Εκρηκτική η κατάσταση εντός των ΑΝΕΛ

Εκρηκτική η κατάσταση εντός των ΑΝΕΛ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η σχέση Μαξίμου – ΑΝΕΛ κλυδωνίζεται διαρκώς, ο Π. Καμμένος έχει να αντιμετωπίσει ακόμα έναν μεγάλο πονοκέφαλο, αυτή τη φορά εσωκομματικό. Πηγές του κόμματός του χαρακτήριζαν το κλίμα στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ «εκρηκτικό». Και τούτο, καθώς όπως φαίνεται τις τελευταίες ώρες υπάρχουν «ενεργά» δύο διαφορετικά μέτωπα. Το ένα αφορά τις διαφορετικές προσεγγίσεις με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Ηδη είναι γνωστό πως ο κ. Θαν. Παπαχριστόπουλος έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να υπερψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή, ενώ ανοικτή παραμένει, κατά κάποιες πληροφορίες, και η στάση της κ. Κουντουρά. Στην εκπεφρασμένη διχογνωμία προστέθηκε το περίφημο Plan B που εξέθεσε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ και το οποίο προκάλεσε αμηχανία και στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ, αφού, όπως συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες, τα στελέχη του κόμματος δεν είχαν εικόνα για τις προθέσεις του προέδρου. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών Τ. Κουίκ, ο οποίος προτίμησε να στοιχηθεί με τον κ. Κατρούγκαλο, που είχε δηλώσει ήδη από προχθές πως η πρόταση Καμμένου δεν έχει συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελέσει «εναλλακτικό σχέδιο». Ο κ. Κουίκ πάντως, ισορροπώντας, επιχείρησε να «καλύψει» εν μέρει τον κ. Καμμένο, σημειώνοντας πως μπορεί να ζητήθηκε η άποψή του ως κυβερνητικού εταίρου. «Σίγουρα στις ΗΠΑ γνωρίζουν ποιες είναι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης», σημείωσε, υποθέτοντας πως «μπορεί να ήθελαν να μάθουν και του εταίρου».

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κόμματος Θ. Τοσουνίδη, περί πιθανής στήριξης μιας πρότασης μομφής της Ν.Δ. –με την επισήμανση πως θα πρέπει να υπάρξει «γαλάζια» δέσμευση για ακύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών–, δημιουργούσαν έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας και εσωκομματικών αντεγκλήσεων, αυτή τη φορά όμως σε πιο υψηλούς τόνους. Και τούτο, καθώς η τοποθέτηση Τοσουνίδη χαρακτηρίζεται από στελέχη των ΑΝΕΛ «αχαρτογράφητη», αφού ήταν η πρώτη φορά που οι ΑΝΕΛ άφηναν ανοικτό παράθυρο ταύτισης με μια πρόταση της Ν.Δ. Ο κ. Κουίκ, με πιο σαφή γλώσσα σε σχέση με όσα δήλωσε για τις Πρέσπες, διαφοροποιήθηκε δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «κάτι τέτοιο δεν έχει συζητηθεί στα όργανα του κινήματος». Προσθέτοντας ότι «δεν έχω ακούσει προσωπικά τον κ. Καμμένο να το λέει και επαναλαμβάνω ότι “για γλυκά ματάκια στη Νέα Δημοκρατία, δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν”», απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο με τη φράση πως «και τον ουρανό με τ’ άστρα να μου φέρουν από τη Ν.Δ. στο πιάτο, είμαι μακριά από τέτοιες σκέψεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Παπαχριστόπουλος. «Καλά θα κάνει ο κ. Τοσουνίδης να είναι πιο προσεκτικός. Τέτοια περίπτωση για μας δεν υπάρχει», σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ μιλώντας στον ΑΝΤ1. Κλιμακώνοντας δε τη ρητορική του, έκανε λόγο για «ανθρώπους της διαπλοκής και της διαφθοράς» με τους οποίους οι ΑΝΕΛ δεν μπορούν να συμπλεύσουν. Χαρακτηριστικό της διάστασης που πήρε η δήλωση Τοσουνίδη, την οποία χθες ο ίδιος απέδωσε σε «παρερμηνεία», είναι πως υπήρξε όχληση και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, τέτοιες τοποθετήσεις αλλοιώνουν το βασικό αφήγημα της συγκυβέρνησης που είναι η «μάχη απέναντι στη διαπλοκή». Πυροσβεστικά για τις δηλώσεις Τοσουνίδη λειτούργησε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Π. Σγουρίδης που κάλυψε τον εκπρόσωπο λέγοντας πως «ήθελε να αναδείξει την υποκρισία της Ν.Δ. και έκανε μια υπόθεση εργασίας». Ο κ. Σγουρίδης απέκλεισε τέτοιο ενδεχόμενο σημειώνοντας ότι «πρόταση κομμάτων που έχουν οδηγήσει τη χώρα σε αυτή την κατάσταση εμείς δεν την ψηφίζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή