Αντιδράσεις στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά

Αντιδράσεις στον απόηχο της παραίτησης Κοτζιά

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθαίνουν οι πολιτικές αντιδράσεις στον απόηχο της παραίτησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά μετά τη σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο στο υπουργικό συμβούλιο, η οποία είχε αναφορές και σε «μυστικά κονδύλια». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ διέψευσε ότι τέθηκε ποτέ το δίλημμα Κοτζιάς ή Καμμένος σημειώνοντας ότι δεν βρίσκει κανέναν πολιτικό λόγο για την παραίτηση Κοτζιά, την οποία χαρακτήρισε «πολιτικά πλήρως ακατανόητη» και «μη ερμηνεύσιμη». Συμπλήρωσε δε ότι «δεν υφίσταται ούτε υπήρξε καμία σκιά ως προς την ηθική ακεραιότητα του Νίκου Κοτζιά». 

Αναφέρθηκε επίσης και στην ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός έχει έναν συγκεκριμένο στόχο να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η κεντρική πολιτική πρόκληση του πρωθυπουρογύ και της κυβέρνησης που αποφασίζεται στο υπουργικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα το μήνυμα του πρωθυπουργού ήταν σαφές ότι δεν θα επιτρέπει και την ασυνείδητη πρόκληση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης αλλά και δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε διγλωσσία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες είπε ότι ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος του κ. Καμμένου και ότι «ο ετερόκλητος κυνικός συνεταιρισμός εξουσίας θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας».

Ερωτηθείς για το θέμα των μυστικών κονδυλίων ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε: «Είναι σοβαρή κατηγορία. Μπορώ να κάνω την υπόθεση ότι ο κ. Κοτζιάς δεν αποπέμφθηκε για το Σκοπιανό γιατί η θέση του ταυτίζεται με εκείνη του πρωθυπουργού».

Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για θέατρο του παραλόγου και αποκορύφωμα της σουρεάλ κατάστασης.

«Από τη μία είχαμε έναν πρωθυπουργό που παρακαλούσε τους υπουργούς του να μην τον ρίξουν από την άλλη έναν πρωθυπουργό που δήλωνε ότι η εθνική γραμμή θα ακολουθηθεί και αυτός ο πρωθυπουργός έδιωξε τον άνθρωπο που ακολουθούσε την εθνική γραμμή και κράτησε αυτόν που δεν θέλει να την υποστηρίξει, αν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου δεν ξέρω πλέον τι είναι το θέατρο του παραλόγου», είπε η κ. Μπακογιάννη.

Κληθείσα να σχολιάσει το ζήτημα της διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων που ήταν ουσιαστικά και το θέμα που πυροδότησε την κόντρα μεταξύ Καμμένου-Κοτζιά στο υπουργικό ανέφερε ότι «Το διαδίκτυο είναι γεμάτο αλληλοκατηγορίες μεταξύ Καμμένου Κοτζιά για τη διαχείριση των μυστικών κονδυλίων. Ο νόμος του κ. Κοτζιά για έλεγχο των κονδυλίων που δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι ο νόμος να εφαρμοστεί και για τα κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Αμύνης γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο δυσφημιστικό για έναν υπουργό που διαχειρίζεται χρήματα του ελληνικού λαού να ακούμε και να διαβάζουμε αυτές τις κατηγορίες του ενός για τον άλλο».

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, η παραίτηση του ΥΠΕΞ «επιβεβαιώνει την κρίση που σοβεί στον κυβερνητικό συνεταιρισμό», ενώ δείχνει και τη βούληση του Αλέξη Τσίπρα να πάει ώς το τέλος με τον κ. Καμμένο. «Ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή του. Χέρι χέρι με τον κ. Καμμένο πάνε στον γκρεμό», σημείωσε η κ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «δεν θα πάρουν τη χώρα μαζί τους». Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Χρηστίδης χαρακτήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ «ουρά των ΑΝΕΛ και του κ. Καμμένου». Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, η παραίτηση Κοτζιά επιβεβαιώνει πως «οι διαφωνίες Τσίπρα – Καμμένου είναι σικέ» και ο κ. Τσίπρας «δεν διστάζει, μετά τον κ. Φίλη, να θυσιάσει και τον κ. Κοτζιά, τον οποίο αποθέωνε λίγους μήνες πριν στις Πρέσπες». Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα το ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει να έρθει στη Βουλή το ζήτημα των κρυφών κονδυλίων, που αποτέλεσε και «την πέτρα του σκανδάλου» στη διαμάχη μεταξύ Καμμένου – Κοτζιά, και να εξεταστεί διεξοδικά το ζήτημα. Ενδεικτικό το tweet του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου πως «ο Τσίπρας επέλεξε Καμμένο. Κάτι θα ξέρει για τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών».

Το ΚΚΕ, από την πλευρά του, σημείωνε πως η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών δεν αποτελεί μόνο απόδειξη ότι για τον κ. Τσίπρα ισχύει το «νυν υπέρ πάντων ο Καμμένος», αλλά πιθανότατα αναδεικνύει και «τις επιμέρους επιδιώξεις και αντιθέσεις για το πώς η κυβέρνηση θα υπηρετήσει καλύτερα τα αμερικανονατοϊκά σχέδια στην περιοχή». Ο Περισσός προσθέτει πως «γι’ αυτό τον λόγο, μόνο τυχαίο, ίσως, δεν είναι ότι αυτή η παραίτηση ήρθε μετά το ταξίδι του κ. Καμμένου στις ΗΠΑ», καθώς «οι εξελίξεις αυτές σημαίνουν συνέχιση και αναβάθμιση της προσήλωσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην ευρωατλαντική εξωτερική πολιτική».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο ίδιο πλαίσιο, σημειώνει πως «ανάμεσα σε Κοτζιά – Καμμένο, ο κ. Τσίπρας διάλεξε τον Καμμένο», κάτι που οδηγεί τον πρόεδρο του Ποταμιού στο συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός είναι «όμηρος του υπουργού Αμυνας, που έχει αναγορευθεί σε πανίσχυρο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πορεύεται με πρώτο μέλημα να μη δυσαρεστήσει τον συνεταίρο του». Ο κ. Θεοδωράκης κλείνοντας σημειώνει πως «οι προειδοποιήσεις ότι δεν θα ανεχθεί διγλωσσία μοιάζουν εντελώς αστείες όταν ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της διγλωσσίας παραμένει στη θέση του και παραιτείται ο εκφραστής της κυβερνητικής γραμμής».

Τέλος, η Ενωση Κεντρώων, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει πως «το πρώτο μεγάλο θύμα της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο κ. Κοτζιάς», προσθέτοντας ότι «ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας το υπουργείο Εξωτερικών θα είναι σίγουρα το δεύτερο μεγάλο θύμα». Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη εκτιμά πως «το Σκοπιανό είναι ένα μεγάλο θέμα» που «υποτίμησε ο κ. Τσίπρας», καλώντας εκ νέου την κυβέρνηση «να κάνει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών» και «να αλλάξει στάση».

Αντιδράσεις και στο εξωτερικό

Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ευχαρίστησε τον Ν. Κοτζιά για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και στην επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαρίστησε τον Έλληνα υπουργό, τονίζοντας, όμως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την «πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας» για την επίλυση του ονοματολογικού.

Τη λύπη του για την παραίτηση Κοτζιά εξέφρασε μέσω Twitter και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Τον ευχαρίστησε επίσης για την αγαστή, εξαίρετη συνεργασία.

Με μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, ευχαρίστησε τον Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειές του να ανοιχτεί από κοινού μία νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

«Υπάρχουν λίγες χαρές στο επάγγελμα αυτό, αλλά οι πιο αξιόλογες προέρχονται από την πραγματική συνεργασία και το πνεύμα συλλογικότητας», γράφει ο κ. Μπουσάτι και προσθέτει: «Σε ευχαριστούμε Νίκο Κοτζιά για τις προσπάθειές σου να ανοίξουμε από κοινού μια νέα σελίδα συνεργασίας, εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή