Ανοίγει η «βεντάλια» των ερευνών

Ανοίγει η «βεντάλια» των ερευνών

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές κλήσεις για να καταθέσουν στοιχεία και μαρτυρίες για τα όσα συνέβησαν με τις μετοχές της Folli Follie έλαβαν ήδη από τον εισαγγελέα που ασχολείται με την υπόθεση, ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών συλλογικής διαχείρισης κεφαλαίων. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται, όμως, παρόμοιες κλήσεις να λάβει το σύνολο των συμμετεχόντων στην αγορά, καθώς οι έρευνες των δικαστικών αρχών για την εταιρεία και τα πεπραγμένα της βαίνει επιταχυνόμενη και στρέφεται προς πάσα κατεύθυνση. Εκτιμάται πως θα κληθούν όλοι οι κατά τον νόμο υπεύθυνοι εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ, Asset Managers, κ.λπ.) και πιθανόν και χρηματιστηριακών.

Ο εισαγγελέας, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, ζητεί μεταξύ άλλων και αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές, αγοράς ή πώλησης, που πραγματοποιήθηκαν επί των μετοχών της Folli Follie όπως και το σκεπτικό των πράξεων αυτών. Δηλαδή τις αποφάσεις των επενδυτικών επιτροπών των ΑΕΔΑΚ και όλων των σχετικών τεκμηρίων. Το πρώτο ραντεβού έχει κλειστεί για τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου, αλλά αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα. Μετά τις καταθέσεις όλοι όσοι θα κληθούν εκτιμάται πως θα λάβουν προθεσμία ολίγων ημερών για να παρέχουν οι εταιρείες τους και τα σχετικά παραστατικά επί των συναλλαγών. Από την εν λόγω εξέλιξη συνάγεται πως οι δικαστικές αρχές, όπως έχουν άλλωστε τονίσει, ερευνούν εις βάθος και προς πάσα κατεύθυνση την υπόθεση όπως και το εύρος της ζημίας που έχουν υποστεί μέτοχοι αλλά και τους λόγους και τα γεγονότα που την προκάλεσαν. Δεν φαίνεται δηλαδή να αρκούνται στα στοιχεία που έχει ήδη προωθήσει στον εισαγγελέα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Υπενθυμίζεται πως στις 20 Αυγούστου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε φάκελο στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών σχετικά με τις κυρώσεις εις βάρος της Folli Follie, καθώς και οκτώ φυσικών προσώπων για την υπόθεση, ενώ επέβαλε συνολικά πρόστιμα της τάξεως των 4 εκατ. ευρώ.

Κύκλοι της αγοράς υπολογίζουν τη ζημία που υπέστησαν οι μέτοχοι της Folli Follie σε τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ μόνο και μόνο από τη χαμένη κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης κατά την κρίση εμπιστοσύνης γύρω από αυτήν. Υπογραμμίζουν πως την Πέμπτη 3 Μαΐου, πριν δηλαδή γνωστοποιηθούν οι καταγγελίες του hedge fund QCM περί παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων της χρήσης του 2017, η τιμή της μετοχής της Folli Follie έκλεισε στα 15,34 ευρώ. Ητοι η κεφαλαιοποίηση της ήταν 1,026 δισ. ευρώ. Οταν εντέλει οι μετοχές της ετέθησαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης από την κεφαλαιαγορά, η τιμή «πάγωσε» στα 4,8 ευρώ. Ητοι η κεφαλαιοποίησή της είχε υποχωρήσει στα 321,3 εκατ. ευρώ. Η χαμένη χρηματιστηριακή αξία ανέρχεται δηλαδή στα 705,6 εκατ. Αν όμως υπολογίσει κάποιος τις υποαξίες από τα υψηλά δωδεκαμήνου της μετοχής (που ήταν τα 21,98 ευρώ άρα κεφαλαιοποίηση 1,471 δισ.) η εξαερωθείσα αξία υπερβαίνει το 1,15 δισ.

Οι ομολογιούχοι

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως περαιτέρω σημαντικές απώλειες υπέστησαν και οι ομολογιούχοι πιστωτές της Folli Follie που υπολογίζονται σε άνω των 250 εκατ. ευρώ, αν αναλογιστεί κάποιος πως οι τίτλοι τους έχασαν μέσα σε λίγες εβδομάδες άνω του 50% της ονομαστικής τους αξίας και πολύ περισσότερο όσο προχωρούσε ο χρόνος. Σήμερα είναι άγνωστο εάν έχουν κάποια και πόση αξία, καθώς δεν είναι σαφές ακόμα ούτε αν θα «κουρευτούν» στο πλαίσιο της διαδικασίας που επιδιώκει η πλευρά Κουτσολιούτσου ούτε αν θα κεφαλαιοποιηθούν σε μετοχές ώστε να περάσει η εταιρεία στα χέρια των πιστωτών όπως επιδιώκουν οι ομολογιούχοι. Υπάρχει μια ομολογιακή έκδοση, ονομαστικού ύψους 250 εκατ. ευρώ της Folli-Follie, ωρίμανσης Ιουλίου 2019 και άλλη μία σε ελβετικά φράγκα (150 εκατ. ωρίμανσης Νοεμβρίου 2021).

Ανοίγει η «βεντάλια» των ερευνών-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή