Οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τη Μόρια

Οι πρώτες έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τη Μόρια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτεθειμένοι στη βροχή είναι πάνω από 3.500 αιτούντες άσυλο που μένουν σε σκηνές εντός και εκτός του ΚΥΤ Μόριας. Από την προηγούμενη εβδομάδα, ενόψει των ακραίων καιρικών φαινομένων, μη κυβερνητικές οργανώσεις που δουλεύουν στον παράλληλο καταυλισμό του ΚΥΤ, στον ελαιώνα OliveGrove, όπου περί τις 3.000 αιτούντες άσυλο έχουν κατασκηνώσει, αναζητούσαν παλέτες για να δημιουργήσουν κενό κάτω από τις σκηνές, ώστε να μην πλημμυρίσουν. Στο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας του Δήμου Λέσβου στον Καρά-Τεπέ μετακινήθηκαν από το ΚΥΤ Μόριας 87 άτομα, ευάλωτες περιπτώσεις και οικογένειες, ενώ 299 άτομα επρόκειτο χθες το βράδυ να αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά, στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης που έχει τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

«Το φαινόμενο δεν χτύπησε έντονα τον καταυλισμό», λέει στην «Κ» ο διοικητής του κέντρου Γιάννης Μπαλπακάκης, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι αρκετές σκηνές πλημμύρισαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρχικά ο στρατός είχε προσφερθεί για να φιλοξενήσει 1.200 αιτούντες άσυλο, αλλά στη συνέχεια απέσυρε την πρότασή του, με την ίδια πηγή να σχολιάζει ότι θα προκαλούσε το κοινό αίσθημα να δίνεται προτεραιότητα στους πρόσφυγες έναντι των ντόπιων που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις πλημμύρες. Από την άλλη, ενώ έχει εξασφαλιστεί χώρος προστασίας από τις πλημμύρες για 200 άτομα, η διοίκηση του κέντρου φαίνεται να έχει δεύτερες σκέψεις ως προς το ποιοι πρέπει να επιλεγούν προκειμένου να μετακινηθούν εκεί, δεδομένου ότι οι έριδες μεταξύ των εθνικοτήτων είναι δεδομένες και μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να πυροδοτήσει εντάσεις. Πάντως, το βράδυ του Σαββάτου, παιδότοπος που έχει ανοίξει ΜΚΟ για τα προσφυγόπουλα, πλησίον του ΚΥΤ Μόριας, φιλοξένησε δεκάδες ανήλικα παιδιά λόγω της βροχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή