Στουρνάρας: «Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες»

Στουρνάρας: «Οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβαση για τις τράπεζες προχώρησε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αποδίδοντας την πίεση που δέχθηκαν οι μετοχές τους τις προηγούμενες ημέρες σε «καθαρά εξωγενείς παράγοντες».

Η παρέμβαση Στουρνάρα συνδυάστηκε –και έγινε με αφορμή– με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω μείωση κατά 200 εκατ. ευρώ του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Το νέο όριο καθορίστηκε στα 5 δισ. ευρώ, έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου, ύστερα από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η απόφαση αυτή της Φρανκφούρτης αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, όπως σημείωσε η Τράπεζα της Ελλάδας σε ανακοίνωσή της. Ετσι δόθηκε η αφορμή να τοποθετηθεί στο θέμα των τραπεζών ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε δεχθεί σκληρή επίθεση από κυβερνητικά στελέχη τις προηγούμενες ημέρες περί «αφωνίας» που δήθεν υπηρετούσε σκοπιμότητες.

«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, «αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες μέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».

Στο φόντο της δήλωσης Στουρνάρα, το Χρηματιστήριο χθες αντέδρασε θετικά στην αρχή, με τις μετοχές των τραπεζών να σημειώνουν άνοδο έως 7,8%, αλλά στη συνέχεια άλλες δυνάμεις επέδρασαν αρνητικά, με αποτέλεσμα να σημειωθεί νέα υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών κατά 2%.

Η στοχοποίηση του κ. Στουρνάρα τις προηγούμενες ημέρες από την κυβέρνηση είχε επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Με αφορμή το γεγονός ότι δεν πλαισίωσε την κυβερνητική ανακοίνωση για τις τράπεζες με ανάλογη δική του δημόσια τοποθέτηση –αν και δεν είχε προσκληθεί στη σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου– ,εξαπολύθηκε ακόμη μία επίθεση εναντίον του, με δηλώσεις κυρίως των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά και Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου. Με αφορμή αυτές τις επιθέσεις, το περιβάλλον του κ. Στουρνάρα διαμήνυε ότι η κατάσταση ήταν «σχιζοφρενική», δεδομένου ότι την ίδια ώρα ο κεντρικός τραπεζίτης διατηρούσε καθημερινή επικοινωνία σε εποικοδομητική βάση με το οικονομικό επιτελείο και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Τελικά, χθες ο κ. Στουρνάρας θεώρησε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή για μια δήλωση υποστήριξης των τραπεζών, όχι υπό την πίεση των χρηματιστηριακών εξελίξεων, αλλά με αφορμή μια θετική είδηση για την περαιτέρω απεξάρτησή τους από τον ΕLA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή