατόρια και προσελκύουν κυρίως τα Σαββατοκύριακα οικογένειες και μεγάλες παρέες που θέλουν να γευτούν κλασική καταλανική κουζίνα σε προσιτές τιμές. Το Can Travi Nou, στα βορειοανατολικά της Βαρκελώνης, είναι μια masia του 18ου αιώνα με εντυπωσιακή πρόσοψη, που καλύπτεται από λουλούδια, και σερβίρει παραδοσιακές γεύσεις μαγειρεμένες με μια σύγχρονη ματιά, όπως η αστακομακαρονάδα με ρεβίθια. Η εξυπηρέτηση είναι πολύ προσεγμένη και η ατμόσφαιρα ζεστή.

|| Carrer de Jorge Manrique, Horta

Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά-3

CAN TRAVI NOU

La Panxa del Bisbe

Ο Xavi Codina εργάστηκε στις κουζίνες διάσημων σεφ, οι οποίοι καθόρισαν τις επιρροές του, όπως ο βραβευμένος με ένα αστέρι Michelin Paula Casanovas στο εστιατόριο Las Petxines και ο Paco Guzan του εστιατορίου Santa Maria, διάσημος για τα γκουρμέ tapas του. Το 2007 ο Xavi άνοιξε το La Panxa del Bisbe στη νεανική συνοικία της Gracia, δημιουργώντας ένα μενού σχεδόν 30 tapas ή platillos (μικρά πιάτα), που συνδυάζουν την παραδοσιακή καταλανική κουζίνα με τις διεθνείς επιρροές. Το μενού αλλάζει σύμφωνα με την εποχικότητα των προϊόντων, αλλά υπάρχουν μερικά διαχρονικά αγαπημένα πιάτα, όπως οι σπιτικές κροκέτες με κοτόπουλο και καρότα, το συκώτι πάπιας με αχλάδια και κρασί και το capipota, ένα παραδοσιακό πιάτο με χοιρινά ποδαράκια και κεφάλι, του οποίου οι εκδοχές ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή.  

|| Carrer del Torrent de les Flors 158, Gracia

ΟΙΝΙΚΕΣ ΑΠΟΛΑΥΣΕΙΣ  

Βαρκελώνη: Μπουκιά – μπουκιά-4

Δοκιμάστε φυσικά κρασία Bar Brutal (Φωτογραφία: ©VISUALHELLAS.GR)

Το αφρώδες κρασί της Καταλονίας ονομάζεται Cava και πίνεται ευχάριστα όλες τις ώρες της ημέρες. Ταιριάζει αριστοτεχνικά με καταλάνικο brunch, ελαφριά πιάτα και σαλάτες, αλλά είναι τέλειο και ως απεριτίφ. Μας αρέσει στα κυριακάτικα μεσημεριανά τραπέζια, καθώς έχει αρκετό «σώμα» και μπορεί να συνοδεύσει σχεδόν κάθε είδους κρέας. Δοκιμάστε το με paella σε ένα παραλιακό chiringuito (σνακ μπαρ), αλλά και με γλυκό. Μόνη προϋπόθεση: να καταναλώνεται παγωμένο (6° C). Αν θέλετε να δοκιμάσετε το Cava και άλλα ισπανικά κρασιά, επισκεφτείτε τα La Vinya del Senyor και MonVinic. Εναλλακτικά, τα Can Cisa και Bar Brutal – δύο μοντέρνα bar-restaurants που αντιπροσωπεύουν τις τελευταίες τάσεις της μόδας, καθώς στη λίστα τους περιλαμβάνουν και φυσικά κρασιά (natural wines).  

|| MonVinic, Carrer de la Diputacio 249, Eixample

|| La Vinya del Senyor, Plaça Santa Maria del Mar 5, Gothic Quarter

|| Can Cisa, C/Barra de Ferro 1, El Born και Bar Brutal, C/ Princesa 14, El Born

ΓΛΥΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ

Ό,τι φαγητό και αν γευτείτε στη Βαρκελώνη, μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τα γλυκά της. Τον χειμώνα, οι turronerias ειδικεύονται στην κατασκευή χειροποίητου μαντολάτου (turron), αφήνοντας για το καλοκαίρι την orxata (δροσιστικό ρόφημα από ξηρούς καρπούς) και τα παγωτά. Tα turrones του Sirvent και του Tio Che, που λειτουργούν από το 1920 και το 1912 αντίστοιχα, αποτελούν κλασική αξία. Όμως για κάτι πραγματικά ξεχωριστό συστήνουμε το La Campana, ένα ζαχαροπλαστείο του 1850. Το άνοιξε ο Francisco Mira Miralles, ο οποίος ήρθε στη Βαρκελώνη από το χωριό Χiχona, και έως σήμερα χρησιμοποιεί για τα turrones του εξαιρετικές πρώτες ύλες, όπως αμύγδαλα Marcona και μέλι από δεντρολίβανο που παράγεται στην Ισπανία.

|| Sirvent, Carrer del Parlament de Catalunya 56, Sant Antoni

|| Tio Che, Rambla del Poblenou 44-46, Sant Marti

|| La Campana, Carrer de la Princesa 36, El Born

Η πλατφόρμα Culinary Backstreets (www.culinarybackstreets.com) αγαπά το καλό φαγητό, γράφει γι'αυτό και διοργανώνει food tours στις πόλεις με την πιο ενδιαφέρουσα γαστρονομική σκηνή στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή