Τα γερμανικά blue chips είναι οι πρωταθλητές της παγκοσμιοποίησης

Τα γερμανικά blue chips είναι οι πρωταθλητές της παγκοσμιοποίησης

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα οφέλη έχουν αποκομίσει οι γερμανικές εταιρείες υψηλής κεφαλαιοποίησης από την παγκοσμιοποίηση, εν συγκρίσει με τους ανταγωνιστές τους. Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτερες αγορές για τους ισχυρούς ομίλους που περιλαμβάνονται στον γερμανικό δείκτη Dax, σύμφωνα με αποκλειστική έρευνα της Handelsblatt.

Αλλά και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. παραμένουν σημαντική αγορά για τις γερμανικές εταιρείες στο εξωτερικό.

Κοινό χαρακτηριστικό της Adidas, της εταιρείας χημικών Covestro και της κατασκευάστριας επεξεργαστών Infineon είναι πως από τα πέντε ευρώ που κερδίζουν, τα τέσσερα προέρχονται από το εξωτερικό. Αυτό ισχύει, λίγο έως πολύ, για τις 30 εταιρείες του γερμανικού δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dax. Ετσι, όπως προκύπτει από τα περυσινά οικονομικά στοιχεία τους, αποκομίζουν το 79% όλων των εσόδων τους από το εξωτερικό. Πρόκειται για αύξηση της τάξεως του 30% συγκριτικά με τρεις δεκαετίες πριν, υπολογίζει η Handelsblatt. Η εξάρτηση του τζίρου των ισχυρότερων ομίλων της Γερμανίας από τις εξαγωγές έως και 79% είναι αισθητά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με αντίστοιχα δεδομένα στη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σε αυτές τις χώρες, τα έσοδα των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης από το εξωτερικό κυμαίνονται στο 50% με 65%. «Πολλές από τις εταιρείες που ενσωματώνονται στον δείκτη Dax είναι διεθνείς όμιλοι που εδρεύουν στη Γερμανία», σχολιάζει στη Handelsblatt ο Χιούμπερτ Μπαρθ, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων EY στη Γερμανία.

Εταιρείες όπως η BASF, η Deutsche Telecom και η Siemens θεωρούν την Ευρώπη ή τις ΗΠΑ και την Κίνα «δεύτερο σπίτι» τους. Δεν παίζει ρόλο μόνον ότι εξάγουν μεγάλο κομμάτι της παραγωγής τους στο εξωτερικό, αλλά έχουν μεταφέρει την κατασκευή των προϊόντων αυτών σε άλλες χώρες. Περισσότερο από τα τρία τέταρτα των υπαλλήλων των εταιρειών Continental, Henkel, Adidas, Linde, SAP, Fresenius Medical Care δεν εργάζονται στη Γερμανία, αλλά σε άλλες χώρες. Από τις 27 εταιρείες του δείκτη Dax, που δημοσιεύουν τις καταστάσεις του προσωπικού τους, προκύπτει ότι το 63% των υπαλλήλων τους εργάζεται στο εξωτερικό, συμπεραίνει η Handelblatt. Η συμβολή της παγκοσμιοποίησης στην ανάπτυξη των γερμανικών ομίλων φαίνεται από τη θετική επίδραση των πωλήσεών τους από το εξωτερικό στην κεφαλαιοποίησή τους. Για παράδειγμα, οι μετοχές των Adidas, Covestro και Infineon έχουν ενισχυθεί κατά 150% την τελευταία πενταετία, αντί κερδών 25% που έχει σημειώσει ο δείκτης Dax. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οικονομικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ, κυρίως εναντίον της Κίνας, και της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. Οι φόβοι αυτοί είναι εύλογοι αν αναλογιστεί κανείς την έκθεση των γερμανικών ομίλων στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή