Κίνδυνος παρατεταμένου αποκλεισμού από τις αγορές

Κίνδυνος παρατεταμένου αποκλεισμού από τις αγορές

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για πιθανούς κινδύνους αποκλεισμού της Ελλάδας από τις αγορές για μεγάλο διάστημα διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές στην Αθήνα και στο εξωτερικό, περιγράφοντας το πολιτικό και οικονομικό σκηνικό που διαμορφώνεται, μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού και ενόψει εκλογών.

Συγκεκριμένα, οικονομικός παράγων στην Αθήνα εκτιμούσε χθες ότι είναι πιθανό, ιδίως εφόσον γίνει δεκτή η πρόταση για μη μείωση των συντάξεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες που δημοσίευσε προχθές η «Κ», να τεθεί σε κίνηση μια διαδικασία που θα εκληφθεί από τις αγορές ως αναίρεση των δεσμεύσεων της χώρας. Θεωρεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση είναι πιθανό να κλιμακωθούν οι πιέσεις για ανάλογες «παραχωρήσεις» από την επόμενη κυβέρνηση. Η Ν.Δ., εφόσον εκλεγεί, έχει ήδη θέσει θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, για παράδειγμα, ανέφερε. Παράλληλα, σημείωνε ότι η ανάκληση μεταρρυθμίσεων σε άλλα μέτωπα, όπως π.χ. στο εργασιακό, που έχει ήδη ξεκινήσει, μπορεί να οδηγήσει σε αυξήσεις του κόστους εργασίας, μη συμβατές με την αύξηση της παραγωγικότητας, οι οποίες θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Αλλη πηγή της αγοράς ομολόγων υποδείκνυε, εξάλλου, τις τράπεζες ως πηγή προβληματισμού καθώς, όπως υποστήριζε, λόγω των προβλημάτων τους με τα κόκκινα δάνεια, δεν θα είναι σε θέση να συμβάλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας με νέες πιστώσεις και «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πιστώσεις».

Ανάλογες ανησυχίες διατύπωσε, χθες, η Capital Economics σε έκθεσή της, όπου σημείωνε ότι ο προϋπολογισμός αναδεικνύει τον κίνδυνο δημοσιονομικής διολίσθησης. Μια προσεκτικότερη ματιά στα προτεινόμενα μέτρα, αναφέρει ο οίκος, υποδεικνύει κάποια δημοσιονομική διολίσθηση, η οποία θα μπορούσε να ενταθεί με επίκεντρο τις εκλογές του επόμενου χρόνου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο οίκος είναι επιφυλακτικός για την επίτευξη του προβλεπόμενου ρυθμού ανάπτυξης, καθώς θεωρεί ότι ο τουρισμός ενδέχεται να πληγεί από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης και οι τράπεζες θα είναι εύθραυστες, επιβαρύνοντας την οικονομία. Ετσι, πιθανολογεί επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,5% το 2019. Αυτό, όμως, που θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα είναι, σύμφωνα με την Capital Economics, ο πολιτικός παράγων, καθώς υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλεύθηκε την πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε για να κάνει πίσω σε βασικές δεσμεύσεις του και θα πιεστεί ενόψει εκλογών να προσφέρει ακόμη περισσότερες παροχές, ενώ η Ν.Δ., που προηγείται 10% στις δημοσκοπήσεις, ήδη υπόσχεται δημοσιονομική χαλάρωση.

Ο οίκος εκτιμά ότι το Eurogroup μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό, για να μην προκαλέσει αντιδράσεις στην ελληνική κοινή γνώμη και αναστατώσει τις αγορές, στο φόντο της αβεβαιότητας για την Ιταλία. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, σε αντίθεση με αυτές των πορτογαλικών, αυξάνονται κάθε φορά που φουντώνουν οι ανησυχίες για την Ιταλία. «Στο σχετικά πιθανό ενδεχόμενο περαιτέρω δημοσιονομικής διολίσθησης το 2019, θα περιμέναμε μια αντιπαράθεση με τους πιστωτές, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη άνοδο των αποδόσεων. Κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις προοπτικές της Ελλάδας να ανακτήσει την πρόσβασή της στις αγορές πριν εξαντληθεί το “μαξιλάρι” ρευστότητάς της, το 2020».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή