Ο ΔΗΚΤΗΣ (14/10/18)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΤ – SSM θέλουν να κλείσει σύντομα το θέμα της Πειραιώς

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) να αποφεύγουν οποιαδήποτε δήλωση για τις ελληνικές τράπεζες και τις πιέσεις που δέχονται οι μετοχές τους το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους απασχολεί. Και όχι μόνο τους απασχολεί, αλλά τους ανησυχεί κιόλας, δεδομένου ότι οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές επιδεινώνονται. Γι’ αυτό και δεν ασχολούνται τόσο με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (π.χ. την πρόταση του ΤΧΣ για παροχή κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες), όσο με τη δυνατότητα να βρεθούν άμεσα μέτρα που θα εκτονώσουν τις πιέσεις. Ετσι, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, στη Φρανκφούρτη εκτιμούν πως άμεση προτεραιότητα είναι να εκδώσει η Τράπεζα Πειραιώς το ομόλογο Tier II και να αντλήσει τα 500 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί έχουν πειστεί πως εάν δεν κλείσει το συντομότερο δυνατό το θέμα της Πειραιώς, το πρόβλημα μπορεί να επεκταθεί και να επηρεάσει και άλλες τράπεζες. Ετσι, σε πρώτη φάση, όποιες κινήσεις γίνουν θα αφορούν αυτήν και θα έχουν τέτοια χαρακτηριστικά που δεν θα προκαλέσουν μεγαλύτερη αναστάτωση στις αγορές και στους μετόχους. Δηλαδή δεν θα οδηγήσουν σε απομείωση της συμμετοχής τους στην τράπεζα.

Ανταγωνιστές του ομίλου Folli Follie έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, για το χαρτοφυλάκιο επώνυμων σημάτων καλλυντικών που διαχειρίζεται η εταιρεία με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις. Παράγοντες της αγοράς προδικάζουν ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον αρχικά από την πλευρά του ομίλου Σαράντης για την απόκτηση των σημάτων που είχαν προστεθεί στην εταιρεία από την COTY, αλλά και από τη Notos Com για τη διανομή στην Ελλάδα των προϊόντων περιποίησης της Shiseido Group. Αυτό, κατά τους ίδιους, θα μπορούσε να συμβεί εφόσον ακυρωθούν τα συμβόλαια που διαθέτουν ισχυρές ρήτρες, όσον αφορά το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο. Aς σημειωθεί ότι η Σαράντης ανέλαβε πρόσφατα τη διανομή των προϊόντων περιποίησης μαλλιών Wella στην ελληνική αγορά ευρείας διανομής, τα οποία διαχειριζόταν η COTY.

Πλήγμα στον θαλάσσιο τουρισμό

Φωτιά που δεν σβήνει ούτε με τη θάλασσα για όσους δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό. Και αυτό καθώς με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας επιβάλλεται ΦΠΑ 24% στις αγορές επαγγελματικών σκαφών που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν. Οι επαγγελματίες του κλάδου μιλούν για καταστροφή στον θαλάσσιο τουρισμό και προβλέπουν ότι τα σκάφη αναψυχής θα φύγουν σε άλλες σημαίες και σε άλλες γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Αλβανία, η Ιταλία, η Κροατία και το Μαυροβούνιο. Η φυγή των σκαφών ή η αλλαγή της σημαίας θα έχει συνέπεια, όπως λένε οι επαγγελματικοί φορείς, να χαθούν πολλές θέσεις εργασίας πληρωμάτων.

Νέο τεστ για τις ελληνικές εισαγωγές

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να αποφασίσει η Κομισιόν εάν η Ελλάδα θα παραμείνει στον κατάλογο των χωρών των «μη εμπορεύσιμων κινδύνων». Την περασμένη Πέμπτη η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp) κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018 πληροφορίες από τις οποίες θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα βγει από τη σχετική λίστα ή όχι. Η Ελλάδα εντάχθηκε στον εν λόγω κατάλογο από το 2013, καθώς κρίθηκε ότι τις ελληνικές εισαγωγές δεν μπορούν να τις εγγυηθούν ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης πιστώσεων, αλλά κρατικοί οργανισμοί με πλήρη αντασφάλιση από τα υπουργεία Οικονομικών των χωρών. Το καθεστώς αυτό ισχύει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το ενδιαφέρον είναι ότι στην πρόσκληση της DG Comp υπογραμμίζεται ότι «η αξιολόγηση αυτή δεν συνδέεται με τη γενικότερη οικονομική επίδοση της Ελλάδας και είναι διακριτή και ανεξάρτητη από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα που ολοκληρώθηκε επιτυχώς στις 20 Αυγούστου».

Πωλούν assets για ενίσχυση ρευστότητας οι εισηγμένες

Οι ελληνικές εισηγμένες προχωρούν στην πώληση των περιουσιακών τους στοιχείων για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους, καθώς και να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους με τις τράπεζες, αναφέρει το Reuters σε δημοσίευμά του.

Οπως επισημαίνει, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται υπό ισχυρή πίεση λόγω του «βουνού» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γεγονός το οποίο περιορίζει την ικανότητά τους να παραγάγουν νέα δάνεια και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Το πρακτορείο αναφέρει περιπτώσεις ελληνικών εισηγμένων οι οποίες προχώρησαν ή προχωρούν σε πωλήσεις assets. Οπως σημειώνει, η FG Europe SA πούλησε το 51% της θυγατρικής της στην Ιταλία, το «Ιασώ» πούλησε τη μονάδα του Iaso General, η Unibios εξετάζει την πώληση ακινήτου στη Μαγνησία, η Dionic πούλησε το μερίδιό της στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Skroutz και σε μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ελβιεμέκ προχώρησε στην πώληση της μονάδας φωτοβολταϊκών, η Audio Visual πούλησε τη μονάδα On Production, η Pasal Development μεταβίβασε τα περιουσιακά στοιχεία στους πιστωτές και η Altec Holdings δήλωσε ότι θα πουλήσει φέτος τη θυγατρική της Unisoft.B

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή