Ο γαλλοκινεζικός έρως των Ελλήνων

Ο γαλλοκινεζικός έρως των Ελλήνων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εκλεκτικισμός στην ψυχοσύνθεση των Ελλήνων, που συνδυάζει δυτικά και ανατολικά πολιτισμικά στοιχεία, αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse. Οι χώρες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες είναι η Γαλλία και η Κίνα, ενώ οι ηγέτες που επικροτούμε περισσότερο είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (55%), ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (43%) και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν (42%). Η συγκεκριμένη ευμενής άποψη για μια μεγάλη δύναμη της Ευρώπης και την αναδυόμενη υπερδύναμη της Απω Ανατολής ίσως αντανακλά το ιδανικό για μια πολιτεία που συνδυάζει τη φιλελεύθερη δημοκρατία της Γαλλίας με τον κομμουνιστικό δυναμισμό της Κίνας. Το σίγουρο είναι ότι αποτελεί μία ευθεία ανταπόδοση για την υποστηρικτική στάση που συστηματικά έχουν επιδείξει οι δύο χώρες και οι ηγέτες τους απέναντι στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει σε μεγάλο βαθμό και για τους κ. Γιούνκερ και Πούτιν. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Μακρόν έχει στη χώρα μας μεγαλύτερη δημοτικότητα από αυτήν που έχει στη δική του. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Odoxa που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου στη Γαλλία βρίσκεται πλέον στο 29% (71% αρνητικές γνώμες). Ο εξηνταπεντάχρονος ισχυρός ανήρ του Πεκίνου Σι Τζινπίνγκ, παρά τη χαμηλή του αναγνωρισιμότητα (51% των ερωτωμένων δηλώνουν ότι δεν τον γνωρίζουν) εξασφαλίζει τη θετική γνώμη του ενός στους τρεις Ελληνες (ποσοστό 32%).

Πιο αυστηρές οι γυναίκες

Στην τρίτη θέση των χωρών-οργανισμών βρίσκονται οι ΗΠΑ (με 49%) αλλά όχι και ο Ντόναλντ Τραμπ που αρκείται (με 27%) στην προτελευταία θέση των ηγετών πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν (5%) και μετά την Αγκελα Μέρκερ (29%).

Από εκεί και πέρα εντοπίζουμε τρεις διχοτομήσεις. Πρώτον, οι Ελληνίδες είναι περισσότερο αυστηρές απέναντι σε Γερμανία και Ε.Ε., όπως και απέναντι στους Τραμπ, Μέρκελ και Γιούνκερ, εκφράζοντας άνω του 10% περισσότερες αρνητικές γνώμες από τους Ελληνες. Δεύτερον, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν έως και άνω του 20% περισσότερες αρνητικές γνώμες σε σχέση με τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. απέναντι στη Γερμανία και στην Ε.Ε., όπως και απέναντι στους Γιούνκερ και Μέρκελ. Η τελευταία έχει τη θετική γνώμη του 49% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και μόνον το 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, όσο αυξάνεται η ηλικία τόσο βελτιώνεται η δημοτικότητα των Ευρωπαίων ηγετών Μέρκελ και Γιούνκερ. Ξεκινούν από 17% και 22% αντιστοίχως στις ηλικίες 17-29 ετών, για να φτάσουν στο 45% και 55% στις ηλικίες άνω των 60. Κατά συνέπεια, ο αντιπροσωπευτικός ευρωσκεπτικιστής είναι γυναίκα κάτω των 30 που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε ολόκληρη την έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή