Βραζιλία: Οξεία πόλωση μετά τον θρίαμβο του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Οξεία πόλωση μετά τον θρίαμβο του Μπολσονάρο

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βέβαιος για την τελική νίκη του  και δικαιωμένος στην ακροδεξιά πολιτική του εμφανίστηκε ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, μία μέρα μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, που του χάρισε μεγάλο προβάδισμα ενόψει της δεύτερης και αποφασιστικής μάχης της 28ης Οκτωβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο 63χρονος πρώην λοχαγός του στρατού και νοσταλγός της δικτατορίας (1964-1985) επανέλαβε ότι θα αναθέσει τη διαχείριση της οικονομίας στον νεοφιλελεύθερο οικονομικό του σύμβουλο Πάουλο Γκουέντες. Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν σκοπεύει να μετριάσει τις ακραίες θέσεις του στα κοινωνικά θέματα και ότι δεν εννοεί να μεταμφιεστεί σε «υποψήφιο της ειρήνης και της αγάπης», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στον Μπολσονάρο, αλλά δεν είχαν προβλέψει την έκταση της εκλογικής του νίκης. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο ακροδεξιός υποψήφιος έλαβε το 46% των ψήφων, έναντι 29,3% του Φερνάντο Χαντάντ από το Κόμμα Εργαζομένων του πρώην προέδρου Λούλα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή, έχοντας καταδικαστεί για οικονομικά σκάνδαλα. Η διαφθορά των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας και η αδυναμία τους να πατάξουν την εγκληματικότητα ήταν, σύμφωνα με την πλειονότητα των πολιτικών αναλυτών, ο βασικός παράγοντας που επέτρεψε στον Μπολσονάρο να σερφάρει πάνω σε ένα πελώριο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας.

Βέβαιος για την τελική του επικράτηση, ο θριαμβευτής του πρώτου γύρου ξεκίνησε ήδη τις επαφές με βουλευτές άλλων κομμάτων, πλην του Κόμματος Εργαζομένων, για τη συγκρότηση συμμαχιών που θα του εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Το μέχρι πρότινος περιθωριακό Κοινωνικό Φιλελεύθερο Κόμμα, από το οποίο προέρχεται, πραγματοποίησε άλμα στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν παράλληλα με τις προεδρικές, την Κυριακή, και κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 52 έδρες έναντι 56 του Κόμματος Εργαζομένων. Συνολικά, η Βουλή αριθμεί 513 μέλη. Από την πλευρά του, ο Χαντάντ ελπίζει στο θαύμα μιας δημοκρατικής συσπείρωσης για να αποτραπεί, έστω και την ύστατη στιγμή, η άλωση της εξουσίας από έναν τόσο ακραίο πολιτικό που τρομάζει μεγάλα στρώματα πολιτών από τον μεσαίο χώρο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή