Βουκουρέστι by locals

6' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια γειτονιά-αποκάλυψη, βαρκάδες στη λίμνη και το εστιατόριο με το καλύτερο σέρβις στην πόλη.

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ HANUL GABROVENI

Strada Lipscani 84-90

τηλ. +40-212110390

Καθημερινά 10.00-22.00

Δωρεάν

Βουκουρέστι by locals-1

Το πολιτιστικό κέντρο Hanul Gabroveni. (Φωτογραφία: Razvan Dima)

Ένας από τους μεγαλύτερους χώρους πολιτισμού στην πόλη, o οποίος φιλοξενεί δημοφιλή και αξιόλογα events, κάνει όμως και δικές του παραγωγές: εκθέσεις ντόπιων καλλιτεχνών, περφόρμανς και αστικές παρεμβάσεις, μουσικά φεστιβάλ, θεατρικά δρώμενα και workshops. Παρότι πρέπει να γνωρίζετε Ρουμάνικα για να παρακολουθήσετε κάποια παράσταση, αξίζει η επίσκεψη, γιατί οι εκθέσεις είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Το κτίριο χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και έχει αλλάξει πολλές φορές χρήση και εμφάνιση, υπήρξε δε ένας από τους γνωστότερους ξενώνες της πόλης.

Ana-Maria DuŢu


ΤΣΑΓΕΡΙ SERENDIPITY

Dumbrava Rosie 12

Δευτέρα-Παρασκευή 14.00-00.00, Σάββατο-Κυριακή 12.00-00.00

Τσάι Crazy Love: 4 ευρώ

Ανακάλυψα τυχαία αυτή την τσαγερί, περπατώντας στην Dumbrava Rosie, έναν πολύ όμορφο δρόμο του Βουκουρεστίου. Μου τράβηξε την προσοχή, γιατί μοιάζει σαν το σπιτάκι από το «Χάνσελ και Γκρέτελ» και περιστοιχίζεται από μια σειρά από εξίσου όμορφα παλιά κτίρια. Είναι λες και «ξεπήδησε» μέσα από το παραμύθι των αδελφών Γκριμ, για να φέρει τη μαγεία στη ζωή μας με ένα φλιτζάνι τσάι. Το μέρος είναι ζεν – δεν υπάρχει καλύτερη λέξη να το περιγράψει κανείς. Το μενού περιλαμβάνει διάφορες ποικιλίες τσαγιού, καλό καφέ, πίτσα, ζυμαρικά, σαλάτες και… πολλά events. Η δε αυλή είναι καταπληκτική, και με ήλιο και με χιόνι.

Ana-Maria DuŢu


Βουκουρέστι by locals-2

Η τεχνητή λίμνη του πάρκου Cismigiu προσφέρεται για βαρκάδα. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

ΠΑΡΚΟ CISMIGIU

Aleea Magnoliei

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Το πάρκο Cismigiu είναι το μεγαλύτερο και παλαιότερο πάρκο του Βουκουρεστίου – δημιουργήθηκε το 1847 στη θέση μιας λίμνης. Έχει πλούσια ιστορία και φιλοξενεί τα δικά του αξιοθέατα, όπως είναι η «Ροτόντα των Συγγραφέων» –ένα κυκλικό δρομάκι με πέτρινες προτομές δώδεκα σημαντικών Ρουμάνων λογοτεχνών–, το Μνημείο των Γάλλων Ηρώων και το Μνημείο των Αμερικανών Ηρώων. Στο κέντρο του πάρκου υπάρχει μια τεχνητή λίμνη που προσφέρεται για βαρκάδες. Αν μάλιστα πετύχετε τον υπεύθυνο για την ενοικίασή τους να μένει στο πόστο του μέχρι αργά, δεν είναι απίθανο να σας επιτρέψει και νυχτερινή βόλτα με κουπί. Τον Δεκέμβριο, όταν η λίμνη παγώνει, δημιουργείται ένα μικρό παγοδρόμιο που διατηρείται έως το τέλος του χειμώνα. Τους χειμερινούς μήνες λειτουργεί και μια συμπαθητική υπαίθρια αγορά. Στη βόρεια πλευρά βρίσκεται το ανάκτορο Kretzulescu, που από το 1972 στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ανώτερης Εκπαίδευσης της UNESCO.

Vlad Gheorghiu


ΓEITONIA AVIATORILOR

Strada Emanoil Porumbaru

Καθημερινά 24 ώρες/24ωρο

Δωρεάν

Βουκουρέστι by locals-3

Το Μουσείο του Χωριού συστήνει στον επισκέπτη την παραδοσιακή αγροτική ζωή στη ρουμάνικη ύπαιθρο. (Φωτογραφία: VISUALHELLAS.GR)

 

Δύο είναι οι βασικοί πόλοι έλξης στη γειτονιά, αλλά και οι λόγοι για τους οποίους ο περισσότερος κόσμος την επισκέπτεται: το πάρκο Herastrau και το εθνογραφικού ενδιαφέροντος Μουσείο του Χωριού. Δεν είναι όμως οι μοναδικοί. Χαθείτε στα δρομάκια της και θα δείτε ένα σωρό περιποιημένα σπίτια του 19ου αιώνα –αντίστοιχα με αυτά που συναντάτε στην Παλιά Πόλη–, γεμάτα ζωή και ανθισμένους κήπους. Περπατήστε στις οδούς Emanoil Porumbaru, Popa Savu και στις υπόλοιπες που συνδέουν τη λεωφόρο Aviatorilor με τις περιοχές Kiselef ή Dorobanti. Η γειτονιά είναι πολύ ήσυχη και με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Κρυμμένα σε κάποια από τα στενά θα βρείτε ενδιαφέροντα εστιατόρια με καλό φαγητό.  

Andra Badea


ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ZEXE

Str. Icoanei, nr. 80, sector 2

τηλ. +40-733209209

Καθημερινά 12.00-00.00

Μενού (1 άτομο): 32 ευρώ

Πριν από κάποια χρόνια, διακρίθηκε από τον τοπικό οδηγό εστιατορίων Restograf ως το κορυφαίο εστιατόριο ρουμάνικης κουζίνας. Διαθέτει μια φιλόξενη σάλα, αλλά και μικρότερα άνετα δωμάτια που μπορεί να νοι-

κιάσει κανείς για πριβέ δείπνα. Το Zexe έχει το καλύτερο σέρβις στην πόλη: το προσωπικό είναι φιλικό, ευγενικό και γνωρίζει τη δουλειά του μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Κάθε βράδυ, πλην Κυριακής, ανεβαίνει στη σκηνή του μια καλή μπάντα ντόπιων μουσικών. Ό,τι σερβίρει το μαγαζί παρασκευάζεται στην κουζίνα του, από τα λουκάνικα μέχρι τη σοκολάτα. Επίσης, μπορείτε να πάρετε το φαγητό σας σε πακέτο, με έκπτωση 20%.  

Alex Olteanu


Βουκουρέστι by locals-4

Το Origo σερβίρει εξαιρετικό καφέ, έχει όμως και δικό του καφεκοπτείο, για να πάρετε για το σπίτι το χαρμάνι της επιλογής σας. (Φωτογραφία: Radu MALASINCU)

ΚΑΦΕ ORIGO

Str. Lipscani 9

τηλ.+40-757086689

Δευτέρα-Παρασκευή 07.30-02.00, Σάββατο 09.00-04.00,

Κυριακή 09.00-02.00

Εσπρέσο: 1,5 ευρώ

Είναι με διαφορά το αγαπημένο μου καφέ στο Βουκουρέστι. Το άνοιξε πριν από κάποια χρόνια ένας από τους καλύτερους baristi της Ρουμανίας. Όχι μόνο ο καφές, αλλά και ο ίδιος ο χώρος είναι φανταστικός, συμπεριλαμβανομένης της αυλής. Είτε δοκιμάσετε τον εσπρέσο, είτε τον λάτε, είτε τον αμερικάνο, θα ενθουσιαστείτε. Το Origo έχει και δικό του καφεκοπτείο, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε το χαρμάνι της επιλογής σας για το σπίτι.

Diana Goanta


ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ OTA

Dr. Staicovici Street 26

Τηλ. +40-721840723

Τετάρτη-Πέμπτη 18.00 – ώσπου να φύγει και ο τελευταίος | Παρασκευή-Κυριακή ανάλογα με τα events

Σούπα: 2 ευρώ

Είναι από τα μέρη που δεν έχουν ούτε ταμπέλα στην πρόσοψη. Μπαρ, εστιατόριο, κλαμπ, γκαλερί τέχνης και στούντιο γιόγκα μαζί, αυτό είναι το Ota, που βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες γειτονιές του Βουκουρεστίου, το Cotroceni. Έχει μια μάλλον underground ατμόσφαιρα, από τα ηχεία ακούγονται ωραίες μουσικές και από την πρώτη στιγμή νιώθεις άνετα, όπως στο σπίτι ενός φίλου. Σπεσιαλιτέ είναι η διάσημη σούπα του –αλλάζει κάθε εβδομάδα–, ενώ δεν θα σας απογοητεύσουν και τα υπόλοιπα σπιτικά πιάτα, ασιατικής και κυρίως περσικής κουζίνας. Οι τιμές είναι χαμηλές: 2 ευρώ η σούπα, 1 ευρώ η μπίρα.

Diana Goanta


Βουκουρέστι by locals-5

Ο συναυλιακός χώρος Ateneul Roman αποτελεί τοπόσημο του Βουκουρεστίου. (Φωτογραφία: Shutterstock)

ΣΥΝΑΥΛΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ATENEUL ROMAN

Benjamin Franklin 1-3

Τηλ. +40-213156875

Τρίτη-Παρασκευή 12.00-19.00,

Σάββατο 16.00-19.00,

Κυριακή 10.00-11.00

Εισιτήριο: 8,50 ευρώ

Ένας συναυλιακός χώρος 120 ετών, που σήμερα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα του Βουκουρεστίου. Κάθε εβδομάδα πραγματοποιούνται εδώ κονσέρτα κλασικής μουσικής με εισιτήριο μεταξύ 8,50 και 14 ευρώ. Πρόκειται για μία από τις καλύτερες αίθουσες συναυλιών στην πόλη: η ακουστική της είναι άψογη και θα έχετε εικόνα της σκηνής, όπου και αν καθίσετε. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι εμπνευσμένη από τους αρχαιοελληνικούς ναούς, ενώ το μαρμάρινο χολ της εισόδου είναι εντυπωσιακό. Eδώ και πάνω από έναν αιώνα είναι το «σπίτι» της φιλαρμονικής ορχήστρας George Enescu και από το 1958 φιλοξενεί το ομώνυμο φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο και αυτό στον διάσημο Ρουμάνο συνθέτη. 

Diana Nanciu


ΧΩΡΟΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ EVENTS «ARENELE ROMANE»

Cutitul de Argint 3

Ανοιχτό ανάλογα με τα events

Η «Ρωμαϊκή Αρένα» (αυτό σημαίνει «Arenele Romane») είναι ο καλύτερος χώρος για πάρτι και συναυλίες στην πόλη. Χτίστηκε πριν από 100 χρόνια από τον βασιλιά Κάρολο, γι’ αυτό και απέναντι από τη σκηνή υπάρχει το μικρό καθιστικό όπου καθόταν ο μονάρχης. Το σχήμα του θυμίζει ρωμαϊκό αμφιθέατρο. Στο κέντρο βρίσκεται η σκηνή και περιμετρικά της μια σειρά από επιβλητικές κολόνες. Με τα χρόνια προστέθηκαν γραφεία και στούντιο ηχογράφησης και ο χώρος έχει εξελιχθεί σε «χωνευτήρι» μουσικής και τεχνών. Το γεγονός ότι περιβάλλεται από πάρκο απογειώνει την εμπειρία: υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να παρακολουθείς την ανατολή του ήλιου ξαπλωμένος στο γρασίδι, αποκαμωμένος μετά το ολονύχτιο πάρτι;

Vlad Gheorghiu


ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΡΟΥΧΩΝ I LIKE OUTLET

Strada academiei 1A

Τηλ. +40-3143433.03

Καθημερινά 09.30-21.30

Το Βουκουρέστι δεν είναι πόλη για hipsters. Δεν έχει καταστήματα με vintage ρούχα ή design αξεσουάρ σε κάθε γωνιά. Πρέπει να ενημερώνεσαι για τα παζάρια που γίνονται και να «κυνηγάς» τις προσφορές. Αν ανακαλύψεις ένα κατάστημα όπως το I like Outlet, συνήθως κρατάς το μυστικό για τον εαυτό σου. Εγώ όμως θα σας το αποκαλύψω! Μεταξύ άλλων, θα βρείτε μάρκες όπως Asos, Tom Tailor, Cos, Billionaire Boys Club, Stussy, Vans, Paul Smith, DΚΝΥ,  Michael Kors, Love Moschino, Diesel, Calvin Klein, Converse, Nike, BlackTag, κ.ά., στη μισή τιμή. Αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε την περίοδο των προσφορών με εκπτώσεις 70%.

Andra Badea

Το Spotted by Locals είναι μια σειρά εφαρμογών και μπλογκ με επικαιροποιημένα tips από ντόπιους σε περισσότερες από 60 πόλεις σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική – www.spottedbylocals.com.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή