Κυκλώματα διακίνησης: Με λιμουζίνα από τον Εβρο στη Θεσσαλονίκη

Κυκλώματα διακίνησης: Με λιμουζίνα από τον Εβρο στη Θεσσαλονίκη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική είναι η αύξηση της δράσης κυκλωμάτων διακινητών στη Βόρεια Ελλάδα που μεταφέρουν εκατοντάδες παράνομους μετανάστες από τον Εβρο απευθείας στη Θεσσαλονίκη. Εως και χθες είχαν συλληφθεί για παράνομη είσοδο στη χώρα 4.500 άτομα διαφόρων υπηκοοτήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2018. Παράλληλα, το 2016 συνελήφθησαν 105 διακινητές, το 2017 147, ενώ το 2018 ο αριθμός των διακινητών που έχουν συλληφθεί έχει φθάσει τους 186.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες (στις 30/9/2018) συνελήφθησαν πέντε υπήκοοι Γεωργίας, οι οποίοι μετέφεραν μετανάστες με αυτοκίνητα πολυτελείας, προκειμένου να μην κινούν υποψίες, από τον Εβρο στη Θεσσαλονίκη. Μαζί κατασχέθηκαν πέντε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, καθώς και 12.000 κινητά τηλέφωνα.

Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ίσως να σχετίζεται με τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στην ίδια περιοχή, υπόθεση που εξιχνιάστηκε κατά μεγάλο μέρος τον Μάρτιο του 2018 έπειτα από 13 μήνες ερευνών.

Οι πρώτες πληροφορίες για τη δράση του κυκλώματος διακινητών, στο οποίο συμμετείχαν Γεωργιανοί, Αρμένιοι αλλά και Ελληνες, έφθασαν στην αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2017. Οι διακινητές που έχουν διασυνδέσεις με άτομα στην Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποιούσαν πολυτελή αυτοκίνητα για τη μεταφορά μεταναστών, τα οποία στο ταξίδι τους προς τα σύνορα για την παραλαβή είχαν βουλγαρικές πινακίδες, οι οποίες όμως –όταν τα οχήματα επέστρεφαν με το «φορτίο»– είχαν αλλαχθεί με ελληνικές. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα χρησιμοποιούνταν μόνο για τη διακίνηση μεταναστών και σε κάθε μεταφορά από τον Εβρο προς τη Θεσσαλονίκη επέβαιναν έως και 10 άτομα, κάποια εξ αυτών στο πορτμπαγκάζ των αυτοκινήτων. Το κόμιστρο για τη μεταφορά κυμαινόταν από 2.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ οι οδηγοί φρόντιζαν να παρακάμπτουν τους σταθμούς διοδίων ώστε να μην κινήσουν την προσοχή. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού άνοιγαν τον δρόμο προκειμένου να ενημερώνουν για πιθανά αστυνομικά μπλόκα, ενώ ένα ακόμα αυτοκίνητο ακολουθούσε σε ασφαλή απόσταση. Ολες οι συνεννοήσεις πραγματοποιούνταν με κινητά τηλέφωνα «μιας χρήσης», τα οποία στη συνέχεια αντικαθίσταντο με καινούργια.

Επειτα από πολύμηνες παρακολουθήσεις και κινηματογραφικές καταδιώξεις η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων, ενώ 8 μέλη της οργάνωσης, τα οποία ταυτοποιήθηκαν, έχουν προφυλακιστεί. Ακόμα 17 άτομα κατηγορούνται για απλή συνέργεια στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν αποδείξεις για 4 άτομα που διαφεύγουν τη σύλληψη. Παράλληλα κατασχέθηκαν 8 πολυτελή αυτοκίνητα, πολλά τηλέφωνα, ποσότητα κοκαΐνης, μαχαίρια και αντίγραφο πιστόλι κρότου.

«Οι άνθρωποι που έρχονται με αυτόν τον τρόπο είναι καλά πληροφορημένοι για το τι να κάνουν όταν φθάσουν στη Θεσσαλονίκη», τονίζει στην «Κ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Θωμάς Φεύγας. «Ερχονται μόνοι τους στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να προμηθευθούν υπηρεσιακά σημειώματα. Τα θεωρούν πανάκεια, γιατί έτσι κερδίζουν χρόνο», τονίζει ο κ. Φεύγας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή