ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις μήνες ερευνούσε η OLAF το γραφείο της Ευρωβουλής στην Αθήνα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Η έρευνα των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. εξελίσσεται τους τελευταίους τρεις μήνες.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στο επίκεντρο έρευνας των ελεγκτικών μηχανισμών της Ε.Ε. βρίσκεται τους τελευταίους τρεις μήνες το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Από την περασμένη Τετάρτη μάλιστα, ο επικεφαλής του Λεωνίδας Αντωνακόπουλος και ακόμα δύο στενοί συνεργάτες του, υπάλληλοι του γραφείου, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα ως ύποπτοι για οικονομικές - διοικητικές παρατυπίες. Με αφορμή τη δημοσιοποίηση, χθες, της υπόθεσης, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Marjory van den Broeke δήλωσε στην «Κ» ότι «υπήρχαν σοβαρές υπόνοιες για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των συγκεκριμένων ατόμων» και συμπλήρωσε ότι «η OLAF έκανε μια προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και κατέληξε ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ενδελεχής έρευνα».

Διακοπή επικοινωνίας

Hδη από την περασμένη εβδομάδα, στους τρεις υπαλλήλους δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, ενώ έχει διακοπεί η απευθείας επικοινωνία τους με την κεντρική διοίκηση, σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο. Ο ίδιος ο κ. Αντωνακόπουλος με χθεσινές δηλώσεις του στην «Κ» υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη διαχείριση των κονδυλίων και των «φακέλων» του γραφείου και συνέδεσε τις εξελίξεις με την έναρξη των δράσεων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, αλλά και την επικείμενη συνταξιοδότησή του.

Το χρονικό της υπόθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται τον περασμένο Ιούνιο όταν, όπως προέκυψε αργότερα, ο γενικός γραμματέας του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Βέλε ενημερώθηκε ότι το γραφείο της Αθήνας βρίσκεται στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γερμανός αξιωματούχος κράτησε μυστική την έρευνα και δεν ενημέρωσε τους Ελληνες υπαλλήλους παρά τρεις μήνες αργότερα. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου αρχικά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αντωνακόπουλο και τους συνεργάτες του, ανακοινώνοντάς τους ότι στο εξής τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ το επόμενο πρωί, 27 Σεπτεμβρίου, τα τρία στελέχη του γραφείου ενημερώθηκαν και γραπτά για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Βέλε στην επιστολή του αναφέρεται σε διοικητική έρευνα που αφορά οικονομικές - διοικητικές παρατυπίες των επικεφαλής του γραφείου, ενώ οι τρεις ελεγχόμενοι διαψεύδουν την εμπλοκή της ΟLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, στην υπόθεση. Το πρωί της περασμένης Τετάρτης διεπίστωσαν ότι τους έχει απαγορευθεί η πρόσβαση στα γραφεία τους στην Αθήνα, ενώ ενημερώθηκαν ότι οι ηλεκτρονικοί τους υπολογιστές «σφραγίστηκαν» στο πλαίσιο του ελέγχου.

Πλην του κ. Αντωνακόπουλου, στο επίκεντρο του ελέγχου βρίσκονται ο νούμερο 2 του γραφείου και η υπεύθυνη των οικονομικών - διοικητικών υπηρεσιών. Ερωτηθείς για τις εξελίξεις ο κ. Αντωνακόπουλος δήλωσε στην «Κ» ότι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα δίχως να τους έχει ανακοινωθεί το παραμικρό για το αντικείμενο του ελέγχου και κάλεσε τις ελεγκτικές αρχές της Ε.Ε. να αποδείξουν όσα τους καταμαρτυρούν. Επιπλέον, χαρακτήρισε «περίεργο» και «ανήθικο» το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του και ενώ οι δράσεις και καμπάνιες για τις ευρωεκλογές του Mαΐου βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη. Τέλος, σημείωσε ότι προ ενός έτους υπάλληλος του Ευρωκοινοβουλίου είχε προχωρήσει σε καταγγελία εις βάρος του και εις βάρος των συνεργατών του. «Το είχαμε πληροφορηθεί, ωστόσο δεν είχαμε δώσει σημασία», σχολίασε.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ