Στα 600 εκατ. το υπερπλεόνασμα του 2018 που προσδοκά να μοιράσει η κυβέρνηση

Στα 600 εκατ. το υπερπλεόνασμα του 2018 που προσδοκά να μοιράσει η κυβέρνηση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 3,83% του ΑΕΠ προβλέπεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, να διαμορφωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από το 3,74% του ΑΕΠ, που ανέγραφε το προσχέδιο προϋπολογισμού 2019 της 1ης Οκτωβρίου. Ετσι, το υπερπλεόνασμα, από το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει φέτος κοινωνικό μέρισμα, εκτιμάται ότι θα φθάσει περίπου στα 600 εκατ. ευρώ, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Αντιθέτως, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω, και συγκεκριμένα στο 4,14% του ΑΕΠ, έναντι 4,24% του ΑΕΠ που ανέφερε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019. Πρόκειται για το πρωτογενές πλεόνασμα όπως υπολογίζεται σε όρους ενισχυμένης εποπτείας, το οποίο διαφέρει ελαφρώς από αυτό σε όρους ESA, που κοινοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ στην Eurostat. Το πρωτογενές πλεόνασμα κατά ESA το 2017 ήταν 3,9% του ΑΕΠ, ελαφρώς χαμηλότερο απ’ ό,τι προβλεπόταν στην πρώτη κοινοποίηση των στοιχείων, τον Απρίλιο.

Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, δηλαδή μαζί με τις δαπάνες τόκων, ήταν 0,8% του ΑΕΠ, αμετάβλητο έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης. Το δε χρέος ήταν 176,1% του ΑΕΠ, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 178,6% του ΑΕΠ, δηλαδή διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2,5% του ΑΕΠ. Οπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, οι αναθεωρήσεις αυτές οφείλονται σε επικαιροποιημένα στοιχεία, σε μεθοδολογικές αλλαγές στην ταξινόμηση κάποιων ειδικών συναλλαγών και στην αναθεώρηση του ΑΕΠ. Οπως είναι γνωστό, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε πρόσφατα τις εκτιμήσεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 στο 1,5%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής της για 1,4%.

Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, είναι να μπορέσει έως το τέλος του χρόνου να μοιράσει το κοινωνικό μέρισμα (τα 600 εκατ. ευρώ, με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, πέραν των επιστροφών στους ενστόλους και άλλα ειδικά μισθολόγια) και βεβαίως, πάνω απ’ όλα, να εξαγγείλει ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις.

Για το τελευταίο, οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς η Κομισιόν υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα, αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος να καθησυχαστούν οι πιο «δύσκολες» χώρες στο Eurogroup και κυρίως η Γερμανία. Η συζήτηση είναι πιθανό να ξεκινήσει στο EuroWorking Group την Πέμπτη.

Για το θέμα των συντάξεων, ο τέως πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που βρίσκεται στην Αθήνα για την παρουσίαση σήμερα της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του «Η κρίση του ευρώ», είπε χθες, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ότι ενδεχόμενη κατάργηση των μέτρων που εφαρμόσθηκαν στο πλαίσιο του μνημονίου «απλώς θα επανέφερε το πρόβλημα».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απηύθυνε, επίσης, προειδοποίηση ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές, λέγοντας ότι αυτές «θέλουν να ξέρουν ότι η Ελλάδα διατηρεί σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πορεία». Ακόμη, εξέφρασε την εκτίμηση ότι για το χρέος «είναι πιθανόν στο μέλλον να χρειαστούν περισσότερα» μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή