Ο κ. Τσίπρας προτίμησε τον Π. Καμμένο – Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε τον Π. Καμμένο – Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά κατέληξε η κρίση διαρκείας που ξέσπασε στο εσωτερικό της κυβέρνησης μετά την πρόταση του Πάνου Καμμένου, από τις ΗΠΑ, για εναλλακτικό σχέδιο αντί των Πρεσπών. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, όλες τις προηγούμενες ημέρες, να υπάρξει εκτόνωση, η ένταση κλιμακώθηκε μετά το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο και οδήγησε τελικά τον ΥΠΕΞ στην παραίτηση, που έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εδώ και καιρό υπήρχαν συνεχείς οχλήσεις του κ. Κοτζιά προς το Μαξίμου για τον ομοτράπεζό του στο υπουργικό κ. Καμμένο, ζητώντας παρέμβαση για να ρίξει τους τόνους, χωρίς όμως αυτό να γίνεται πράξη. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού τα πράγματα πήραν μη αναστρέψιμη τροπή, καθώς η κατά μέτωπον επίθεση που έκανε ο κ. Καμμένος στον κ. Κοτζιά, αναφερόμενος σε κατάχρηση «μυστικών κονδυλίων», ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Η επίθεση Καμμένου δε, σύμφωνα με το περιβάλλον Κοτζιά, έγινε «αναίτια» μετά την κατάθεση της πρότασης του ΥΠΕΞ, να υπάρξει κοινοβουλευτικός έλεγχος για τα «μυστικά κονδύλια» και των υπολοίπων υπουργείων, όπως στο δικό του. Η προσωπική κόντρα των δύο υπουργών δεν είχε πλέον επιστροφή και, σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, αντηλλάγησαν βαριές εκφράσεις.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε τον Π. Καμμένο – Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά-1

Το Μουσείο του ΟΣΕ στην Αθήνα με τα σπάνια εκθέματα μεταφέρεται από τα Σεπόλια στον Πειραιά.

Από την πλευρά του το Μαξίμου, μετά την παραίτηση, εκπέμπει πως δεν αλλάζει κάτι στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Η εικόνα ωστόσο αποδρομής, που αναπόφευκτα προκύπτει από μία τέτοια εξέλιξη, έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια, στα οποία γνωρίζουν καλά πως τέτοιες καταστάσεις στο εσωτερικό κυβερνήσεων, αν δεν υπάρξει κατάλληλη διαχείριση, οδηγούν εύκολα σε «ξήλωμα του πουλόβερ». Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε και η ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, η οποία συνοδεύτηκε από μία «αυστηρή» τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τις Βρυξέλλες και για τη Σύνοδο Κορυφής, η οποία έστελνε μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Αρχικά αναφερόμενος στην απόφασή του, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως σηματοδοτεί «την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής συμφωνίας των Πρεσπών».

Η φράση μεταφράζεται κυρίως ως μήνυμα «ξεκάθαρης στάσης» προς τον διεθνή παράγοντα και την ΠΓΔΜ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το μήνυμα απευθύνεται ταυτόχρονα και προς τον Πάνο Καμμένο, καθώς η ανάληψη της ηγεσίας του ΥΠΕΞ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σημαίνει πως από τούδε και στο εξής οποιαδήποτε αμφισβήτηση της συμφωνίας από τον κ. Καμμένο θα αποτελεί απευθείας αμφισβήτηση προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η δήλωση άλλωστε συνοδεύτηκε από την αποστροφή πως από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή «καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε». Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμη «ανάγνωση» της δήλωσης, που στο πρωθυπουργικό επιτελείο την ιεραρχούν ψηλά. Η παραίτηση Κοτζιά, μετά την κόντρα με τον κ. Καμμένο, στέλνει μήνυμα πως –και– σε αυτό το ενδοκυβερνητικό μπρα ντε φερ νικητής βγήκε ο ΥΕΘΑ. Η αίσθηση αυτή μπορεί πολύ εύκολα να παγιώσει την εικόνα πως η κυβέρνηση άγεται και φέρεται από τις ορέξεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου, ο οποίος εξελίσσεται, αναντίστοιχα με τη δύναμη του, στη μόνιμη και αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική σταθερά.

Ο κ. Τσίπρας προτίμησε τον Π. Καμμένο – Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά-2

Από τις ωραιότερες διαδρομές, αυτή που «κυλάει» δίπλα στον Νέστο.

Είναι σαφές λοιπόν πως το μήνυμα Τσίπρα προς Καμμένο επιχειρεί να διασκεδάσει αυτές τις εντυπώσεις και να μετριάσει αυτή την εικόνα ισχύος του κ. Καμμένου. Είναι γεγονός πάντως πως στη ζυγαριά του Μαξίμου κρίθηκε πως η λύση της συνεργασίας με τον κ. Καμμένο «δεν είναι της παρούσης». Αντίθετα, με δεδομένο πως ο κ. Κοτζιάς αποτελεί τον «αρχιτέκτονα» της συμφωνίας με τα Σκόπια, δεν δημιουργεί πρόβλημα ούτε στην κυβερνητική πολιτική ούτε στην «πλειοψηφία των Πρεσπών». Η αίσθηση του Μαξίμου πως μπορεί να συνεχίσει και χωρίς τον κ. Κοτζιά είχε αποτυπωθεί διακριτικά μεν, διακριτά δε, σε συνέντευξη του Δημήτρη Τζανακόπουλου, πριν από την ανακοίνωση της παραίτησης Κοτζιά. «Το τρένο προχωρά, όποιος δεν θέλει να φθάσει στον προορισμό και όποιος δυσφορεί στη διαδρομή, κατεβαίνει», δήλωσε ειδικότερα ο κ.Τζανακόπουλος στον Alpha. Μετά την παραίτηση υπήρξε tweet και από τον Νίκο Παππά, o οποίος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου είχε κρατήσει συμβιβαστική στάση, κάτι που δεν άρεσε στον κ. Κοτζιά. Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς αφού σημείωσε πως ο ΥΠΕΞ «είχε την απόλυτη στήριξή μας για τη συμφωνία των Πρεσπών» άφησε αιχμές λέγοντας πως «όλοι έχουμε χρειαστεί να βάλουμε το εγώ κάτω από το εμείς». Σχόλιο που ύστερα από λίγο αφαιρέθηκε από την ανάρτηση. Αιχμές άφησε και ο κ. Κοτζιάς με ανάρτηση στο Twitter: «Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου» σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι καλό να θυμούνται τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή