Οι θησαυροί της Κρήτης

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδοιπορικό στον Ψηλορείτη

«Στο καφενείο του Γρυλλιού, στα Ανώγεια, ακούσαμε μεγάλες σοφίες για τη ζωή. Στα Ρούστικα δοκιμάσαμε την πιο βουτυράτη μυζήθρα.» Οργώσαμε το Ρέθυμνο και συλλέξαμε σπιτικές συνταγές αλλά και όσες σερβίρονται στα μαγαζιά του Νομού για να καταγράψουμε την ουσία της γαστρονομίας του τόπου.

Οι θησαυροί της Κρήτης-1

Αφιέρωμα: Μοντέρνα γιουβέτσια

Ο σεφ Δημήτρης Δημητριάδης ετοίμασε 4 γιουβέτσια ανανεώνοντας την έννοια του ελληνικού «comfort» φαγητού. Στη φωτογραφία γιουβέτσι με κόκορα μαγειρεμένο με άγρια μανιτάρια και Αγιωργίτικο και γιουβέτσι μαγειρεμένο σε ντοματοζωμό, με ψητό αρνί.

Οι θησαυροί της Κρήτης-2

Μήλα και αχλάδια νέας εσοδείας

Τώρα γίνεται η συγκομιδή των πρώτων μήλων και αχλαδιών. Με αυτά θα φτιάξουμε ξεχωριστά τσάτνεϊ, σάλτσα, μαρμελάδα και σαλάτα.

Οι θησαυροί της Κρήτης-3

Το συνταγολόγιο του Οκτωβρίου

Οι σεφ του περιοδικού ετοίμασαν λαχταριστά φαγητά που καλύπτουν την όρεξη για πειραματισμό στην κουζίνα των εργένηδων αλλά και τις ανάγκες της μεγάλης οικογένειας. Στη φωτογραφία κρασάτες μπριζόλες με ντοματίνια και σαλτιμπόκα αλά ρομάνα.

Οι θησαυροί της Κρήτης-4

Τρεις συνταγές σε μία

Μερακλίδικος μεζές με ψάρι και θαλασσινά σε τραγανή κρούστα, σκορδάτος πουρές-αποκάλυψη και το βορειοελλαδίτικο λάχανο τουρσί σε μια εκδοχή μαστόρικη από τον σεφ Αστέριο Κουστούδη για τη στήλη «Νέα Ελληνική Κουζίνα».

Οι θησαυροί της Κρήτης-5

Η φασολάδα του Χριστόφορου Πέσκια

Αυτή η λευκή φασολάδα είναι ζουμερή, αλλά όχι νερουλή. Θέλει σιγανό βράσιμο και φρέσκα μυρωδικά. Θα γίνει η αγαπημένη σας.

Οι θησαυροί της Κρήτης-6

Αρκαδικές πίτες

Απλές, αλλά ιδιαίτερες οι πίτες όπου πρωταγωνιστούν οι εξαίρετες πρώτες ύλες που απλόχερα παράγει ο τόπος.

Οι θησαυροί της Κρήτης-7

Σαλάτες με αβοκάντο

Είναι ζουμερό και βουτυράτο, ό,τι πρέπει για σαλάτα. Δένει τέλεια με πρασινάδες, ταιριάζει απόλυτα με ντρέσινγκ και αγαπά τα ζυμαρικά, τα θαλασσινά, τα αυγά, αλλά και το τυρί.

Οι θησαυροί της Κρήτης-8

Με ζάχαρη & αλάτι

Στο εργαστήρι του σεφ Θοδωρή Παπανικολάου παστώνουμε φιλέτα ψαριού και ετοιμάζουμε ένα φίνο θαλασσινό μεζέ από τα χεράκια μας.

Οι θησαυροί της Κρήτης-9

Μουσακάς με κολοκύθα;

Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης αποκαλύπτει τα μυστικά του φθινοπωρινού μουσακά: χωρίς κρέας αλλά με κινόα, β) κολοκύθα στη μπεσαμέλ και γ) ώριμα λαχανικά. Θα το φτιάξετε αμέσως.

Οι θησαυροί της Κρήτης-10

Με τριφτή υφή

Το γλυκό ιρλανδέζικο ψωμί φτιάχνεται χωρίς μαγιά αλλά με καρύδια. Εμείς το συνοδεύσαμε με κατσικίσια τυριά και μέλι και το καταευχαριστηθήκαμε.

Οι θησαυροί της Κρήτης-11

Μοδάτα αλείμματα για πρωινό

Εντάξαμε «βούτυρα» αμυγδάλου, φουντουκιού αλλά και ταχίνι στο καθημερινό διαιτολόγιό μας ετοιμάζοντας μπολ με βρόμη, μέλι και γιαούρτι, τορτίγια, σάντουιτς με αβοκάντο και αυγό και smoothie μηλόπιτα.

Οι θησαυροί της Κρήτης-12

Γλυκιά ανάμνηση

Ο Στέλιος Παρλιάρος μας φέρνει στη μνήμη τα γλυκά των γιαγιάδων μας και μας υπενθυμίζει τη γεύση της σεράνο, των κορνέ με κρέμα βανίλιας και των βουτυράτων μπισκότων.

Οι θησαυροί της Κρήτης-13

Στο foodie guide

Ερευνήσαμε τα γαλατάδικα της Ηλιούπολης και ταξιδέψαμε κάποια χρόνια πίσω όταν οι γαλατάδες διαλαλούσαν στις γειτονιές την πραμάτεια τους.

Την Κυριακή 14/10 με την Καθημερινή

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή