Προς μετωπική σύγκρουση η Ιταλία με την Κομισιόν

Προς μετωπική σύγκρουση η Ιταλία με την Κομισιόν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν θα απορρίψει το σχέδιο προϋπολογισμού που θα της παρουσιάσει η Ρώμη αν κατατεθεί ως έχει, στις 15 Οκτωβρίου, και εν συνεχεία θα εκκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας. Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από δημοσίευμα της ιταλικής συντηρητικής εφημερίδας La Repubblica σχετικά με τις αποφάσεις που έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας να αυξήσει τις δαπάνες και να παρουσιάσει δημοσιονομικό έλλειμμα 2,4% για τρία χρόνια. Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, πάντως, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων παρέμεναν μεν αυξημένες, αλλά αποκλιμακώνονταν σταδιακά.

Η ιταλική εφημερίδα υποστήριζε ότι η Κομισιόν δεν έχει μεγάλα περιθώρια ελιγμών, και θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία. Παράλληλα, αναλυτές της Barclays προέβλεψαν ένταση ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Ρώμη, αν ούτε η Ιταλία τροποποιήσει το σχέδιο προϋπολογισμού, ούτε η Κομισιόν χαλαρώσει τη στάση της. Οι πρώτες επικριτικές αντιδράσεις στελεχών της Κομισιόν στα σχέδια της ιταλικής κυβέρνησης προοιωνίζονται σύγκρουση με τη Ρώμη. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε πως οι στόχοι της Ρώμης δεν συνάδουν με τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία, πάντως, προσήλθε χθες στο Eurogroup για να πείσει τους ομολόγους του της Ευρωζώνης ότι το χρέος της Ιταλίας θα μειωθεί. Μολονότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα του χθεσινού Eurogroup, το θέμα ήταν αναπόφευκτο να συζητηθεί. Ολα τα κράτη-μέλη κάλεσαν την Ιταλία να καταθέσει επαρκή προϋπολογισμό και όχι ένα σχέδιο με στόχους που αποκλίνουν τόσο από τους στόχους της Κομισιόν. O επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο τόνισε ότι το θέμα της Ιταλίας δεν ήταν στην ατζέντα αλλά το σχέδιο προϋπολογισμού της Ιταλίας εμπνέει ανησυχία και εγείρει ερωτήματα «που πρέπει να απαντηθούν σύντομα». Κάλεσε, μάλιστα, τη Ρώμη να αποδείξει ότι το σχέδιό της είναι βιώσιμο και αξιόπιστο. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Τρία κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των ομολόγων του της Γαλλίας και της Ολλανδίας και είπε ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις για το σχέδιο προϋπολογισμού του 2019. Διευκρίνισε, πάντως, ότι προτεραιότητα της ιταλικής κυβέρνησης είναι η τόνωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Την επιχειρηματολογία του Ιταλού υπουργού Οικονομικών θα μπορούσε να ενισχύσει πρόσφατη έρευνα της Deutsche Bank, σύμφωνα με την οποία η Ρώμη έχει πράγματι τη δυνατότητα να μειώνει το χρέος της, διατηρώντας παράλληλα δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι 2,3%.

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ είχε υπενθυμίσει στον Ιταλό ομόλογό του ότι ο προϋπολογισμός της Ιταλίας μπορεί να έχει αντίκτυπο στο σύνολο της Ευρωζώνης. Υπενθύμισε, επίσης, πως η Γαλλία είχε εφαρμόσει πολύ σκληρά μέτρα για να μειώσει τις δαπάνες και το χρέος της. Προσέθεσε ότι το έκανε όχι για να λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν, αλλά επειδή εκτιμά πως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και του φορολογικού συστήματος θα αποβεί προς όφελος της γαλλικής οικονομίας.

Εξάλλου, ο Ερικ Νίλσεν, οικονομολόγος της UniCredit, εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επιπτώσεις δημοσιονομικού ελλείμματος του επιπέδου που αποφάσισε ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ιταλίας δεν θα είναι τόσο σημαντικές όσο θα υπέθετε κανείς, κρίνοντας από τις αντιδράσεις των αγορών την περασμένη Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο Ματέο Σαλβίνι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της Λέγκας, προέβλεψε πως ο προϋπολογισμός του 2019 θα αποδώσει καρπούς, ενώ, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγορών, προέβλεψε ότι «θα μας καταλάβουν οι κύριοι των spreads».

Οι αποδόσεις των διετών ομολόγων του ιταλικού Δημοσίου σημείωσαν χθες άνοδο 33 μονάδων βάσης, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων έφτασαν στο 3,17% και αργότερα αποκλιμακώθηκαν στο 3,12%.

Ανάπτυξη

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπεραμύνθηκε των στόχων της ιταλικής κυβέρνησης μία ημέρα πριν μεταβεί στο Λουξεμβούργο για το Eurogroup. Σε συνέντευξή του στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Ιl Sole 24 Ore, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση συνασπισμού θέτει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη με στόχο την αύξηση του ιταλικού ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος και κατά 1,7% την επόμενη χρονιά. Ερωτώμενος πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, επικαλέστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των επενδύσεων. Οπως ανέφερε, στόχος για τα επόμενα τρία χρόνια είναι η αύξηση των ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων κατά 15 δισ. ευρώ. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι το 2021 το ποσοστό του δημοσιονομικού ελλείμματος πάνω από το 2% θα οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών είχε διαφωνήσει με τους δύο αντιπροέδρους της κυβέρνησης, Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, καθώς υποστήριζε ότι ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1,6%. Στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχέδιο του προϋπολογισμού κυκλοφόρησαν φήμες ότι είχε απειλήσει να παραιτηθεί και ότι παρέμεινε στο πλευρό της κυβέρνησης έπειτα από πιέσεις του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή