Οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου θα συνεχιστούν

Οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ Κύπρου θα συνεχιστούν

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανονικά, όπως έχουν προγραμματιστεί, θα συνεχιστούν οι γεωτρήσεις και οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις τουρκικές απειλές, όπως προκύπτει από τις τελευταίες επαφές στη Λευκωσία. Από τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον ανώτερο εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ExxonMobil Νιλ Τσάπμαν προκύπτει ότι ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός αφενός θα ξεκινήσει τις γεωτρήσεις στο οικόπεδο 10 στις επόμενες εβδομάδες, αφετέρου δεν αποκλείει τη συμμετοχή στο τεμάχιο 7, που δημοπρατήθηκε προχθές και προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ο κ. Τσάπμαν περί του αν η ExxonMobil ενδιαφέρεται για το οικόπεδο 7, απάντησε ότι «η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως». Ακολούθως πρόσθεσε ότι «δεν είδαμε λεπτομέρειες για άλλα τεμάχια σε αυτό το στάδιο. Είναι πολύ πρώιμο. Συνεργαζόμαστε με την Total και με άλλες εταιρείες. Τώρα επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στο τεμάχιο 10». Επί του χρονοδιαγράμματος της ExxonMobil, είπε ότι «το σχέδιό μας αφορά διενέργεια γεώτρησης το τέταρτο τρίμηνο, ωστόσο δεν έχουμε ακριβή ημερομηνία».

Οπως ήταν λογικό, ωστόσο, κ. Τσάπμαν δεν έλαβε θέση ως προς τις τουρκικές προκλήσεις. «Είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις κυβερνήσεις να συζητήσουν και να τα επιλύσουν», είπε ενδεικτικά. Στη σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Αντικείμενο ήταν, καρά κύριο λόγο, οι εξελίξεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, αλλά και ο τρόπος που η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει κόμβο για την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Εν τω μεταξύ, το ψευδοκράτος, με την πλήρη στήριξη της Αγκυρας, ασκεί πιέσεις σε διάφορα επίπεδα. Αυτή τη φορά, μέσω του «αξιωματούχου» του ψευδοκράτους (αποκαλούμενου «αναπληρωτή πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ») Κουντρέτ Οζερσάι, ζητείται από τον ΟΗΕ η απομάκρυνση του στρατοπέδου των κυανοκράνων από το κέντρο της Αμμοχώστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή