Υπερβολική η αντίδραση της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, λέει η HSBC

Υπερβολική η αντίδραση της αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες, λέει η HSBC

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επενδυτές φαίνεται πως έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η HSBC σε νέα έκθεσή της, επισημαίνοντας πως δικαιολογεί τις ανησυχίες που οφείλονται στην αδύναμη κερδοφορία του κλάδου καθώς και στα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ωστόσο υπογραμμίζει πως η αντίδραση της αγοράς είναι υπερβολική.

Κεφαλαιοποίηση

Συγκεκριμένα, η βρετανική τράπεζα αναφέρει πως κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 1,6 δισ. ευρώ, στον τρίτο κύκλο πτώσης μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες, μετά την απώλεια περίπου 2,2 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης τον Μάιο και ακόμη 1,2 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Ενώ οι πρώτοι δύο πτωτικοί κύκλοι συνδέονταν στενά με την κατάσταση της Ελλάδας, αντανακλώντας τις υπερβολικές φιλοδοξίες για τη μεταμνημονιακή δομή της χώρας (στον πρώτο κύκλο) και τη γενικότερη αποστροφή έναντι του ρίσκου στις αναδυόμενες αγορές (στον δεύτερο κύκλο), η κίνηση του Σεπτεμβρίου έγινε εν μέσω ανόδου των κρατικών ομολόγων, σημειώνει η βρετανική τράπεζα.

Οπως επισημαίνει, αναφερόμενη στους λόγους που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποαποδώσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα, υπάρχουν επίμονα ερωτήματα από τους επενδυτές ως προς την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να διατηρήσουν την προ-προβλέψεων κερδοφορία τους, δεδομένου ότι τα οικονομικά τους αποτελέσματα δείχνουν πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ενώ απουσιάζει εντελώς η ανάπτυξη στα δάνεια. Η αγορά ανησυχεί επίσης, όπως προσθέτει, πως θα ζητηθεί από τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) με πιο κοστοβόρο τρόπο, είτε μέσω μιας συνεχούς πίεσης στην κερδοφορία ή, ακόμα χειρότερα, μέσω κατανάλωσης κεφαλαίων. «Κατανοούμε τις ανησυχίες των επενδυτών αναφορικά με την κερδοφορία», τονίζει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως αναμένει τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) να μειωθούν κατά 13% φέτος, ακολουθούμενα από πτώση 2% και 1% το 2019 και το 2020 αντιστοίχως. Ομως, ενώ η πίεση στα επιτοκιακά έσοδα σίγουρα δεν είναι θετική, ωστόσο είναι σημαντικό ότι δεν προέρχεται από ανταγωνιστικές δυνάμεις που οδηγούν σε υποχώρηση της διαρθρωτικής κερδοφορίας του χαρτοφυλακίου των εξυπηρετούμενων δανείων. Αντίθετα, αποτελεί τη συνέπεια της αντιμετώπισης του μεγάλου αποθέματος των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων, είτε λόγω των αναδιαρθρώσεων είτε λόγω των μειωμένων εκθέσεων (μέσω προβλέψεων, πωλήσεων ή ρευστοποιήσεων).

Η επανεμφάνιση, ωστόσο, των ανησυχιών αναφορικά με τα NPEs είναι λιγότερο κατανοητή, σημειώνει η HSBC. Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία υποβολής στις εποπτικές των τριετών σχεδίων τους για τη μείωση του δείκτη των NPEs έως το 2021 και, όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσής τους από τις τράπεζες είναι επαρκής μέχρι στιγμής. Πράγματι, επισημαίνει, το μείγμα φαίνεται να είναι λιγότερο ευνοϊκό απ’ όσο ανέμενε, με μεγαλύτερη βαρύτητα να δίνεται στις πωλήσεις (που έχουν υψηλότερο κόστος), στις τιτλοποιήσεις και στις ρευστοποιήσεις, απ’ ό,τι στις αναδιαρθρώσεις,

Οι εποπτικές αρχές

Ομως, το σημαντικό είναι πως οι εποπτικές αρχές φαίνεται πως είναι ακόμη πρόθυμες να δώσουν στις τράπεζες τον απαραίτητο χρόνο και χώρο για να αντιμετωπίσουν το μεγάλο απόθεμα προβληματικών assets με τρόπο που δεν επηρεάζει τα κεφάλαια. Η αντίδραση της αγοράς φαίνεται υπερβολική, καταλήγει η HSBC, τονίζοντας πως όπως σημείωσε και σε πρόσφατο report της, «τα πράγματα είναι χειρότερα από ό,τι ελπίζαμε, αλλά καλύτερα από ό,τι φοβόμαστε τώρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή