Χωρίς περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις ο προϋπολογισμός στην Κομισιόν

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς περικοπές στις συντάξεις σχεδιάζει, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, να καταθέσει η κυβέρνηση το σχέδιο προϋπολογισμού τη Δευτέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε επαφές που θα έχει σήμερα στο Μπαλί της Ινδονησίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά η κυβέρνηση φερόταν χθες αποφασισμένη να προχωρήσει με αυτό το βασικό σενάριο, που αποτελεί και τη θέση της προσβλέποντας στη στήριξη της Κομισιόν. Οπως ανέφερε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου, «η Κομισιόν αναγνωρίζει την επίτευξη του στόχου», δηλαδή ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τουλάχιστον το 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς περικοπή συντάξεων.

«Παράθυρο» από Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Μοσκοβισί σε χθεσινή συνέντευξη στο Bloomberg TV άφηνε ανοιχτό το θέμα, λέγοντας ότι περιμένει τη Δευτέρα έναν αξιόπιστο προϋπολογισμό και ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών «γνωρίζουν καλά ότι πρώτα σεβόμαστε τις δεσμεύσεις και μετά προχωράμε σε συζητήσεις». Δεν διευκρίνισε αν η αναφορά του στις «δεσμεύσεις» αφορούσε τις ψηφισμένες περικοπές συντάξεων ή τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι επιτυγχάνεται και χωρίς τις περικοπές. Σύμφωνα με την εκδοχή του προσχεδίου προϋπολογισμού, χωρίς τις περικοπές, το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 3,56% του ΑΕΠ. «Θα εξετάσουμε προσεκτικά τα νούμερα του προϋπολογισμού και αν το πλεόνασμα βρίσκεται σε υψηλό ποσοστό, τότε θα δούμε με ποιο τρόπο αυτό θα χρησιμοποιηθεί», πρόσθεσε.

«Τώρα που η Ελλάδα βρίσκεται εκτός προγράμματος», συνέχισε, «είναι ελεύθερη να καθορίσει την πολιτική της και ίσως να θελήσει να προχωρήσει σε ορισμένα κοινωνικά μέτρα».

Υποστήριξε, επίσης, ότι «οι δανειστές δεν είναι μηχανές, είναι ανθρώπινα όντα και δεν είναι όλοι υπέρ της λιτότητας. Εάν λοιπόν η Ελλάδα παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο, το οποίο θα σέβεται τις δεσμεύσεις –γιατί οι δεσμεύσεις οφείλουν να γίνονται σεβαστές–, τότε αυτό θα ληφθεί σοβαρά υπόψη».

Ο κ. Τσακαλώτος θα συναντηθεί σήμερα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στο περιθώριο της συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συζητήσει μεταξύ άλλων το θέμα των συντάξεων, για το οποίο το Ταμείο εμφανίζεται αρνητικό, επιμένοντας στην ανάγκη περικοπής τους. Πρακτικά, το ΔΝΤ δεν έχει αποφασιστικό λόγο επί του θέματος. Επί της ουσίας, όμως, η άποψή του μετράει για τις αγορές και αυτός είναι ένας αρκετά σοβαρός λόγος για να επιδιώξει η κυβέρνηση και ειδικά ο κ. Τσακαλώτος που συναντάται σήμερα με την ηγεσία του, να μεταστρέψει την άποψή του.

Στο Eurogroup

Ο προϋπολογισμός θα υποβληθεί στην Κομισιόν, η οποία θα εκδώσει την εισήγησή της, για να οδεύσει στη συνέχεια στο Eurogroup. Η εισήγηση της Κομισιόν αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου και το Eurogroup στη συνέχεια θα συνεδριάσει στις 3 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος κυβέρνηση και Κομισιόν διαφωνούσαν ως προς το ύψος του υπερπλεονάσματος του 2019, με την κυβέρνηση να το βλέπει 300-400 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο. Ετσι, δεν αποκλείεται στο τέλος να περικοπούν ορισμένες από τις παρεμβάσεις που έχει περιλάβει στο προσχέδιο. Σε κάποια από τα μέλη του Eurogroup, με επίκεντρο τη Γερμανία, η μη περικοπή των συντάξεων μεταφράζεται ως απαρχή αναίρεσης των συμφωνηθέντων, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις. Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, πάντως, στη χθεσινή ανάλυση των δημοσιονομικών στοιχείων Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 στηρίζει την πρόβλεψη για υπερπλεόνασμα φέτος. Εκτιμά ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο κατά 868 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι το 2017 έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ, προκύπτει πως και φέτος η επίδοση θα είναι καλή, ίσως και υψηλότερη από την πρόβλεψη του προσχεδίου για 3,74% του ΑΕΠ.

Εγιναν λάθη, παραδέχεται η κ. Λαγκάρντ

Λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα αναγνώρισε ότι έγιναν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη κυρίως στον λανθασμένο «πολλαπλασιαστή», ο οποίος οδήγησε σε υποεκτίμηση της ύφεσης. Τόνισε, όμως, παράλληλα, ότι σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, στην Ελλάδα δεν υπήρχε «ιδιοκτησία» του προγράμματος.

«Πάντα στην Ελλάδα τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με άλλες χώρες με τις οποίες είχαμε πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία, η Λετονία και η Πορτογαλία. Αλλά ναι. Εγιναν λάθη. Ειδικά στο αρχικό πρόγραμμα. Εμείς παραδεχθήκαμε πως υπήρχαν λανθασμένοι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές. Το είπε ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος μας Ολιβιέ Μπλανσάρ», σημείωσε.

«Η Ελλάδα ήταν πάντα πιο περίπλοκη περίπτωση. Οι άλλες χώρες είχαν την ιδιοκτησία των προγραμμάτων. Στην Ελλάδα πάντα κάποιος άλλος έπρεπε να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή