Αυτονομείται η J&P Αβαξ από την J&P Overseas

Αυτονομείται η J&P Αβαξ από την J&P Overseas

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την υποστήριξη της μητρικής J&P Overseas αναμένεται πλέον να πορευτεί ένας από τους τρεις μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας, η J&P Αβαξ, η αυτονομία της οποίας είναι πλέον δεδομένη, προκειμένου να αποφευχθούν και τυχόν «απόνερα» από την πτώση του πάλαι ποτέ πανίσχυρου κυπριακού ομίλου. Χθες, η J&P Overseas, υπό το βάρος χρεών που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατ. δολάρια, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης στα δικαστήρια του Γκέρνσι της νήσου Τζέρσεϊ, όπου έχει την έδρα της η εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κίνηση αυτή έγινε υποχρεωτικά, καθώς δεν κατέστη εφικτή η επίτευξη συμφωνίας ρύθμισης με τους πιστωτές της εταιρείας, οι οποίοι, προκειμένου να μπορέσουν να περιορίσουν τις απώλειές τους, προχώρησαν στη λύση της τοποθέτησης ειδικού διαχειριστή. Οποιος αναλάβει, θα κληθεί να διατηρήσει την εταιρεία σε λειτουργία, εξασφαλίζοντας όση ρευστότητα είναι δυνατόν να βρεθεί, π.χ. μέσω πώλησης περιουσιακών στοιχείων, με στόχο να ολοκληρωθούν τα έργα που έχουν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια και βρίσκονται σε ώριμο κατασκευαστικό στάδιο.

Ετσι τουλάχιστον οι τράπεζες θα αποφύγουν την κατάπτωση των εγγυητικών που έχουν εκδώσει για λογαριασμό της J&P Overseas. Στη συνέχεια κι εφόσον η σχετική διαδικασία ολοκληρωθεί ομαλά, πιθανώς έπειτα από κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα, το οποίο βάσει της διεθνούς εμπειρίας διαρκεί περί τα δύο χρόνια, θα εξεταστούν τα επόμενα βήματα για το μέλλον της J&P Overseas, χωρίς να αποκλείεται ακόμα και η λύση του πτωχευτικού κώδικα. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική J&P Αβαξ δεν προβλέπεται να επηρεαστεί. Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της εισηγμένης, επισημαίνεται ότι οι εξελίξεις στην J&P Overseas «δεν αναμένεται να επηρεάσουν ουσιωδώς τις υφιστάμενες εργασίες και μελλοντικές προοπτικές της, καθώς οι σχέσεις των δύο εταιρειών περιορίζονται αποκλειστικά σε συγκεκριμένες συνεργασίες σε κατασκευαστικές κοινοπραξίες στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου, για τις οποίες λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες τράπεζες και τους πελάτες, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκτέλεση των σχετικών συμβολαίων.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 20 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται εν εξελίξει στην J&P Αβαξ, δεν επηρεάζεται και συνεχίζεται απρόσκοπτα. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της αύξησης, ύψους 20 εκατ. ευρώ, προβλέπεται η ενίσχυση της συμμετοχή της οικογένειας Ιωάννου, δηλαδή του έτερου «πόλου» της J&P Overseas, από το υφιστάμενο 5% σε περίπου 24%. Στον αντίποδα, το ποσοστό που ελέγχει η J&P Investments θα υποχωρήσει από 41,59% σε περίπου 28%. Οι Ελληνες μεγαλομέτοχοι Κων. Μιτζάλης και Κων. Κουβαράς εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν το ποσοστό που ελέγχουν αμφότεροι και το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 20% συνολικά.

Ο όμιλος της J&P Overseas είχε βρεθεί την τελευταία διετία στη δίνη εσωτερικών τριβών μεταξύ των μετόχων της J&P Overseas, δηλαδή της οικογένειας Ιωάννου και της οικογένειας Παρασκευαΐδη, εξέλιξη που είχε προκαλέσει σημαντική εσωστρέφεια, με αποκορύφωμα την επεξεργασία έως και σχεδίου για τη διάσπαση του ομίλου και τον διαχωρισμό των επιμέρους δραστηριοτήτων του μεταξύ των μετόχων, όπως μετέδιδαν προ μηνών κυπριακά μέσα. Εντέλει, φαίνεται πως η υφιστάμενη διοίκηση απώλεσε την εμπιστοσύνη των πιστωτών, που απαίτησαν την τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή μέχρι νεωτέρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή