Δικαίωση Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΣτΕ για το κτήμα Προμπονά

Δικαίωση Οικουμενικού Πατριαρχείου από το ΣτΕ για το κτήμα Προμπονά

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κέρδισε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τη διεκδίκηση για τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Αγίων Αναργύρων και Αγίας Φωτεινής στο κτήμα Προμπονά των Aνω Πατησίων με αντίδικο την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Το ανώτατο δικαστήριο (Δ' Τμήμα) με απόφασή του, η οποία ελήφθη κατά πλειοψηφία δικαίωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο όπως και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αλλά και η Ιερά, Βασιλική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων είχαν προσφύγει  στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου για την υπόθεση του κτήματος Προμπονά.

Ο Ναός του Αγίου Γεωργίου είχε σφραγιστεί καθώς είχε επιχειρηθεί να τεθεί σε λειτουργία χωρίς την άδεια του Αρχιεπισκόπου.

Oμως, ο ηγούμενος της Μονής Βλατάδων προχώρησε στο άνοιγμα του Ναού και τέλεσε τους Β' Χαιρετισμούς χωρίς την άδεια της Εκκλησίας.

Στην συνέχεια ο ηγούμενος επανήλθε και τέλεσε δεύτερη λειτουργία σε εξωτερικό χώρο, καθώς δεν μπόρεσε να εισέλθει στο ναό, ενώ η Ιερά Σύνοδος απέστειλε επιστολή στον Επίσκοπο Αμορίου και τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις του.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ζήτησε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη σφράγιση του Ναού, υποστηρίζοντας ότιπαραβιάζει το δικαίωμα λατρείας  κατά παράβαση του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως επίσης παραβιάζει το καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και έχει πλημμελή αιτιολογία, επιχειρηματολογία που έγινε δεκτή από το ΣτΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή