Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ριζικά έχει αλλάξει ο χάρτης της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την χώρα αλλά και του τσουνάμι που ακολούθησε στη νήσο Σουλαουέζι την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας διαχείρισης εθνικών καταστροφών, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 1.424 όπως «δείχνει» ο πιο πρόσφατος απολογισμός, ενώ περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. 

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-1

Η μισή πρωτεύουσα της νήσου έχει καταρρεύσει εξαιτίας του σεισμού που προκάλεσε το τσουνάμι ύψους 6 μέτρων και αφάνισε την μικρή πόλη του Πάλου στην δυτική ακτή του Σουλαούεσι, όπου ζουν 350.000 άνθρωποι. 

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-2

Δορυφορικές εικόνες απεικονίζουν την ολική καταστροφή σε ολόκληρες συνοικίες, όπως οι περιοχές Μπαλαρόα και Πετόμπο στην Παλού, όπου ολόκληρα χωριά έχουν εξαφανιστεί από τον χάρτη. 

Tο τραγικό συμβάν είχε ως αποτέλεσμα και τον εκτοπισμό 61.867 ανθρώπων.

Ανθρωπιστική βοήθεια και σωστικά συνεργεία

Αν και η ανθρωπιστική βοήθεια έχει αρχίσει να φτάνει, οι επιζώντες εξακολουθούν να είναι αντιμέτωποι με την πείνα και τη δίψα. Τα τρόφιμα και το πόσιμο νερό είναι σπάνια. Και τα νοσοκομεία είναι υπερπλήρη με τραυματίες.

Τα σωστικά συνεργεία δεν διαθέτουν βαρύ εξοπλισμό, ενώ αντιμετωπίζουν προβλήματα εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων και του εύρους των ίδιων των ζημιών.

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-3

Ο στρατός της Ινδονησίας είναι αυτός που διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης, όμως έπειτα από έκκληση του Ινδονήσιου προέδρου, διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν στείλει ομάδες επί του πεδίου.

Περίπου 200.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δεκάδες χιλιάδες παιδιά, χρειάζονται κατεπειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια, όπως εκτιμά η υπηρεσία συντονισμού των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ.

Στρατιώτες, όπλα και πλιάτσικο 

Οι αρχές της Ινδονησίας διέταξαν τους στρατιώτες να πυροβολούν προειδοποιητικά όσους εντοπίζονται να προβαίνουν σε λεηλασίες, ενώ η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει δεκάδες ανθρώπους που προσπάθησαν να κλέψουν σπίτια και καταστήματα στις περιοχές που έχουν πληγεί από τον σεισμό, γύρω από την παραθαλάσσια πόλη Πάλου.

Πολλοί επιζώντες λεηλάτησαν καταστήματα στην προσπάθειά τους να βρουν τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-4

«Αν υπάρχουν νέες λεηλασίες, αρχικά θα πυροβολήσουμε προειδοποιητικά στον αέρα, κατόπιν θα πυροβολήσουμε για να εξουδετερώσουμε» τους δράστες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνταγματάρχης Ίντα Ντέβα Αγκούνγκ Χαντισαπούτρα.

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-5

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, κάθε όχημα που μεταφέρει εφόδια θα συνοδεύεται από πέντε ένοπλους στρατιώτες.

Αλλαξε ο «χάρτης» της Ινδονησίας μετά τον φονικό σεισμό των 7,5 Ρίχτερ (φωτογραφίες)-6

Να σημειωθεί ότι οι αρχές απέφυγαν γενικά να παρέμβουν μέχρι τώρα στις πληγείσες περιοχές, όταν οι κάτοικοι έμπαιναν στα καταστήματα για να βρουν διάφορα είδη πρώτης ανάγκη. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-MΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή