Εκκληση Λαγκάρντ για έλεγχο στις εκροές κεφαλαίων

Εκκληση Λαγκάρντ για έλεγχο στις εκροές κεφαλαίων

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση την Πέμπτη προς όλες τις χώρες να κάνουν χρήση των κατάλληλων εργαλείων ώστε να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των εκροών κεφαλαίων, εν μέσω εμπορικών κινδύνων αλλά και των κινδύνων στα επιτόκια.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί της Ινδονησίας, δήλωσε ότι αυτές οι εκροές είναι αναπόφευκτες, καθώς ο κόσμος «οχυρώνεται» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των εμπορικών προστριβών και καθώς μεγάλες κεντρικές τράπεζες στη Δύση στρέφονται σε μια πιο «σφιχτή» διαχείριση.

Παράλληλα πρότεινε μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ροών κεφαλαίων σημειώνοντας ότι κάποιες αναδυόμενες αγορές μεταξύ των οποίων και οι αγορές της νοτιοανατολικής Ασίας, διστάζουν να εντείνουν τέτοιου είδους ελέγχους καθώς πιστεύουν ότι θα πρέπει να εφαρμόζονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

Εξάλλου, ζήτησε αποκλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να φτιάξουμε το σύστημα και όχι να το καταστρέψουμε, δημιουργώντας το σωστό μείγμα πολιτικής».

Αναφερόμενη στην περίπτωση της Ιταλίας είπε ότι ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι υποχρεωμένη να «τηρεί τους κοινούς κανόνες» όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, την ώρα που η κυβέρνηση συμμαχίας λαϊκιστών-ακροδεξιών στη Ρώμη οδεύει να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα.

«Όταν ανήκει κανείς σε μια ένωση, και αποφασίζει να παραμείνει σε αυτή, τότε πρέπει να τηρεί τους κανόνες της», επέμεινε η Λαγκάρντ, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρχει «μια απόσταση» ανάμεσα στη «ρητορική» της ιταλικής κυβέρνησης, που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες, και τα «οριστικά μεγέθη» του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή