Πολλά τα ελληνικά βήματα μέχρι τα 12 μίλια

Πολλά τα ελληνικά βήματα μέχρι τα 12 μίλια

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί για την Αθήνα η τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, στο Ιόνιο Πέλαγος, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια (ν.μ.). Τα βήματα που απομένει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι ακόμα αρκετά, παρότι, όπως ανακοίνωσε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το περασμένο Σάββατο και πρακτικά επανέλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, οι χάρτες και η τεχνοκρατική εργασία για τη δημοσίευση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα κηρύσσουν την επέκταση των χωρικών υδάτων στην περιοχή από τα Διαπόντια Νησιά μέχρι τα Αντικύθηρα, έχουν ολοκληρωθεί.

Επιχειρήματα

Εως αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προσχέδια Διαταγμάτων, και όχι έτοιμα Προεδρικά Διατάγματα, τα οποία, βεβαίως, θα μπορούσαν να προωθηθούν άμεσα.

Οι ανακοινώσεις του περασμένου Σαββάτου, όπως άλλωστε επισήμανε και ο κ. Τσίπρας, εξυπηρετούν την κυβερνητική αντίληψη περί «ενεργής εξωτερικής πολιτικής» την οποία ο ίδιος όπως και ο απελθών υπουργός Εξωτερικών αντιδιαστέλλουν με την «αδράνεια». Ενα από τα επιχειρήματα είναι οικονομικό και αφορά τη δυνατότητα επέκτασης και ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με την ενέργεια.

Οι επικρίσεις για τμηματική επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης έρχονται από παλιά και συνδέονται με τον… ελέφαντα στο δωμάτιο που δεν είναι άλλος από την Τουρκία και το «casus belli» το οποίο έχει ψηφιστεί από τη Εθνοσυνέλευση της γείτονος αν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.

Βασικό επιχείρημα των επικριτών της τμηματικής επέκτασης είναι ότι η Αθήνα πρακτικά αποδέχεται το επιχείρημα της Αγκυρας περί επικράτησης «ειδικών συνθηκών» στο Αιγαίο, που δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με εργαλείο τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Μπορεί η συζήτηση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος να μην αφορά την Αγκυρα άμεσα, ωστόσο στο ζήτημα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά και την ένταση που δημιουργήθηκε κατά την προσπάθεια του «Μπαρμπαρός» να παραβιάσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι Τούρκοι είναι εξαιρετικά σαφείς.

Εξίσου ορατή είναι επίσης η διάθεση των Τούρκων να προκαταλάβουν πιθανές ελληνικές ανακοινώσεις, καθώς ο κ. Κοτζιάς το πρωί του Σαββάτου δεν περιορίστηκε μόνο στη ζώνη Διαπόντια Νησιά – Αντικύθηρα, αλλά έκανε και λόγο για τμηματική επέκταση και σε μια περιοχή που φθάνει από την Ανατολική Πελοπόννησο έως τον Παγασητικό περιλαμβάνοντας την Εύβοια.

«Χωρικά ύδατα» και ΑΟΖ

Στις χθεσινές δηλώσεις που έγιναν τόσο από τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, όσο και από τον υπουργό Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, το μήνυμα ήταν περίπου πανομοιότυπο: Τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Ο κ. Καλίν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε «χωρικά ύδατα» και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Ωστόσο, ήταν σαφές ότι αναφερόταν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τον κ. Καλίν, η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες των θαλασσίων περιοχών νότια της Τουρκίας, με τον ίδιο να προσθέτει ότι «η Τουρκία δεν θα υποχωρήσει από τα δικαιώματά της».

Πρόσθεσε, επίσης, πως το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» και το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» θα συνεχίσουν κανονικά τις έρευνες για τις οποίες έχουν επιλεγεί. «Ολοι πρέπει να γνωρίζουν ότι οποιοδήποτε σχέδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο, δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ψευδοκράτος), δεν έχει καμία τύχη να επιβιώσει», δήλωσε, στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Ακάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή