Ελαφρύνσεις 1 δισ. θυσιάζονται για να μην κοπούν οι συντάξεις

Ελαφρύνσεις 1 δισ. θυσιάζονται για να μην κοπούν οι συντάξεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τις προτιθέμενες» δημοσιονομικές παρεμβάσεις περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς τις περικοπές των συντάξεων αλλά και τα αντίμετρα, δηλαδή τα ισόποσα μέτρα ανακούφισης.

Στο ειδικό κεφάλαιο που περιλήφθηκε στο προσχέδιο προβλέπεται μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα και συγκεκριμένα 3,56% του ΑΕΠ, δηλαδή υπερπλεόνασμα περίπου 122 εκατ. ευρώ. Στο σενάριο αυτό, οι συντάξεις δεν κόβονται το 2019 και δίνονται παροχές σε φορολογούμενους και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, στο ειδικό κεφάλαιο περιλαμβάνεται η μη εφαρμογή των εξισορροπητικών παρεμβάσεων που είχαν συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο για το 2019, καθώς και νέες παρεμβάσεις στους τομείς των ασφαλιστικών εισφορών, των φορολογικών εσόδων και των δαπανών κοινωνικής προστασίας που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, στο κεφάλαιο αυτό, όπως τονίζεται, «η ακριβής ποσοτικοποίηση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων που προτίθεται να υλοποιήσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα οριστικοποιηθεί στο πλαίσιο της επεξεργασίας των προϋπολογισμών των κρατών-μελών κατά τη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου».

Ελαφρύνσεις 1 δισ. θυσιάζονται για να μην κοπούν οι συντάξεις-1

Δηλαδή, τίποτα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και παραμένουν όλα υπό διαπραγμάτευση. Οπως προκύπτει από το προσχέδιο, η συνταξιοδοτική δαπάνη το 2019 περιορίζεται μόλις κατά 315 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα διαμορφώνεται στα 28,532 δισ. ευρώ από 28,847 δισ. ευρώ το 2018. Επίσης, με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλάζει και το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση θυσιάζει ελαφρύνσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως για παράδειγμα τη μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ, 450 εκατ. ευρώ από την επιδότηση ενοικίου, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το αφορολόγητο όριο, το οποίο με βάση τη συμφωνία μειώνεται σε 5.686 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα.

Με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης, το 2019 προτίθεται να εφαρμόσει, από την πλευρά των εσόδων:

• Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά, με το κόστος για τον προϋπολογισμό να φθάνει τα 263 εκατ. ευρώ.

• Τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η μείωση του συντελεστή κύριας ασφάλισης κατά 1/3, ενώ εφαρμόζεται ελάχιστη εισοδηματική βάση για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ παροχή. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 229 εκατ. ευρώ.

• Τη μείωση φορολογίας διανεμόμενων κερδών. Η παρέμβαση θα έχει δημοσιονομική επίπτωση όχι στο επόμενο έτος αλλά στο 2020. Ο συντελεστής θα μειωθεί στο 10% από 15% σήμερα.

• Τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25% με μείωση κατά 1% κατ’ έτος. Και σε αυτή την περίπτωση η δημοσιονομική επίπτωση θα φανεί το 2020.

Από την πλευρά των δαπανών:

• Την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους κάτω των 25 ετών. Κόστος 103 εκατ. ευρώ.

• Την εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου με οικονομικά και οικογενειακά κριτήρια. To κόστος από 600 εκατ. που προβλέπει το βασικό σενάριο, το οποίο έχει ψηφισθεί, συρρικνώνεται στα 150 εκατ. ευρώ.

• Την ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, με κόστος ύψους 22 εκατ. ευρώ.

• Την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή