Το υπ. Εργασίας προσπαθεί να ανακόψει τις δικαστικές προσφυγές συνταξιούχων

Το υπ. Εργασίας προσπαθεί να ανακόψει τις δικαστικές προσφυγές συνταξιούχων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μαζικές ηλεκτρονικές αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ ωθεί τους συνταξιούχους το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να ανακόψει το κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη, που γιγαντώνεται, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, το οποίο δικαίωσε συνταξιούχο για τις περικοπές του 2012 σε δώρα και συντάξεις.

Πάνω από 9 δισ. ευρώ

Το κόστος αναδρομικής επιστροφής των περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, όπως αποκάλυψε η «Κ» και παραδέχθηκε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο 24/7 ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, είναι πάνω από 9 δισ. ευρώ, γεγονός που προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο «εφιάλτες» για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Αναλυτικά, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Πετρόπουλος χθες, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να κάνουν προσφυγές για την επιστροφή αναδρομικών γιατί χαλάνε λεφτά χωρίς λόγο.

Παραδέχθηκε ότι το Δημόσιο θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου και δήλωσε πως «αν και δεν είναι απαραίτητο», οι συνταξιούχοι μπορούν «να κάνουν αιτήσεις» στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ. Βέβαια, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε πως οι προσδοκίες που καλλιεργούνται στους συνταξιούχους είναι παραπλανητικές και ότι οι αγωγές δεν είναι λύση. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως δεν είναι ίδια η βάση των νέων αγωγών με εκείνη την οποία έκρινε το ΣτΕ και δήλωσε πως «δεν υπάρχει περίπτωση απόφαση που θα κριθεί από το ΣτΕ για όλους, να μην εφαρμοστεί από την κυβέρνηση».

Μετά την ανακοίνωση από τον υφυπουργό για τη δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία τίθεται σε λειτουργία on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά τη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου 1. του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη. Η εν λόγω αίτηση, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια ή και επικουρική σύνταξη, και αποσκοπεί «στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων».

«Η σελίδα δεν βρίσκεται»

Βέβαια, ακόμη κι αν ο συνταξιούχος μπορέσει μόνος του να φθάσει στη σχετική εφαρμογή του ΕΦΚΑ, μέσω του Τaxisnet, τελικά ενημερώνεται πως «η σελίδα δεν βρίσκεται». Αρχικά, το κείμενο της αίτησης που είχε αναρτηθεί στην σχετική σελίδα προέβλεπε τα εξής: «Παρακαλώ να μεριμνήσετε προκειμένου να διακοπούν οι μειώσεις που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω…”.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή