Γιορτή με «άρωμα» Νότου

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς το συγκρότημα των Encardia παίζει ταραντέλες και ερωτικά τραγούδια εμπνευσμένα από τις ελληνόφωνες περιοχές της Κάτω Ιταλίας, οι θεατές παρασύρονται στους ήχους της μεσογειακής μουσικής και πολύ γρήγορα ακολουθούν τα βήματα των χορευτών.

Το σκηνικό θυμίζει κάτι από καλοκαίρι. Είναι Οκτώβριος, αλλά στη νότια Ρόδο, το θερμόμετρο δείχνει 27οC, υπενθυμίζοντας πως σε αυτή την περιοχή, ο Αύγουστος παίρνει πάντα μία μικρή παράταση. Για ένα πενθήμερο, μέσα σε αυτό το μακρύ καλοκαιράκι, οι κάτοικοι της Νότιας Ρόδου καθώς και οι επισκέπτες του ξενοδοχείου Lindian Village, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη γιορτή.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-1

Το Escaping South Festival διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος, και σε αυτό συμμετείχαν σημαντικοί εκπρόσωποι της Γαστρονομίας και της Τέχνης από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ολόκληρο το Φεστιβάλ αποτέλεσε μία ανταλλαγή πολιτισμών μέσα από γεύσεις, μυρωδιές, μελωδίες και εκφράσεις.

«Όταν ανοίξαμε το ξενοδοχείο στη Λίνδο, αυτό που γρήγορα διαπιστώσαμε ήταν ότι ο Νότος είναι διαφορετικός. Ετσι, στα ταξίδια μας, αρχίσαμε να παρατηρούμε τις ομοιότητες που έχουν όσοι ζουν στο Νότο με τους κατοίκους της δικής μας περιοχής.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-2

Η μουσική, το φαγητό, αλλά και το ισχυρό δέσιμο των οικογενειών είναι ορισμένα μόνο από τα κοινά χαρακτηριστικά τους», λέει στην «Κ» η ιδιοκτήτρια του Lindian Village και εμπνεύστρια της ιδέας του Φεστιβάλ, Μαρίζα Σβυριάδη. «Η Ρόδος είναι ένας τόπος κοσμοπολίτικος και ο τουρισμός της στα νότια ανεβαίνει διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Αποφασίσαμε λοιπόν να διοργανώσουμε ένα Φεστιβάλ που να γίνει θεσμός και να αποκτήσει διεθνή διάσταση. Σκεφθήκαμε, ότι ο χώρος του ξενοδοχείου ως σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών είναι το ιδανικό μέρος για ένα τέτοιο εγχείρημα», τονίζει η ίδια.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-3

Κάθε εκδήλωση ήταν ανοιχτή για το κοινό. Στα εργαστήρια που λειτούργησαν και τις πέντε ημέρες, Ελληνες και ξένοι επισκέπτες έμαθαν μέσα από παραδοσιακές συνταγές πώς να φτιάχνουν τοπικό λικέρ και λουκούμια, ιταλικό τιραμισού καθώς και μικρά κομψά μακαρόν από τη Γαλλία του Νότου. Εμαθαν ακόμη πώς να συνδυάζουν κάποια εκλεκτά γαλλικά τυριά με το κατάλληλο κρασί, αλλά και πώς να χρησιμοποιούν τα βότανα στη μαγειρική.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-4

Και βέβαια, γνώρισαν την υψηλή γαστρονομία του Νότου –από την ατμοσφαιρική Λίνδο ως τις ακτές του Κάπρι και τις γαλλικές Κάννες, μέσα από τις ξεχωριστές δημιουργίες τριών βραβευμένων σεφ που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ. Ο γνωστός Ελληνας σεφ Τάσος Μαντής, είχε την επιμέλεια όλων των γαστρονομικών εκδηλώσεων. Οπως λέει, η εμπειρία ήταν για εκείνον πρωτόγνωρη.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-5

«Από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκα την πρόσκληση για αυτό το Φεστιβάλ καθώς φάνηκε ότι επρόκειτο για κάτι πολύ ενδιαφέρον και πρωτοποριακό. Αυτό που προκύπτει, είναι ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη διαφορετικότητα του Νότου μέσα από τα υλικά, τον τρόπο σερβιρίσματος αλλά και τη γεύση που μας μένει στο τέλος», λέει ο ίδιος.

Γιορτή με «άρωμα» Νότου-6

Κατά τη διάρκεια του Escaping South Festival, λειτούργησε μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα της το ελληνικό φως, που είχε επιμεληθεί η ιστορικός Τέχνης, Ντόρα Ηλιοπούλου – Ρογκάν καθώς και μία έκθεση κεραμικών πιάτων από Ροδίτες καλλιτέχνες, που διατέθηκε από προσωπική συλλογή για τους σκοπούς του Φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή